Zdechovský (KDU-ČSL): Polsko i nadále zůstává v boji proti praktikám Barnevernetu samo

22.01.2019 13:14

Norsko žádá o vyhoštění polského konzula nesouhlasícího s Barnevernetem.

Zdechovský (KDU-ČSL): Polsko i nadále zůstává v boji proti praktikám Barnevernetu samo
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Mluvčí norského ministerstva zahraničí Per Bardalen Wiggen potvrdil, že Norsko požádalo polskou vládu, aby ze země do tří týdnů stáhla svého konzula Slawomira Kowalského, který v zemi působil přes 5 let. Oficiálním vysvětlením je, že veřejně kritizoval norské autority, tedy že jednal neslučitelně s diplomatickým statusem.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ostře Norsko za tento krok kritizoval a považuje to za odplatu mj. za to, že Polsko udělilo azyl Norce Silje Garmové a její dceři, které z Norska utekly před perzekucemi ze strany Barnevernetu. Norsko tak podle Zdechovského jen potvrdilo absenci jakékoliv sebereflexe a schopnosti přijmout i jen zcela věcnou kritiku jeho systému péče o děti.

„Pan  konzul Kowalský měl s norskými úřady poprvé problém už minulé léto, kdy byla k jednání předvolána norsko-polská rodina, které úřady odebraly 6leté dítě. Rodiče tehdy požádali pana konzula o asistenci, norskou policií mu však bylo fyzicky zabráněno ve vstupu na jednání. Vzhledem k faktu, že tímto činem Norové porušili i Vídeňskou úmluvu o konzulárních stycích, vzbudilo to velkou negativní mediální pozornost a kritiku od polských politiků,“ připomněl v ČR málo známý incident z léta europoslanec Zdechovský.

Poláci ukázali, že je pro ně důležitá rodina

„Nedávné udělení politického azylu Norce Silje Garmové asi bylo už poslední kapkou, kdy se Norové už odhodlali k tomuto diplomaticky poměrně zásadnímu kroku,“ domnívá se europoslanec Tomáš Zdechovský, který ohledně případu Kowalského i dvakrát interpeloval Komisi s dotazem, zda popisované závažné porušení mezinárodní dohody bude řešit.

„I když jsme otázku přiřadili k paní Mogheriniové jako šéfce evropské diplomacie, vždy odpověděla paní eurokomisařka Jourová, a to zcela neurčitě a mimo to, na co jsme se ptali. Polsko tak nadále bohužel zůstává v boji proti norským praktikám neoprávněného odebírání dětí samo,“ kritizuje postoj Evropské komise Zdechovský, který se už téměř deset let zabývá problematikou opatrovnické agendy. K norským kauzám se dostal až v roce 2014 po té, co ho kontaktovala rodina Evy Michalákové, které norské úřady odebraly dva syny.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.