Pospíšil po jednání vlády: Výstavba věznice v Rapoticích nebude

02.06.2011 13:13

Ministerstvo spravedlnosti musí zrušit výstavbu nové věznice v Rapoticích na Třebíčsku. Řekl to dnes ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na brífinku vlády s tím, že to odhlasovala vláda. Naopak stavět se bude nový justiční areál v Ústí nad Labem. „Tamější sídlo soudu a státní zastupitelství jsou v havarijním stavu,“ podotkl k tomu Pospíšil.

Pospíšil po jednání vlády: Výstavba věznice v Rapoticích nebude

Obě akce měly být financované ze soukromých zdrojů v rámci takzvaného projektu PPP. To se nyní bude týkat jen Ústí.

Do ústeckého justičního paláce se má vejít 600 zaměstnanců krajského i okresního soudu, státního zastupitelství a probační a mediační služby. Stavět by se měl v letech 2009 až 2012 a plán ministerstva spravedlnosti předpokládal, že by objekt provozoval 25 let investor.

„Budova je v současné době na hranici životnosti, z hlediska funkčnosti a bezpečnosti je v havarijním stavu a je reálné její uzavření z důvodu závažné technické poruchy," uvedl Pospíšil s tím, že stát nemá pro justiční účely jinou vhodnou nemovitost.

Že areál v Rapoticích nebude, rozhodla vláda hlavně z nedostatku financí. Věznice v Rapoticích by stála 2,64 miliardy korun.  Podle resortu spravedlnosti již není stavba nového vězení s ostrahou tak naléhavá vzhledem k dostavě a úpravám v již stojící budově.

Podle ministerstva na pokračování projektu v Rapoticích existují dvě varianty. Řešením je buď se znovu pokusit získat soukromého investora, nebo najít peníze na stavbu ve státním rozpočtu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…