Prodáváme zem cizincům! Je tu draho a nízké důchody, rozjel Babiš projev s žádostí o podporu

10.01.2018 12:55

Krátce poté, co v Poslanecké sněmovně vystoupil prezident Miloš Zeman, si vzal slovo premiér Andrej Babiš (ANO). „Předpokládám, že dnešní debata bude o programu, protože všichni jsme řekli voličům, že tento program budeme plnit,“ řekl na úvod a pak se rozhovořil o tom, jak jeho kabinet chce být aktivní v Evropě. Vymezil se také proti nelegální migraci. „Budeme prosazovat v tomto jasnou strategii. Nejsme v eurozóně, ale to neznamená, že jsme méněcenní,“ zdůraznil s tím, že bychom měli mít plně digitalizovanou a moderní státní správu. „V roce 2008 byla Česká republika dvacátá pátá v IT a teď jsme na padesátém místě!“ řekl v úvodu svého vystoupení kromě jiného.

Prodáváme zem cizincům! Je tu draho a nízké důchody, rozjel Babiš projev s žádostí o podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny s projevem prezidenta Miloše Zemana a žádostí vlády o vyslovení důvěry

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes jal před poslanci hájit programové prohlášení vlády, které prý kabinet nazval Lepší Česko.

„Měli jsme dvě možnosti: buď bychom stále vyjednávali, chodili za vámi, navrhovali různé koalice - a stav by byl takový, že v této chvíli bychom měli stále bývalou vládu premiéra Sobotky v demisi. Takový stav by trval, nevím jak dlouho... My jsme se proto rozhodli jinak,“ nastínil. Zdůraznil, že hnutí ANO si mohlo říct v Poslanecké sněmovně o dva místopředsedy, ale neudělalo to a nechalo všemu volný průběh při sestavování výborů a komisí. „Byli jsme nad věcí,“ upozornil.

Podle něj je program vlády velmi dobrý. „My uděláme vše proto, abychom ho plnili,“ zdůraznil. Program vlády má podle něj šest hlavních bodů. Ten první se týká ukotvení ČR v rámci EU.

„Chceme být v Evropě vidět! Evropa snad není místo, kam budeme odkládat vysloužilé politiky kteří nebudou nic dělat. EU ale má problémy a potřebuje reformu. Nezvládla to, že je brexit, to je ale špatně,“ řekl Babiš. A upozornil, že jeho kabinet chce být aktivní v Evropě. Vymezil se také proti nelegální migraci.

...musíme hledat v EU spojence

„Budeme prosazovat v tomto jasnou strategii. Nejsme v eurozóně, ale to neznamená, že jsme méněcenní. Chceme v Evropě hájit naše zájmy a udělat vše proto, aby nás nikdo nepřehlasoval. Proto ale musíme hledat spojence. V tomto musíme mít strategii a musíme také vědět, jaká je v Evropském parlamentu blokační menšina,“ připomenul.

ČR podle něj může být ve veřejných financích příkladem všem ostatním zemím EU. „Dnes jsme na druhém místě. Naše zadlužení vůči HDP je jenom 32 % a kleslo. Snížili jsme dluh za minulé vlády a vybrali jsme stovky miliard daní navíc. Ano, díky i kontrolnímu hlášení a díky EET, a to nikdo nemůže zpochybnit. Chceme být v tomto směru dál aktivní,“ upozornil poslance.

Poté se rozhovořil o bodu programového prohlášení „Digitální Česko“. „Proč vždy musíme pochodovat na úřad, když chceme vyřídit cokoliv? To je ostuda! V roce 2008 Česká státní správa byla dvacátá pátá na světě v IT a o devět let později jsme na padesátém místě. Někde mezi Běloruskem a Kostarikou! E-Government musí mít jasnou vizi a toho dosáhneme jen digitalizací,“ pronesl dále. Koncem všeho prý bude, aby jen jeden člověk dohlížel nad celou státní správou. Proto vláda prý vytvoří centrální autoritu řízenou zmocněncem vlády pro IT a digitalizaci. „Nebude to žádný úřad, bude to jeden člověk, který bude mít náklady jenom na vizitky, který bude dohlížet na vizi a budování ICT pro celou státní správu.“

Stát musí vědět, za co platí!

