Zahradil (ODS): Pokus o další „europeizaci“ trestnosti tzv. nenávistných projevů je šlápnutím vedle

11.02.2022 22:40 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k rozšíření stávajících unijních trestných činů z nenávisti o nenávistné projevy na základě věku, zdravotního hendikepu, sexuální orientace a genderové identity.

Zahradil (ODS): Pokus o další „europeizaci“ trestnosti tzv. nenávistných projevů je šlápnutím vedle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Ve vášni debat kolem „pandy“ by nám neměla ujít poslední snaha Evropské komise na postih tzv. nenávistných projevů, jejich dalším posunem do oblasti evropského práva a jejich rozšířením o další kategorie. Komise chce, aby Rada EU vydala v tomto směru rozhodnutí a nevylučuje ani přípravu směrnice.

Považuji to za nebezpečné otevírání Pandořiny skříňky, které ve svém nejkrajnějším důsledku může vést k omezení osobních či politických názorů, publikovaných online, v printech, na serverech či v el. médiích - tedy k omezení svobody projevu.

Komise svoji snahu specificky odůvodňuje údajným nárůstem nenávistných projevů např. vůči migrantům, etnickým či náboženským menšinám či LGBT osobám. Právě k těmto tématům (migrace, islamizace, právní úpravy LGBT atd.) však probíhá v mnoha zemích leckdy poměrně vášnivá debata, v níž vede tenká - a citlivá - hranice mezi skutečným nenávistným projevem na jedné straně a vyjádřením politického či osobního názoru na straně druhé. Tato hranice je v různých státech různá: je vymezena jejich odlišnými kulturními, sociálními, ale i bezpečnostními potřebami, zvyklostmi a tradicemi. Je ale vymezena i odlišným jazykovým prostředím, vyjadřovacími prostředky, sémantikou, kontextem. Stručně řečeno: co by v jednom členském státě mohlo splňovat definici nenávistného, tedy trestného projevu, v jiném státě ji splňovat nemusí. A stranou nechávám i otázku rozdílných trestních postihů v různých zemích.

Tedy: pokus o další de facto „europeizaci“ trestnosti tzv. nenávistných projevů je naprostým šlápnutím vedle. Jeho jediným důsledkem může být společenská frustrace, kdy lidé budou mít pocit, že jiný členský stát EU nebo instituce EU - a nikoliv české státní orgány - chtějí určit, co se smí/nesmí beztrestně říkat/psát a co se naopak bude/nebude trestat.

Je třeba se postavit proti tomu. Mou debatu s Pirátem Kolajou na toto téma na CNN Prima sledujte zde v odkazu (můj záhrobní covidový hlas tomu dodává ještě na vážnosti):

P.S. Český trestní zákoník uspokojivě a vyčerpávajícím způsobem definuje nenávistné projevy a jejich postih v paragrafu 356.

P.P.S. Připravme se dobře na stejné europokusy, až půjde o návrhy na potírání tzv. fake news a dezinfo - tam to bude možná ještě závažnější.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.