Vláda se zbláznila. Nevyberou ani korunu navíc, naříká pravicový intelektuál

26.06.2011 7:58

Většina světa má daň z přidané hodnoty u knih nulovou, Česko bude mít od příštího roku 14 procent, později 17,6 procenta. Tím se dostane na absolutní světovou špišku ve výši DPH u knih a učebnic - rovnat se tak bude moci pouze zemím jako je Rumunsko, Moldávie, Bělorusko. Politolog Alexander Tomský tuto situaci velmi ostře kritizuje a hovoří o tom, že tu bude vznikat společnost bez vzdělanosti.

Vláda se zbláznila. Nevyberou ani korunu navíc, naříká pravicový intelektuál

"V Česku již pět let vytrvale klesá knižní trh. To, co se připravuje v souvislosti se zvýšením DPH u knih, bude pro tento národ katastrofou. Vypadá to, že se snad vláda včele s ministrem Kalouskem, který není ekonomem, ale pouhým účetním, zbláznila," řekl Tomský: Je totiž zároveň taktéž nakladatelem.

Čtěte také:
Knihkupci a nakladatelé: Výzva na obranu knih
I Havel připojil podpis k petici kvůli knihám. Důvod? Zvýšení DPH u knih
Jako na Ukrajině. Čtenáři podepisují petici proti DPH na knihy

Podle něj bude tak nadále klesat gramotnost v Čechách, jejíž pokles je již v posledních letech i tak znatelný. "Pozoruji to, když přednáším na univerzitě, vnímám, že mladí lidé už skoro vůbec nejsou zvyklí číst - dá se prostě říci, že Husákovy děti nečtou. Přitom čtení, to je meditace, srovnávání s jinými autory, abstrakce, rozvíjení fantazie, rozvíjení analytického myšlení...Tady se na to zřejmě zapomíná. Přitom se tu připravuje neštěstí pro kulturu a opomíjí se fakt, že jen vzdělané národy mají taktéž silnou ekonomiku," zdůraznil Alexander Tomský pro ParlamentníListy.cz.

OBRAZEM Stávka knihkupců

Státní kasa tím krokem nevydělá, ale naopak

Podle něj tak škody, které se tím napáchají, budou na dlouhá léta neodstranitelné.

"Copak si vláda myslí, že nejdřív podraží takto knihy, zlikviduje trh a vzdělání lidí, naplní zvýšenými daněmi pokladnu a pak se zase objeví vzdělaní lidé, aby ten stav udrželi? To je přece naivní..," uvedl Tomský.

Připomněl, že pokud se však vláda domnívá, že zvýšením daně na knihy naplní státní kasu, mýlí se a ve finále dostane ještě méně, než by dostala, pokud by daň z přidané hodnoty na knihy nezvyšovala. "Zlikvidují se totiž mnohá knihkupectví i nakladatelé, lidé tím, jak se navýší i ceny ostatního zboží na knihy mít prostě nebudou a přestanou je kupovat," doplnil dále nakladatel, politolog a univerzitní pedagog Tomský, jenž se hlásí ke konzervativnímu myšlenkovému proudu.

Čtěte také:
Nakladatel si zoufá: Pane Klausi, nevydělám skoro nic

Ve své kritice nastávajících časů po plánované reformě však pokračoval i nadále. "Čtení je důležité, pokud bude společnost málo číst, vznikne tady velká skupina nekultivovaných barbarů - to může být velmi nebezpečné, " varuje Tomský. A upozorňuje dále na to, že problém nevyřeší ani elektronické čtečky knih, poněvadž i na ně jsou - v tomto případě i všude ve světě - vysoké daně. Není tedy prý vůbec jisté, že by se tímto směrem lidé v Česku vydávali masově, zvlášť, když v tuto chvíli používá elektronickou čtečku knih u nás prý jen 170 tisíc Čechů.

Pozor - je to útok i na svobodu tisku (?)

Alexander Tomský současné koaliční vládě a jejímu pravicovému zastoupení nemůže odpustit to, že před volbami "slibovali, že daně nezvýší."

"A co udělali? Chtějí nás srovnat na úroveň balkánských zemí, případně Běloruska či Moldávie, poněvadž se podepíší na tom, že sníží gramotnost národa," uzavřel Tomský svoji kritiku.

Čtěte také:
Škatulata v sazbách DPH: Kalousek by knihy měnil za jídlo

V závěru si však ještě neodpustil jednu připomínku. "Víte, navýšení DPH na tiskoviny a knihy, se dotkne opravdu i novin - a to si netroufly vlády snad nikde na světě, poněvadž se to dá pokládat za útok na svobodu tisku. Dá se totiž očekávat, že se udrží u nás pak pouze bulvár, a ani to kultuře národa neprospěje," zakončil pro ParlamentníListy.cz svůj pohled na věc nakladatel Tomský.  

Psali jsme:
Myslitel se zastal Nečase: I blbá vláda špatné pravice je lepší než levice
Pravicový filozof: Právo na stávku je právo na násilí. Počítejme se ztrátami
Alexander Tomský: Ne odbory, stát je vinen

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…