JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2020 21:44:47

Okamura a zhmotnělé diletantství

Okamura a zhmotnělé diletantství

Nejhorší představa naší budoucnosti? Vládní koalice SPD+Trikolóra a prezidentem znovu Klaus starší. Naštěstí je to méně než teoretická představa. Jinak by to byla vize černější než černý mor bez antibiotik, oproti němuž je covid 19 jen hodný strýček.

Projevy opozičních poslanců na dnešní schůzi PS k návrhu na vyslovení souhlasu s prodloužením doby nouzového stavu se zpravidla předháněly v útocích proti vládě. Někteří řečníci si ve své sebestřednosti a nabubřelosti možná ani neuvědomili, že svými vystoupeními jen prokazují absolutní nekompetentnost a v přímém přenosu odhalují svoji naprostou nezpůsobilost i k vedení obyčejné informované diskuse na téma covid-19, tím spíš pak k jakémukoliv rozhodování či dokonce řízení státu.

Tragikomickou figurku zde byl jako obvykle Tomio Okamura. Již poněkolikáté opakoval demagogické tvrzení (nejspíš pochycené od Klause staršího), že je chybou evidovat „covid infikované“ a místo toho by se měli evidovat jen „covid skutečně nemocní“. Těžko říci, co touto hlubokomyslnou úvahou Okamura vůbec myslí. Je-li pro něj pojem „nemocný“ synonymem pojmu „symptomatický“, je jeho „úvaha“ absolutně zcestná a dále přispívá k hrubému matení veřejnosti.

Pro přenos viru je rozhodující, zda je daný člověk jeho nositelem, a nikoliv zda má příznaky. Jakkoliv samozřejmě covid pozitivní s rozvinutými respiračními příznaky bude obvykle infekčnější než asymptomatický covid pozitivní, jako kritérium bezpečnosti to rozhodně nestačí. Onemocnění covid-19 přenáší totiž nejen bezpříznakoví pacienti, ale samotná „bezpříznakovost“ je rovněž iniciální fáze průběhu infekce každého pacienta, tj. i těch, u nichž se následně rozvine těžký průběh či dokonce zemřou. Právě lidé, kteří jsou covid pozitivní, ale (prozatím) nemají žádné příznaky, jsou z hlediska šíření nemoci dokonce nejrizikovější, protože o ní nevědí oni ani jejich okolí. Už by se konečně mohl najít nějaký odborník, který tuto věc Okamurovi vysvětlí, aby nestále nemátl touto demagogií laickou veřejnost.

Totéž platí pro jeho srovnávání pozitivity covid 19 s jinými viry – ať si Okamura srovná vytíženost oddělení intenzivní péče nemocnic letos a loni v tomto období, a možná i on pochopí, v čem se závažnost výskytu nového koronaviru projevuje. Pro jeho informaci lze ještě doplnit, že chřipková epidemie je sezónní záležitost a letos ještě nezačala, tj. pozitivní pacienty na virus chřipky by v naší populaci prozatím hledal marně. Srovnávat covid s viry (spolu)zodpovědnými za některé typy onkologických onemocnění je už úplně mimo, neboť žádný z nich se nepřenáší respirační cestou.

Milý pane Okamuro, příčinou zahlcených nemocnic opravdu není panika, ale pacienti vyžadující intenzivní péči. Pokud ani to nechápete, obvolejte si covidové jednotky intenzivní péče a nechte se odborníky poučit, zda kritéria příjmu na jejich oddělení jsou medicínská, nebo panická.

Není to tak dlouho, co Okamura prohlásil jiné hlubokomyslné tvrzení dalece přesahující znalosti všech světových vědeckých pracovišť, že „Na straně druhé tady máme vyzkoušené léky na covid, kterými jsou jak levná generika, tak dokonce v Číně odzkoušený vitamín C…“, odkaz na článek zde:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vypada-to-ze-si-nekdo-preje-aby-tu-opravdu-byli-nemocni-a-mrtvi-Okamura-varuje-pred-vecmi-ktere-se-prehlizeji-640952

Opravdu Okamura myslí vážně, že koronavirus se LÉČÍ vitaminem C? Pak nechť se o své vědomosti „odzkoušené v Číně“ podělí s odborníky, a myslím že Nobelova cena jej nemine, a to hned v několika kategoriích. Pořád si kladu otázku, jak může tak nehorázně nemoudré věci říci ve veřejném prostoru poslanec zastupující voliče. Nikoliv tedy někdo v hospodě u piva, ale poslanec a navíc místopředseda PS, který se může obklopit týmem odborných asistentů, jenž mu zprostředkují znalosti nalézající se mimo rozsah jeho vědomostí tak, aby jim i on porozuměl. Míře diletantství takovýchto Okamurovo pouček se vyrovná snad jen Donald Trump, který chtěl koronavirus léčit světlem dovnitř organismu či injekcemi dezinfekce.

Skutečných odborníků, počínaje novým ministrem Blatným (kterému přeji mnoho úspěchů i odvahy ve funkci a držím mu všechny palce) a konče kteroukoliv sestřičkou z nemocnice lituji, kolik námahy je musí stát vysvětlovat základní pravidla šíření respiračních infekcí, příčin a důsledků nynějšího zahlcení nemocnic tak bystrým mozkům, jakým je Tomio Okamura. Nedá se ale nic dělat, část voličů si Okamuru zvolila jako svého zástupce do PS, tak to musíme prostě vydržet. V jejich i svém zájmu by však na sobě měl pracovat, aby své voliče zastupoval aspoň s elementární důstojností a nikoliv šířením tvrzení, nad kterými se zasměje i průměrné šestileté dítě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama