Učitelé zavřou školy, pokud jim Kalousek sebere peníze. Dobeš souhlasí

29.06.2011 19:18

VÍME PRVNÍ V případě, že by se prosadil návrh ministra financí Miroslava Kalouska zkrátit rozpočet ministerstva školství o devět miliard, jak předložil ve svém předběžném návrhu, budou učitelé stávkovat. ParlamentnímListům.cz to řekla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Vondráčková. Ministr školství Josef Dobeš z VV by v takovém případě stávku chápal.

Učitelé zavřou školy, pokud jim Kalousek sebere peníze. Dobeš souhlasí

Ministerstvo školství by v příštím roce mohlo přijít až o devět miliard korun. „Kdyby to tak bylo a není to novinářská kachna, je to jasný důvod ke stávce. Jestli se to ukáže jako pravdivé, tak v září neotevřeme školy a hotovo. Je ve hvězdách, zda vůbec čtyři miliardy pro platy na učitele vůbec přijdou, jak bylo avizováno. My máme příští týden v pátek jednání s panem ministrem, takže budeme chtít jednoznačné stanovisko. Znepokojuje mě, že to budou řešit během léta, přitom obvykle již koncem června, či na začátku července máme k dispozici parametry rozpočtu a co má jít do školství," řekla Vondráčková ParlamentnímListům.cz.

Ministr financí Miroslav Kalousek již v týdnu odmítl, že čísla jsou definitivní. Jde pouze o pracovní návrh. „Vzhledem k tomu, že vláda ještě nejednala a jednat ani nemohla, protože já jsem ani nic nepředložil, tak povyk Věcí veřejných na téma rozpočet je jenom falešný argument, na který si bohužel začínáme zvykat," řekl Kalousek.

K tématu:
Kalousek: Véčka povykují proti nečemu, co jsem ještě nepředložil

Generální stávka

„My s panem předsedou nemáme problém vyhlásit stávky a jakékoli protesty. Nazrála doba, že už nemáme důvod říkat, že si máme utahovat opasky, protože jsme si je utahovali na můj vkus až příliš," dodala Vondráčková.

Vondráčková řekla, že ČMOS PŠ bude ve stávkové pohotovosti a podporuje i vyhlášení generální stávky. "S generální stávkou opravdu nemáme problém. Lidé pracující ve školství nejsou žádní otroci, aby se s nimi muselo takto zacházet. To tedy ne," zlobí se místopředsedkyně školských odborů.

Almužny

Regionální školství, tedy základní a střední školy, činí největší část rozpočtu a nejvíce by se škrtalo v něm.

„V regionálním školství se pro letošek škrtalo tak, že nepedagogičtí pracovníci nedostávají platy, ale almužny. Jsou jim zkracovány úvazky. Nebudou peníze na pomůcky a věci související s výukou. Nyní je to na polovině úrovně financí roku 2006. Školství pak krachne samo, protože už nebude na nic. Když navíc sáhnou do tarifů učitelů, když stále tvrdí, že prioritou jsou pedagogičtí pracovníci, tak nejsme takové stádo, abychom si nechali sáhnout už ne na zrovna nejlepší plat. Ať si to zkusí. Nebudeme k tomu mlčet a nebudeme tomu přihlížet. Arogantní jednání celé vlády nemůže projít bez povšimnutí. Pokusné králíky z nás dělali již dost dlouho," rozzlobila se na vládu pro ParlamentníListy.cz Vondráčková.

Pokusný balonek?

Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných věří, že ke zvažovaným škrtům nakonec nedojde. Pokud by ale přesto došlo, pro takový rozpočet by nehlasoval a měl by se stávkou pochopení.

„Já jsem konzervativní člověk a jako takový ctím koaliční smlouvu, kde pro rok 2012 je posílení rezortu školství o čtyři miliardy. Také mám několik měsíců starý střednědobý výhled ministra financí Kalouska, kde věci z koaliční smlouvy potvrzuje. Je v něm navýšení rozpočtu o dohodnuté čtyři miliardy. Takto já to vnímám a zatím ty neoficiální zprávy beru s velkou rezervou," řekl ParlamentnímListům.cz ministr Dobeš.

„Pokud by se ale ten pokusný balonek měl stát pravdou a on to takto navrhl, tak je to samozřejmě na velmi tvrdou konfrontaci s ministrem financí a já jsem na tuto konfrontaci připraven. Kdyby nakonec někdy v srpnu, září i proti mým protestům to mělo ve vládě projít, tak pokud budu, či nebudu ministr, či byl bych jenom poslanec, tak bych proti takovému rozpočtu musel hlasovat a vyzval bych tomu i stranické kolegy, protože by takový rozpočet znamenal totální rozvrat ve školství. A to podfinancované školství by dostalo téměř smrtící ránu," varuje Dobeš.

Rozvrat školství

Ten upozornil, že je proti přebujelému aparátu, ale nemá se šetřit na nesprávných místech. „Já jsem znám jako člověk, který bojuje s byrokracií. Já již dnes ušetřím navíc oproti tomu, co je povinnost vůči rozpočtu jeden a půl milionu měsíčně. Podařilo se mi snížit stav úředníků o osmnáct procent a jdu dál. Pro regionální školství, mateřské, základní a střední školy, ale nakonec i pro vysoké školy by to bylo smrtící podfinancování a nedovedu si představit, že vláda, která na začátku řekla, že bude hájit vzdělávání a bude hájit učitele, že by šla proti této skupině a šla by proti konkurenceschopnosti země," zdůrazňuje ministr.

Dobeš varuje před úbytkem počtu učitelů. „Podařilo se mi přilákat mladé učitele zvýšením platů, ale tímto by se stal opak a oni by zase odešli na mnohem lépe placená místa. Personálně by to rozvrátilo školství a pak bych se nedivil odborům, pokud by proti takovým nezodpovědným škrtům šly. Ačkoli fanouškem odborů nejsem, tak v takové chvíli bych měl pro ně pochopení," uzavřel Dobeš.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…