Zkušený Zbořil: Vyhlášení války. Do ulic vyjdou i ti, kteří nechtěli

11.06.2011 18:34

Poslanec Marek Benda (ODS) se domnívá, že v případě, pokud odboráři stávku přes zákaz soudu v pondělí zorganizují, může proti nim zakročit policie. "Pokud někdo nerespektuje rozhodnutí soudu, je to postup, který umožňuje náš právní řád. Dlouho tu procházely protesty lidí proti vládě, bude se to muset změnit. Chce-li někdo stávkovat, ať nejde do práce, ale ať neblokuje město," řekl ParlamentnímListům.cz Benda. Podle politologa Zdeňka Zbořila tím vládní koalice vyhlásila válku nejen odborům, ale i všem lidem, kteří s vládními kroky nesouhlasí. "Vláda si svým autoritářstvím hraje s ohněm a není vůbec jisté, zda si je rizik, jež s toho mohou pramenit, vědoma," řekl ParlamentnímListům politolog.

Zkušený Zbořil: Vyhlášení války. Do ulic vyjdou i ti, kteří nechtěli

Zatímco jindy velmi ostrá politoložka Vladimíra Dvořáková dokáže situaci, jež politická scéna naservíruje veřejnosti, okomentovat, poprvé v sobotu odpoledne neměla pro svá vyjádření slov. Byla dotázána, co si myslí o tom, že vláda nechala rozhodnout soud, aby zakázal pondělní stávku odborů. "Je to divné a spíš otázka na právníky, těžko říct, proč se tak mohlo stát. Snad k tomu musel být oprávněný důvod, který nabízí právní řád," reagovala s omluvou na dotaz ParlamentníchListů.cz politoložka Dvořáková.

Hra s ohněm a vyhlášení války nejen odborům, ale i lidem?

To její ostřílený kolega Zdeněk Zbořil z Ústavu mezinárodních vztahů, ohodnotil situaci, jež nastala nejdříve velmi stručně - a to souslovím: "vyhlášení války".

SLEDUJEME téma stávka

"Autoritářské rozhodnutí vlády dává demokracii v Česku pořádně na frak. De facto vystoupením hlavně pana Kalouska a premiéra Petra Nečase vyhlásili skoro situaci, jež napovídá o vyjímečném stavu v zemi. Na paměti je třeba mít i fakt, že takto podobně začínaly všechny totalitní režimy," řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil. Podle něj si vláda začala velmi silně a nebezpečně "hrát s ohněm" a možná ani netuší, jak daleké následky to může mít.

Čtěte také:

"Takovýto postoj může vyvolat radikální emocionální i fyzické výpady u kohokoli. Navíc, i kdyby odboráři neustoupili, šli do občanské neposlušnosti a stávku udělali v pondělí, jak bylo naplánováno, není vůbec jisté, zda by policisté vůbec byli ochotni proti demonstrantům zakročit. Vždyť sami mají odbory, sami jsou frustrovaní různými kroky vlády," varuje Zbořil. Pak by mohlo dojít prý i k takzvané gruzínské formě zvratu poměrů v zemi, kdy ulice a dav místní vládu svalil.

Vystoupení vlády byl projev pouhé arogance moci

Podle Zbořila bylo proto vystoupení vlády na tiskové konferenci, kde svůj postoj chtěla před veřejností obhájit, spíše impulsem k vyhrocení stavu.

"Je možné, že tím rozšířili bojovné nálady i na zbývající lidi, kteří dosud protestovat nechtěli. Projev a forma, kterou se představili, byl typický projev arogance moci, tvářili se už jako sebejistí vítězové. Vše ale nakonec může dopadnout velmi zle. Navíc - předpokládám, že pokud nebude stávka v pondělí, bude určitě po právní analýze odborářů, jen o pár dnů později. Pak se však dá očekávat, že se připojí podstatně větší množství lidí, než by tomu bývalo bylo původně. Pokud by se odboráři obrátili - a oni tak zcela jistě učiní - na soudy, i mezinárodní, právo bude stát při nich. Bylo jim totiž zakázáno základní právo, které zaručuje Listina práv a svobod," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz politolog Zbořil.

Dlouhodobě nespokojenost roste, varování přicházejí už týdny

To, že nálady ve společnosti začínají být stále agresivnější kvůli narůstající nespokojenosti, zaznamenávají ParlamentníListy.cz již dlouhé týdny, po každé, když hovoří s různými politology, sociology. Stávka, která zřejmě čeká Česko, tak není ničím zcela překvapivým. I když nejsou všichni v pohledu na ni názorově jednotní a ani to není možné, objevují se názory, že by právě tento druh protestu mohl být jednou z dalších rozbušek v již tak vyhrocené atmosféře v zemi. To, že nakonec vláda nechala stávku soudem zakázat, vše jen přitvrdilo.

Riziko konkrétní rozbušky situace v zemi zatím průzkumy neukazovaly, ale..?

"Nedělali jsme k této stávce sice žádný bleskový průzkum, obecně ale platí, že vztah většinové společnosti k odborům je u nás zatím stále rozporuplný, fandí jim většinou kolem třetiny Čechů. Jistou radikalizaci a nespokojenost samozřejmě v poslední době v našich průzkumech pozorujeme, avšak to, že by průzkumy ukazovaly nějaké konkrétní riziko náboje, jež by mohl být spouštěcím motorem nějakého vyhroceného chování a zvratu, potvrdit nelze. Uvidíme tedy, co pondělí nakonec přinese," uvedl pro ParlamentníListy.cz sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl v sobotu v poledne.

Čtěte také:

Poté, co se veřejnost dozvěděla o tom, že stávka bude zakázaná, neboť vláda požádala soud v této věci o předběžné opatření, sdělil redakci sociolog Hartl, že vše působí jako jistý druh improvizace. "Ten lidi zřejmě nemusí příliš pádně přesvědčit, protože vládě dosud chyběly jakékoli komunikační úspěchy k veřejnosti při obhajování řady svých kroků. Improvizace nevypovídá navíc o seriozní přípravě nějakého rozhodnutí a může tak vyvolávat pocity, zda tomu tak nebylo i v minulosti. Ovšem do jaké míry to může přitáhnout sympatie lidí k odborům, pokud s nimi dosud nesympatizovali, ukážou až příští dny," řekl ParlamentnímListům.cz Hartl.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…