Ceny energií zastropujeme. Lidé a firmy to zvládnou, slíbil Jurečka

09.09.2022 14:46

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že vláda v pondělí představí konkrétní plán na zastropování cen energií pro blížící se zimu. Finální výše stropu bude určena až po víkendovém setkání Rady ministrů pro energetiku v Bruselu, podle Jurečky ale lidem i firmám pomůže tak výrazně, že nepocítí rozdíl oproti minulým zimám.

Ceny energií zastropujeme. Lidé a firmy to zvládnou, slíbil Jurečka
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Vláda oznámí konkrétnosti po víkendovém jednání o zastropování cen na celoevropské úrovni. „Poté, co by návrh v pondělí schválila vláda, by hned v pátek navazovala mimořádná schůze Sněmovny, kde by se toho týkající dva zákony projednaly v režimu legislativní nouze,“ uvedl Jurečka pro server Idnes.cz, že by mohlo být zastropování cen schváleno v rámci dnů.

Na evropské úrovni prý bude Česká republika prostřednictvím ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) požadovat zejména zastropování cen plynu a omezení trhu s emisními povolenkami. „Pro nás je podstatné, aby evropské řešení obsahovalo alespoň nějakou míru zastropování cen elektřiny a plynu. Nebo aby přineslo minimálně variantu, že se zastropuje cena plynu, který slouží pro výrobu elektřiny a který má momentálně největší podíl na růstu cen. Ministr Síkela v Bruselu zároveň podá návrh na dočasné omezení trhu s emisními povolenkami,“ nastínil Jurečka.

Po schválení zastropování cen podle Jurečky české domácnosti a firmy zimu zvládnou. „Mohu garantovat, že ceny budou na takové úrovni, aby to české domácnosti a firmy zvládly. Součástí řešení je také to, aby výrobci energií měli povinnost poskytnout část své výroby státnímu obchodníkovi, který z toho následně zabezpečí veřejný sektor,“ slíbil Jurečka.

Ten odmítá, že by vláda k tomuto kroku přistoupila pozdě, ačkoliv ji k tomu opoziční strany vyzývaly od jara. „Situace se za poslední měsíc výrazně změnila. Ceny elektřiny na burze překročily 500 eur a posléze i 1000 eur za MWh. To byl ten moment, který nás donutil, abychom aktivovali celou Evropu a přesvědčili i partnery, kteří to předtím odmítali, že musí přijít razantní a celoevropské řešení,“ stojí za vládou Jurečka.

Vrátil se také k velké protivládní demonstraci na Václavském náměstí, která prý má dvě roviny, které je třeba rozlišovat. „Ta první je, kdo to svolal a kdo mluvil na pódiu. To jsou z mého pohledu lidé s proruskými názory, kteří obhajují politiku Putina. Druhou rovinou jsou lidé, kteří na tu demonstraci přišli a ani netušili, co jsou svolavatelé zač. Tito lidé mají obavy z budoucnosti. Strach je přirozená vlastnost a je teď důležité, aby jim naše vláda dala v pondělí jasnou odpověď. Poté, co oznámíme konkrétní parametry vládní pomoci, tak z mého pohledu nebudou objektivní důvody, aby lidé chodili demonstrovat,“ je přesvědčený Jurečka.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…