„Očucháváte mrtvou pokojskou!“ Poslanec TOP 09 vytočil Peštovou. Sněmovna skončila pozdě večer

11.07.2023 22:22

JEDNÁNÍ SNĚMOVNY Poslanci zasedali od úterního dopoledne na mimořádné schůzi ke změnám v pravidlech pro valorizace důchodů a ke konsolidačnímu balíčku. Téměř čtyři hodiny trvalo, než se dostali ke schválení programu, rozprava ke změnám v důchodech se táhla již přes dalších sedm hodin. Hovořili hlavně opoziční poslanci, kteří plány vlády i její činnost kritizují. Do opozice se pro dlouhé obstruování pustil poslanec TOP 09 Michal Kučera, vyzval ji k urychlení jednání a doporučil, ať své zdržovací projevy pošle vládě e-mailem, čímž si vysloužil ostrou reakci od poslankyně Bereniky Peštové (ANO). Dnešní debata k důchodům trvala více než osm hodin.

„Očucháváte mrtvou pokojskou!“ Poslanec TOP 09 vytočil Peštovou. Sněmovna skončila pozdě večer
Foto: Repro Facebook
Popisek: Poslankyně Berenika Peštová (ANO)

Zdržování jednání ze strany zástupců opozice se nelíbilo poslanci Kučerovi a od řečnického pultíku opozici vzkázal, ať své referáty pošle vládě emailem.

„Já velice oceňuji, že jsou poslanci, kteří si připraví ten psaný referát, že si ho sepíšou, nám tady někdo procítěně, někdo s většími obtížemi přečte. Bývala doba, kdy se poslanci styděli přijít sem k pultíku s psaným referátem, většina jich mluvila z hlavy, opravdu málokdo ten referát četl. Dneska jsou ty referáty stále častější.

Když ty referáty napíšete, tak nám je pošlete mailem, anebo ten asistent, který to píše, ušetříme si ten čas a zefektivníme chod Poslanecké sněmovny. My si to přečteme, že ano, zefektivní se to, ty argumenty tam zazní a myslím si, že ta práce potom tady bude podstatně taková rychlejší a svižnější,“ opřel se do opozice poslanec TOP 09.

Zástupci opozice se v reakci na jeho slova následně začali hlásit k faktickým poznámkám. Berenika Peštová z ANO vyčetla Kučerovi, že je netaktní. „Pane poslanče Kučero, to bylo velice od vás, jak bych to řekla? Netaktní! Tedy podstatně jiná slova mě tam napadají v té hlavě, ale je to netaktní. Jako to, že si někdo napíše příspěvek a přečte ho tady, proč ne? Vy když vystoupíte s panem poslancem Jakobem, prostřednictvím paní předsedající, tak já vám vůbec nerozumím. Sice mluvíte spatra, ale nikdo vám nerozumí. Takže ono je lepší to mít napsané, než potom tady říkat takové nesmysly, co říkáte vy!“ dodala a sklidila potlesk svých spolustraníků.

Kučery se následně tázala, jestli v minulé Poslanecké sněmovně nebo v té předminulé také dával podobné návrhy, aby urychlili chod Poslanecké sněmovny. „Já jsem nic takového nezaznamenala. Zaznamenala jsem jedině, jak řekl můj kolega Patrik Nacher, že tu byly čteny směrnice a daňové směrnice a potom stenozáznamy. Tak jako to je ta úroveň, to je ta úroveň těch proslovů, které si připravujete vy. Naši kolegové si připravují proslovy, které mají hlavu a patu. Kdežto vy nám tady oprašujete nebo očucháváte mrtvou pokojskou,“ dodala poslankyně a opět sklidila potlesk z levé části jednacího sálu, kterou rozesmála.

„Tohle sem nepatří, někdo jede spatra, někdo má poznámky, někdo si to napíše,“ podpořil Peštovou také její stranický kolega Patrik Nacher.

Dnešní debata k důchodům trvala více než osm hodin. Projednáním penzijní novely dnešní jednací den Sněmovny na základě dohody klubů skončil v deset hodin večer. Vládním konsolidačním balíčkem, který je v úvodním kole také na programu nynější mimořádné schůze svolané z koaličního podnětu, se začnou poslanci zabývat ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Snižovat peníze, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedezolátka , 12.07.2023 7:05:15
důchodcům je krádež. Tito lidé, pokud pracovali a poctivě odváděli do důchodového systému, si zaslouží důstojný příjem. Brát důchodcům peníze a dávat je na vyzbrojování země pro nás zbytečnými a nepoužitelnými zbraněmi je nehoráznost. Financovat cizí válku a podporovat cizí nacistický režim je vlastizrada a zločin proti lidskosti. Asi tak, dámy a pánové z pětispolku.

|  13 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…