Heger k reformám: Rád bych byl sociální. Vláda chce tvrdost

06.05.2011 9:36

Ministrem zdravotnictví je Leoš Heger devátým měsícem. Za tu dobu již odhalil úskalí tohoto rezortu. Přiznal také, že stejně jako všude, krade se i ve zdravotnictví. Slíbil ale, že zavedením standardu a nadstandardu neklesne pro běžného pacienta kvalita zdravotnické péče. Připustil pak ještě, že by ne všechno, co je v navrhované reformě zdravotnictví, on sám za sebe prosazoval.

Heger k reformám: Rád bych byl sociální. Vláda chce tvrdost

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) poskytl rozhovor Hospodářským novinám (HN). V něm připustil, že opravdu možná poněkud "julínkovatí".

"Říká mně to dost často David Rath, ale nevím, zda tím myslí to, že jsem přibral nebo vyrostl. Pokud mám odpovědět vážně, ano - postup můj a Julínkův je skutečně v lecčem stejný. V řadě dalších věcí se ale zase dost lišíme," reagoval v rozhovoru Heger.

Čtěte také:
Nářek nad poplatky: Heger byl lékař, teď je démon bez citu

Vláda řekla ano návrhu, aby se poplatky za pobyt v nemocnici navýšily

Překvapivě však dodal, že kdyby záleželo při rozhodování o poplatcích jen na něm, nechal by je až zcela na konec. "Už na podzim jsem také navrhoval, aby poplatky byly sociálně zastropované - tedy aby je neplatili ti nejchudší. Jenže zadání koalice je zcela jasné. Je to v programovém prohlášení a já to takhle prostě předložit musím," uvedl dále Leoš Heger.

Ministr zdravotnictví se hájí, že nechce, aby jeho argumenty zněly jako vymlouvání, ale připomíná, že ke koaličním jednáním se on osobně dostal až na konci - kdy už byla většina věcí domluvena. "Nepočítal jsem s tím, že půjdu dělat ministra zdravotnictví. Kdybych u těch jednání byl, snažil bych se více ovlivnit sociální stránku věci. Takto jsem to dostal jako zadání, se kterým se nedalo hnout," reagoval v rozhovoru Heger.

Kritika ale padá hlavně na jeho hlavu

Právě za zvyšování poplatků si přitom Heger musí vyslechnout z mnoha stran ostrou kritiku. "Chceme, aby přestal podporovat takové návrhy. Vnímáme ho zatím jako démona, který nemá cit vůči nemocným, což je vzhledem k jeho bývalému i současnému profesnímu působení nepochopitelné. Pokud tyto návrhy projdou, naše republika se ocitne v sociálním propadu, v němž se totálně nabourá solidarita zdravých s nemocnými," varuje prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

A Leoš Heger se proti tomu hájí, že naplňuje svým návrhem na zvýšení poplatků pouze další cíl, který má naplnit programové prohlášení vlády. Tím vlastně slova, která zazněla v rozhovoru HN, potvrzuje. Přesto i vysvětluje. "Dopad tohoto opatření byl analyzován s pomocí účtů domácností a bylo konstatováno, že nepovede k nadměrnému zatížení ani těch nejchudších domácností," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Hlasitá kritika současného a plánovaného stavu zdravotnictví se ozývá i od soukromých lékařů. "Se znepokojením sledujeme situaci v českém zdravotnictví i návrhy, kterými plánuje vláda ČR a Ministerstvo zdravotnictví tuto situaci řešit. Nechápeme, že vláda ani ministr zdravotnictví nijak nereagovali na nabídku Koalice soukromých lékařů uzavřít s nimi Memorandum o stabilizaci situace soukromých zdravotnických zařízení a zdravotnictví jako celku, a tak upozorňujeme na reálnou hrozbu zhoršení současné dostupnosti a kvality ambulantní zdravotní péče," sdělil ParlamentnímListům.cz Zdeněk Hruška, zástupce soukromých lékařů.

