Zdechovský (KDU-ČSL): Kdy se začnou trestat neziskovky, spolupracující s pašeráky lidí?

01.07.2018 16:05

Před mnoha měsíci se to bál kdokoliv vyslovit nahlas. Dnes už je celá řada přesvědčivých důkazů o tom, že některé z neziskových organizací, údajně zachraňující migranty ve Středozemním moři, jsou propojené s převaděči.

Zdechovský (KDU-ČSL): Kdy se začnou trestat neziskovky, spolupracující s pašeráky lidí?
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Když mi v roce 2015 dával jeden z italských policistů informace o tom, že se řada neziskovek spolupodílí na pašování lidí do Evropy, zdálo se to neskutečně absurdní. Přesto jsem tehdy poskytl rozhovor Lidovým novinám, kde jsem to zmínil. Reakce novinářů i části veřejnosti byla velmi negativní. I v České republice se hromadně věřilo tomu, že všichni jsou uprchlíci, lodě neziskovek jen pomáhají zachraňovat lidi před utonutím a zastávají tak humanitární práci, na kterou jak státy, tak EU neměla okamžitě dostatek finančních a personálních prostředků.

Nicméně s opakovaným ježděním po uprchlických táborech a zařízeních jsem se stále více dostával k informacím od Frontexu, Europolu, agentury pro migraci EASO i od bezpečnostních služeb, které mé původní zjištění potvrzovaly. Řada neziskovek působila jako prostředníci pro převoz lidí z Libye do Evropy a následně pomáhaly lidem prodlužovat azylové řízení tak, aby se jejich vyhoštění stalo téměř nemožné.

A najednou se situace změnila, i důkazů je více jak dost. V létě roku 2017 jsem informoval (ZDE), jak Italské tajné služby pod skrytou identitou infiltrovaly lodě neziskových organizací a několik měsíců trpělivě sbíraly informace. To, co se od podzimu 2015 ukazovalo jako stále více pravděpodobné na základě výslechů migrantů, se najednou začalo natvrdo potvrzovat. Německé neziskovky byly v kontaktu s převaděči a domlouvaly se na předání migrantů. Tím se byznys migrantů výrazně zjednodušil.

Neziskovky znovu pod palbou kritiky

O tom, že si neziskovky jezdily pro migranty přímo k libyjským a tuniským břehům, svědčí i záznamy o záchranných akcích ve Středozemním moři, kdy každá loď má podobně jako letadlo sledovací zařízení a její pohyb jde proto i zpětně zmonitorovat. Zatímco v letech 2015 záchranné akce u libyjských břehů byly spíše výjimkou, v roce 2017 to byla zcela běžná praxe. Lodě neziskovek přesně věděly, kudy pojedou gumové čluny s migranty. Ty pak naložily a odvezly do sicilského Pozzalla nebo do jiného přístavu na Sicílii.

Od května 2017, kdy se libyjská pobřežní stráž snaží intenzivně bojovat s převaděči, zaznamenala podle představitelů tamní vlády několik desítek ilegálních vstupů lodí neziskovek do svých teritoriálních vod. Neziskovky také v několika případech odmítly uposlechnout výzvu libyjské pobřežní stráže k tomu, aby zastavily a předaly migranty na jejich lodě a vrátily je zpět. Některé neziskovky jednoduše odmítají až jakoukoliv spolupráci s Libyí a dále si samy systematicky jezdí pro migranty k jejím břehům.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Neházejme ale všechny do jednoho pytle

Jak se celou dobu snažím zdůraznit, ne všechny neziskovky působící ve Středozemním moři, se chovají diplomaticky řečeno neeticky. Část neziskových organizací odmítla již v létě 2017 jezdit tzv. na jistotu, kdy čekají na místě nedaleko pobřeží s tím, že většinou v nočních hodinách k nim doplouvají gumové čluny s migranty. Tzv. záchranné akce se totiž zúžily na převoz lidí od libyjských hranic do Itálie, což většina z organizací odmítla. I proto nový ministr vnitra Itálie Salvini opakovaně deklaroval tvrdý postup proti „neziskovkám“, které pouze dováží migranty.

A ačkoliv je problematických jen několik neziskovek a panuje povědomost o konkrétních jménech, ještě stále Italové nenašli dostatek odvahy podat obvinění. Strach z toho, že Italové budou některými fanatiky obviněni z nelidských metod a budou se používat demagogie, jak si Salvini přeje mrtvé lidi a jejich týrání v Libyi, je hodně silný a jen se tak prodlužuje fáze sbírání důkazů.

Osobně se jsem přesvědčen, že existuje dostatek důkazů o tom, že některé neziskovky dováží migranty do Evropy a podílejí se tak na pašeráctví. Podle mě by už italské úřady měly přestat hrát mrtvého brouka a začít těmto rádoby neziskovkám zabavovat lodě a důsledně trestat jejich posádku.

To, že dnes pašeráci stále více posílají na moře vedle mužů, také ženy a děti, je totiž z velké části jejich vina!? Soucit s migranty (devět z deseti azyl nikdy nedostane) začíná opadat. Proto opět zneužívají situace a nutí na lodě nastupovat těhotné ženy a děti. A proto je potřeba tento hnusný byznys s lidmi co nejdříve zastavit a začít vyřizovat žádosti o azyl už v Libyi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…