Advokátka Marvanová: Ukradli nám stát. O všem rozhodují zločinci

23.08.2012 7:02

Pod téměř vše z výroční zprávy BIS za rok 2011 by se signatářka iniciativy Veřejnost proti korupci Hana Marvanová bez váhání podepsala. Bývalá politička tvrdí, že kdyby takovou zprávu vydala tajná služba v Británii, zabýval by se jí parlament a vláda by musela skládat účty. Jen u nás dál za politiky rozhodují vlivové skupiny a organizovaný zločin v pozadí.

Advokátka Marvanová: Ukradli nám stát. O všem rozhodují zločinci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Hodně alarmující je výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2011. Konstatuje se v ní, že korupce a klientelismus už nejsou problémem jen vrcholné politiky, ale čím dál víc ovlivňují i život v regionech. Takové prostředí prý nahrává ruským tajným službám. Zpráva BIS opakovaně kritizuje poměry v české justici především kvůli tomu, že někteří soudci ovlivňují konkurzní řízení.

I vy si můžete přečíst zprávu BIS. Celou jí najdete ZDE

Anketa

Co vás na zprávě BIS znepokojilo nejvíc?

hlasovalo: 1947 lidí

„Téměř kompletně bych to podepsala a mohla to i doložit. A to já vidím jenom zlomek, zatímco obraz, který má BIS, bude velice reprezentativní. To jediné, s čím jsem se ze zprávy BIS  nesetkala, jsou ruští špioni,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz výroční zprávu BIS právnička a signatářka Veřejnosti proti korupci Hana Marvanová.

Lobbisté a organizovaný zločin nám ukradli stát

„Kdyby toto vydala tajná služba v normální zemi, například v Británii, okamžitě by se tím zabýval parlament a vláda by musela okamžitě skládat účty. Když se objevil průšvih s odposlechy pro periodika mediálního magnáta Murdocha, tak byla hned zřízena vyšetřovací komise,“ připomíná  Hana Marvanová, že Veřejnost proti korupci marně žádala už od března zřízení takové komise k materiálům BIS a odposlechům, které dokladují propojení organizovaného zločinu na politiky, justici a další složky státu.

V té souvislosti připomíná i vznik platformy Vraťte nám stát. „Takový název to má proto, že nám tito lobbisté a organizovaný zločin ukradli stát, ovlivňují ho, skrytě rozhodují namísto občanů, kteří mají prostřednictvím svých volených zástupců rozhodovat. V prohlášení, které k dnešku podepsalo přes 35 tisíc lidí, požadujeme zřízení vyšetřovací komise,“ míní Hana Marvanová, že jen rozkrytím kauz a informováním veřejnosti se může vytvořit dostatečný tlak na politiky i lidi v pozadí.

Místním policistům ani státním zástupcům se vyšetřovat nechce

Podle bývalé političky, která se už před patnácti lety rozešla s ODS, protože jí vadily skandály s financováním strany, je situace tak vážná, že v normální zemi by to byl tak obří skandál, že by ho politici museli hned řešit. Srovnává to s aférou Watergate, kterou vyšetřovací komise rozkryla tak, že americký prezident Richard Nixon musel rezignovat. „Kdyby nebyla komise zřízena, tak by se veřejnost pravdu nikdy nedozvěděla, bylo by ututláno, kam až to sahá a kdo všechno je do toho zapleten,“ podotýká Hana Marvanová.



Za alarmující považuje už tu loňskou zprávu, která informovala o tom, že korupce, klientelismus a organizovaný zločin prorostly do justice. „To, že pronikly do obcí a měst, není novinka loňského roku. Například propojení místních policistů a státních zástupců mělo podle mě velký podíl na tom, že se nikdy zatím skutečně nevyšetřovaly podezřelé zakázky z éry starosty Jančíka na Praze 5,“ připomíná Hana Marvanová podivuhodnou laxnost orgánů činných v trestním řízení.

Odložených a nevyšetřených případů je spousta

„Myslím si totéž, co zpráva BIS popisuje, že tam jsou místní vazby. Nikdo to v místě nechce vyšetřovat. Na Praze 5 to je zdokumentované, mluvila jsem s těmi oznamovateli, jsou podána trestní oznámení třeba i od Transparency International, přesto to mělo nulový výsledek. A škody jsou obrovské,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz signatářka iniciativy Veřejnost proti korupci Hana Marvanová.

„To je zpráva, kterou by se měl zabývat nejvyšší státní zástupce, vrchní státní zástupci v Olomouci a v Praze, protože těch případů, které byly odloženy a nevyšetřeny, je obrovské množství. Sama můžu dokladovat, že to, co se píše ve výroční zprávě o konkurzech, ale i o dalších věcech, je naprostá pravda. Všechno je to práce hlavně pro orgány činné v trestním řízení, policii a státní zastupitelství,“ pochvaluje si Hana Marvanová, že se odblokovala situace ve státním zastupitelství.

Ve svém vlastním zájmu by měli slušní zákonodárci konat

Nynější situaci ale považuje za dál už neúnosnou. „To není o tom, jestli to ohrožuje zájmy levice, nebo pravice, každý by si měl uvědomit, že je to ohrožuje všechny. Ti slušní v politice jsou pak jen loutky, o ničem skutečně nerozhodují, pokud tady rozhodují vlivové skupiny a organizovaný zločin v pozadí. Ve svém vlastním zájmu by měli ti slušní zákonodárci konat, protože to tam pak sedí úplně zbytečně a rozhoduje někdo úplně jiný, zatímco oni tam dělají jen stafáž,“ vyzývá Hana Marvanová poslance, aby na výroční zprávu BIS odpovídajícím způsobem zareagovali.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…