Dostal se někdy Heger do střetu s koaličními partnery kvůli tvrdosti navrhovaných změn?

To, že by však došlo při vzájemném jednání koalice k nějakému názorovému střetu mezi Leošem Hegerem a zbývajícími členy, kteří se na návrhu zdravotnické reformy a zvyšování poplatků podíleli, nikdo potvrdit nechce. I když podle slov Hegera tedy ne se vším byl ztotožněný, ostře proti změnám zřejmě nevystoupil.

"Ne k žádnému střetu nedošlo. Požadovali jsme jen ekonomickou analýzu úspor, které navrhované změny přinesou. Navrhovaný zákon považujeme i my za takový podvozek pro výsledky dalších jednání, která musí ještě v nejbližších dnech proběhnout," uvedla pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake z Věcí veřejných, které se jednání od samého začátku zúčastňují.

Nečas: Připravujete reformy pomalu, odstavím vás. Heger: Nevadí

Leoš Heger v těchto souvislostech také připouští svůj možný odchod z vlády. Premiér Petr Nečas totiž nedávno hovořil o tom, že se reformy připravují pomalu.

"Slova premiéra jsem vnímal. On je sice vázán koaličními dohodami, ale pokud bude jeho stanovisko ještě v červnu platit, tak se mu podrobím. Nebudu prosit, abych mohl ve vládě zůstat. Nepokládám to totiž za svůj jediný životní úděl. Nebudu mít proto problém, pokud z vlády odejdu," odpověděl ministr zdravotnictví.

Čtěte také:
Ministr Heger: Reforma zdravotnictví je připravena

Zavázal se dále svým slovem, že zavedením standardu a nadstandardu neklesne kvalita péče pro běžného pacienta.

"Seznam výkonů placených z veřejného pojištění bude s několika málo výjimkami stejný jako dnes. Těmi výjimkami budou například operace prováděné roboty. Jsou zhruba dvakrát tak drahé než standardní laparoskopický výkon. Ušetříme tak dejme tomu 40 tisíc korun, které člověk, jež bude robotickou operaci požadovat, zaplatí," vysvětlil jeden z možných rozdílů, jež mohou v praxi nastat, Heger.

Platit se bude - ale jen za něco, co není nezbytné pro zdraví, ale je pohodlnější

Doplnil dále, že platit se bude v budoucnu také třeba za oční čočky. Kdy lze dostat kvalitní, měkké z pět tisíc korun nebo jiné, ještě lepší, které stojí dvacet tisíc. Zlepší vidění skoro o jednu dioptrii. "Je to věc pohodlná, ale není zdravotně nezbytná - proto si za ni budou muset lidé připlatit. Stejně tak i za speciální obvazy, které jsou dvakrát dražší než běžná bílá těžká sádra," popsal Heger s tím, že bude třeba jasně definovat, jak za zdravotnické prostředky platit. "Máte třeba různé druhy ortéz - od levnějších až po ty, co stojí patnáct tisíc korun. Proto vznikne pracovní skupina lidí, která bude hledat věci, za které by se mělo připlácet," pokračoval dále Heger.

Krade se, ale to zdravotnictví nedevastuje, připouští Heger

Za devět měsíců, co je ve funkci ministra zdravotnictví měl prý Leoš Heger možnost poznat, že stejně jako jinde, krade se zřejmě i v jeho rezortu. "Je to však velmi těžo průkazné. Narazili jsme na případy lékařů, kteří předepisovali falešné recepty, jež předepisovali na mrtvé duše. Stává se, že lékaři, které mají dva úvazky - v nemocnici a ve své praxi, si odnášejí některé zdravotnické materiály. Pokud se to podařilo prokázat, ty lidi jsme potrestali. Ovšem není to jev, který by ve skutečnosti zdravotnictví nějak totálně devastoval," uzavřel Leoš Heger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…