Ekonomové s profesorem Klausem nesouhlasí. Na Hradě chybí internet?

04.03.2011 12:39

Prezident a zároveň profesor ekonomie Václav Klaus v komentáři pro MF Dnes kritizoval, že neproběhla seriózní debata o základních myšlenkových východiscích důchodové reformy a nedošlo k propojení návrhů politických stran. Oslovení odborníci z NERV většinou namítají, že diskuse se veřejně vedla několik let, ale nijak zvlášť nepomohla.

Ekonomové s profesorem Klausem nesouhlasí. Na Hradě chybí  internet?

Do role bývalého předsedy vlády a ministra financí se znovu vcítil prezident Václav Klaus a v komentáři pro MF Dnes vytkl koaličnímu kabinetu, že nedal ekonomickým expertům při práci na důchodové reformě politické zadání, že neumožnil seriózní debatu o jejích základních myšlenkových východiscích a lidem jasně a přesně neřekl, jaký na ně bude mít reforma dopad.

Celý komentář Václava Klause:
Prezident Klaus: O čem jsme se při diskusi o důchodové reformě zapomněli bavit

S názorem hlavy státu polemizuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Vláda se již v programovém prohlášení přihlásila k výsledkům Bezděkových komisí. Podkladů, analýz a výpočtů bylo dostatek a diskuse opřená i o doporučení NERV byla dostatečná," reaguje na prezidentovu kritiku pro ParlamentníListy.cz Drábek z TOP09.

Kalousek proti Klausovi: S reformou se musí už začít

Kibicové také kuchaři do přípravy jídla nemluví

„Důchodová reforma se diskutuje oficiálně od roku 2004, kdy byla založena Bezděkova komise. Výsledky byly průběžně zveřejňovány na webových stránkách, tak nevím, jestli na Hradě nefunguje internet. Navíc členem NERVu je i Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, který byl na jednání zván," přidává se pro ParlamentníListy.cz k Drábkovi ekonom Tomáš Sedláček.

„To je, jako kdyby parta kibiců stála nad kuchařem a říkala mu, co má dělat a co má do jídla dávat. Teprve až číšník přinese pokrm na stůl, může ho nějaká skupina gastronomických specialistů hodnotit," odmítá pro ParlamentníListy.cz další člen NERV Petr Zahradník představu celospolečenské debaty nad důchodovou reformou.

S žádnou reformou nemůže panovat všeobecný souhlas

„Souhlasím s panem prezidentem, že ta debata měla být širší. Mohla běžet intenzívně už od července, kdy tato vláda vznikla. Na druhou stranu je otázka, jestli by ta diskuse měla nějaký smysl. O důchodové reformě se debatuje patnáct let, ale až dosud to nikam nevedlo," připomíná pro ParlamentníListy.cz další člen NERV Jiří Rusnok, mimo jiné i bývalý ministr financí.

„Řešení mělo být původně apolitické. NERV měl nabídnout ekonomické a proveditelné řešení. Politické zadání, oslovení veřejnosti, to už je funkcí politiků," říká Zahradník s tím, že ve zveřejněné podobě návrhu reformy se objevily některé kompromisy, které odborníci nenavrhovali. „Nikdy nebude reforma taková, aby na ní vyhráli všichni," doplňuje Sedláček.

Sjednocení na dvaceti procentech DPH je nadhodnocené

„Navrhovali jsme povinné odvody do soukromého pilíře. Také sjednocení DPH na dvacet procent bylo v radě považováno za nadhodnocené, v našich výstupech se objevila nižší čísla," poukazuje Zahradník na to, že dvacetiprocentní sazba je příliš radikální na to, jak relativně měkký je pilíř důchodové reformy.

Ani Klausův návrh na základní důchod, který by měl být maximálně rovný, nenašel u ekonomů pochopení. „Pan prezident vyznává anglosaský model, aby byl základní důchod bez ohledu na výši placeného pojistného v podstatě solidární, nikoli zásluhový. Je to legitimní model, který je mi docela sympatický. Ale je tady nález Ústavního soudu, který jde proti tomu, co navrhuje pan prezident," upozorňuje Rusnok, že tato Klausova představa byla neuskutečnitelná.

K věci:

Vláda řeší důchody moc rychle, namítá Klaus 

Člen rady NERV: Výkřiky o tom, kolik zaplatíme za rohlík, jsou zbytečné 

Nečas: Děti by mohly přispívat na důchody rodičům 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…