Zdechovský a protesty: „Ne, to organizuje pátá kolona.“ Ale ostatní řekli něco jiného...

14.02.2024 21:01 | Komentář

Vláda i EU decimují české zemědělce, kterým došla trpělivost a chystají se na masivní protest do Prahy. Sami organizátoři radí lidem, aby vůbec v pondělí nejezdili autem do Prahy, pokud nemusejí. Jak to vidí čeští politici? Až na výjimky zazněla slova podpory a kritika vůči Bruselu i ministru zemědělství Výbornému. Padlo však i spojení s Kremlem.

Zdechovský a protesty: „Ne, to organizuje pátá kolona.“ Ale ostatní řekli něco jiného...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protestní jízda v Brně. "Zastavme vládní agrohazard"

Českou metropoli v pondělí ovládne jeden z největších protestů českých zemědělců za poslední léta. Alespoň to avizují organizátoři akce. Na Prahu by mělo vyjet kolem tisícovky traktorů. Podle svých slov už nemají jinou možnost než na těžkou situaci v oboru upozornit blokádou, protože ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) a resort zemědělství se s nimi prý nebaví.

„Již delší dobu upozorňujeme ministra zemědělství i celou vládu, že provádí politiku směřující k likvidaci českého průmyslu i zemědělství. Nejsme vyslyšeni a naše argumenty jsou odmítány. Nemáme jinou možnost, jak upozornit na tristní situaci, než pomocí občanského protestu a blokád. Proto dne 19. 2. 2024 vyjedeme v kolonách na Prahu,“ píše se na webu My zemědělci, za nímž stojí organizátoři.

ParlamentníListy.cz se na postoj k pondělnímu protestu a blokádě zeptaly českých politiků napříč stranami. 

„Takovéto protesty jsou pro všechny vždy až poslední cestou, jak upozornit na problémy. Vnímám to jako další potvrzení nekompetence ministra zemědělství. Potvrzuje se, že na řízení ministerstva nestačí politické krytí, ale je třeba pochopit i celé prostředí, vztahy a požadavky všech aktérů. Všemu se dá předejít, pokud se jedná. Ale k tomu je třeba odbornost. Ta chybí,“ varuje místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Bývalý ministr zemědělství a poslanec ODS Petr Bendl míní, že účelem protestu je něco jiného než zájmy zemědělců. „V první řadě platí, že protestující zemědělci ve Francii, Německu, Belgii a podobně rozhodně neprotestují proto, aby tím pomohli našim zemědělcům. Platí také, že na negativní dopady ‚Green Dealu‘, vysokou míru byrokracie a nutnost umožnit vývoz obilí z UA bez toho, aniž by zůstávalo v EU, ČR upozorňuje dlouhodobě na různých úrovních. V tomto aktivitám rozumím. Tady vůle vlády ČR k řešení prokazatelně existuje. Ale rozhodně se tyto problémy nevyřeší blokováním silnic v ČR. Organizátorům jde podle mého přesvědčení o destabilizaci celkové situace v ČR. Jde jim o zneužití nespokojených zemědělců ke zcela jiným cílům. Jsem přesvědčený, že za touto akcí je primárně nespokojenost s postojem ČR k ruské agresi na Ukrajině. Řada zemědělců tento fakt ale netuší,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bendl.

Jak upozornila poslankyně hnutí ANO a stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková, čeští zemědělci čelí diskriminaci. „Zemědělství dlouhodobě bojuje s nespravedlivou společnou zemědělskou politikou, která je tím pádem diskriminační k některým zemím včetně ČR. Pokud jim Ministerstvo zemědělství ještě stěžuje situaci stejně jako hejtmanům a starostům Ministerstvo vnitra a Ministerstvo financí, zřejmě nevidí jinou možnost nežli demonstraci. Nevím, zda s nimi někdo jedná či nikoli, ale proti této vládě demonstruje školství, zdravotnictví a nyní zemědělství. Zřejmě je něco špatně,“ uvedla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Eurodarebák Zdechovský, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenezmar , 15.02.2024 14:35:15
Bude sloužit do roztrhání těla aby si nahrabal! Nikdy nic nedělal, pouze se hrnul ke žlabu kde to šlo až ho našel. Našlo se navíc dostatek hlupáků, kteří mu na jeho žvásty naskočili a on se pase a pase až bude tlustej jako prase! A jak je vidět, už se k tomu přiblížil !

|  8 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…