Nový ministr: Nejsem bílý kůň. Bárta se do roka vrátí

19.04.2011 15:52

Problémy chce řešit jednáním a ne je ventilovat přes média. Navržený ministr dopravy Radek Šmerda nechystá v resortu revoluci, ale evoluci. Věří, že se jeho dosavadní nadřízený Vít Bárta do roka očistí a vrátí se do vedení dopravy. Obvinění, že je v celé rošádě jen bílým koněm ODS nebo TOP 09, odmítá.

Nový ministr: Nejsem bílý kůň. Bárta se do roka vrátí

Z jednání koaličních partnerů ve formátu K12 vyplynulo, že se novým ministrem dopravy stane namísto rezignujícího Víta Bárty VV jeho dosavadní náměstek a státní tajemník Radek Šmerda. Ten úřednické ostruhy získal hlavně na ministerstvu obrany. Třatřicetiletý právník pocházející z Brna většinou bývá řazen do okruhu lidí napojených na ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Sám však zdůrazňuje, že je nestraník a nikomu tudíž nemusí skládat účty.

„Teď záleží, jestli to pan prezident schválí. Jinak na ministerstvu by se nemělo dít nic zásadního. Jsem zde od začátku a budu pokračovat v nastaveném kurzu a rychlosti. Jen s tím, že nejsem politik a budu spíš preferovat řešení jednáním. Držet bobříka mlčení a neřešit problémy přestřelkami v médiích," říká pro ParlamentníListy.cz Radek Šmerda.

Psali jsme:
Šokovaný Jandák: Nečas je nafouknutý holub. Rath: Úplně se zbláznil
Prezident bude nominovat ministry ve čtvrtek, naznačil Hrad

Nikdo mě neřídí

O navrhovaném ministeru dopravy Radku Šmerdovi se spekuluje, v čích barvách na dopravě vlastně kope. Byl považován za muže nasazenéhjo ministrem financí Miroslavem Kalouskem, s nímž se zná ještě z ministerstva obrany. „S Kalouskem se znám několik let, ale přechod na dopravu jsem s ním nikdy nekomentoval," vyjádřil se již dříve.

Z nahrávek kavárenského rozhovoru Kristýny Kočí  s regionálními politiky Věcí veřejných nepřímo vyplývá, že je kandidátem ODS. „Nikdy jsem nebyl nikoho koněm, ani bílým koněm. Nikdy jsem nebyl členem žádné strany a nehodlám na tom nic měnit. Už vůbec se nechci vyjadřovat k tomu, co říkala Kristýna Kočí," podotýká pro ParlamentníListy.cz Šmerda.

Dále čtěte:
Zaplaťbůh nejsem na seznamu Kočí k vopíchání, zděsil se poslanec ODS
SLEDUJEME téma nahrávka Kočí

Loajalita Bártovi

Ministerský post prý vnímá jako dočasnou funkci po dobu, než Vít Bárta vysvětlí otázky kolem své kauzy a očistí se tím. Bárta byl totiž obviněn z uplácení spolustraníků a z plánů privatizace politické moci.

Sám pak jako minsitr dopravy rezignoval, aby dohady kolem své osoby nezatěžoval pověst a chod resortu. Šmerda prognózuje, že se Bárta do roka vrátí na ministerstvo s čistým štítem. Jak sám říká, potěšilo by to.

V resortu obrany hodlá pokračovat v nastoupené linii Víta Bárty, tedy tvrdě vyjednávat s různými dopravními či stavebními lobby. „Na všem jsem se podílel a byl v jeho týmu. Nemusí mě nikdo řídit, jen budu dotahovat do konce práci, na níž jsem se podílel. Jediná odlišnost je, že preferuji formu jednání a ty věci nechci řešit přes média," prohlašuje Šmerda.

SLEDUJEME téma: Vládní krize

Chystá evoluci

Do funkce náměstka a státního tajemníka byl, jak sám říká, navržen stranou Věci veřejné, takže se bude i teď držet jejího porgramu. Jako loajální Vítu Bártovi prý nepůjde cestou revoluce, ale postupné evoluce bez mediálních přestřelek. 

„O ministerské kariéře jsem nikdy nepřemýšlel a netoužil. Shodou okolností se tak stalo, ale je to v podstatě logický krok, protože jsem dělal statutára ministrovi. Slavit nebudu, špunty létat vzduchem nebudou, čeká mě další párce," dodává pro ParlamentníListy.cz Radek Šmerda. Mladý kandidát na ministra dopravy v Kristových letech.

Psali jsme:
Bárta chyběl na vládě: Už jsem rezignoval, co bych se tam bavil

Foto: army.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…