Premiér prý chce, aby se provedl audit a kontrola všech smluv, aby bylo jasné, za co stát platí. „Provedeme audit a kontrolu všech smluv. Stát musí vědět, za co platí. Vytvoříme centrální portál státu, kde občané najdou vše, co potřebují. Návštěva úřadu bude pro občana výjimkou. Když naši předkové dokázali i na poslední samotu zavést elektřinu, musíme je následovat s internetem,“ zdůraznil.

Vláda chce začít i s reformou celého státu. „Potřebujeme reformu sociální péče a regulaci trhu práce. Chybí nové pracovní síly, někteří ale nechtějí pracovat. Ti, co jsou na dávkách, by měli dělat dobrovolné práce v rámci obcí a měst,“ řekl s tím, že je zapotřebí i strategický investiční plán. „Investice státu jsou nedostatečné, růst je daný spotřebou občanů a exportem. Jsou tam veliké rezervy i v čerpání evropských fondů!“

Podle něj se musí nastavit pravidla pro financování školství, posílit finance do obrany, zrychlit výstavbu dálnic i vysokorychlostních železnic. „Chceme zrychlit výstavbu dálnic i vysokorychlostních železnic. Tady jsme zaspali dobu,“ uvedl.

Velmi důležitým bodem programu je podle premiéra také důchodová reforma. „Důchody jsou skutečně nízké. Chceme garantovat pravidelné valorizace a zvýšit základní výměru důchodu z devíti na deset procent mzdy,“ zmínil.

Byla chyba, když jsme dovolili cizincům kupovat půdu!

Stát podle něj musí také posílit svou bezpečnost. Babiš by navíc rád, aby stát zajistil soběstačnost ve výrobě elektřiny i potravin.

„Potřebujeme udržet vodu v krajině a chránit půdu jako základ našeho bohatství. Udělali jsme chybu, když jsme dovolili cizincům kupovat půdu. V Polsku a Maďarsku to nemají! To ale má absolutní dopad do vertikály zemědělského potravinářství,“ zdůraznil.

Vláda chce podle jeho slov také připravit nový zákon o daních z příjmů, chce se podívat například na regulaci cen vody, jelikož „není možné, aby u nás byla voda dražší než v Izraeli“.

Babiš se také vyjádřil k neziskovám, jelikož před ním prezident Miloš Zeman zkritizoval několik bodů v programovém prohlášení vlády. Mimo jiné například vysoké výdaje na podporu neziskových organizací a přebujelost státního aparátu.

„Já jsem dneska na vládě vyndal bod financování neziskových organizací. Protože ten přehled je tak nepřehledný, že jsem to nechal dopracovat do detailů, aby lidi věděli, jak těch 17,8 mld., které tečou do neziskového sektoru prostřednictvím ministerstev a samospráv vlastně jsou v detailu. Úředníci předložili tabulku nad padesát milionů a je v tom samozřejmě problém, protože je to nesystémové,“ zdůraznil k tomu Babiš.

Podle něj by především vláda měla mít jasno, kolik peněz se utápí ve sportu. „Údajně 36 procent! Kolik jsou další věci? My to zanalyzujeme a řekneme veřejnosti, kam ty peníze tečou! To, že se to navýšilo od roku 2014 do roku 2016 ze sedmi na 10,8 miliard v resortech, hlavně v resortu školství a MPSV, tak samozřejmě to nás bude zajímat,“ ubezpečil.

Podle premiéra jeho kabinet udělá maximum, aby pracoval v zájmu občanů ČR. „Máme tah na branku a chci vás požádat o důvěru. Pokud ji dnes nedostaneme, uvidíme, jak to půjde dál. Naše hnutí je ale tady pro všechny a v programu jsme otevření. Kdybychom menšinovou vládu nevytvořili, nemohli bychom projednávat vaše zákony. My makáme a vaše zákony projednáváme objektivně, tedy ne politicky, jak bývávalo tady zvykem. Očekávám konstruktivní opoziční práci,“ dodal Andrej Babiš na závěr s tím, že bude prý rád, když bude jeho vláda kontrolována, protože neuhlídá sám všechny ministry a úředníky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…