Protivládní aktivisté po volbách: Politické strany u moci dlouho nebudou

14.10.2012 19:40

JINÝMA OČIMA Politici, a to z jakékoli strany, nemáte být po krajských a senátních volbách nač pyšní. Tak by se daly shrnout reakce těch, kteří burcují zemi z marasmu, do něhož se dostala. Z nich nejradikálnější je Josef Hörl, podle něhož to mají politické strany spočítané za všechno, co tu od roku 1990 provedly. Podle Jaroslava Popelky dali zase lidé najevo, že už mají dost Petra Nečase.

Protivládní aktivisté po volbách: Politické strany u moci dlouho nebudou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Ohlasy na výsledky krajských a senátních voleb a především nedělní televizní debaty politiků pořádně zvedly ze židle Josefa Hörla, jenž se sám považuje za příslušníka Čtvrtého odboje, tedy bojovníka proti nynějšímu režimu. V minulosti už podal trestní oznámení na Nečasovu vládu, v květnu se pokusil po zasedání sněmovního ústavněprávního výboru občansky zadržet poslance, kteří hlasováním pro zákon o církevních restitucích podle něj spáchali trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele.



„Když jsem se díval na televizi, jak se tam všichni bili v prsa, jak budou uspořádávat moc a vládu v naší zemi, tak jim chci jenom vzkázat: ´Pánové, vy jste byli zvoleni necelými 37 procenty obyvatelstva. Těch 63 procent vám ještě neřeklo, co si přejou oni. A my vám říkáme, že politické strany u moci a u vlády nebudou,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz právník Josef Hörl.

Kdo rozložil národ a zplundroval zemi, bude pykat

Odvolává se přitom na otevřený dopis, který jménem nespokojených občanů rozeslal prezidentovi, vládě, sněmovně i Senátu a který měly zveřejnit ČTK, Česká televize a Český rozhlas. A také na právo lidí na odpor ve smyslu článku 23 Listiny základních práv a svobod. V něm se píše, že občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.  



Josef Hörl tvrdí, že všichni politici to mají spočítané od ledna 1990 až do současné doby. „Sami dobře víte, kdo byl ve vládě nebo kdo vedl politické strany. Vy jste ti, kdo národ rozložili, okleštili a rozdělili, zplundrovali dvě pokolení hazardem, drogami i obchodem s bílým masem. To vám, my, lid této republiky, nikdy nezapomeneme. A budete za to pykat. To, co jste nám ukradli, vrátíte do puntíku. A zbyde vám jen minimum, které jste vy nechali většině národa,“ uzavírá Josef Hörl vzkaz – jak říká – občanů České republiky papalášům, aby věděli.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

Chtělo by to prezidenta se silnými pravomocemi

Až tolik radikální není Jaroslav Popelka, organizátor protestních akcí a odpůrce minulého i současného režimu, jehož jméno je spojováno s Holešovskou výzvou. Výsledek krajských a senátních voleb vnímá tak, že voliči chtějí změnu. „Očekávají, že levicové strany nebudou tak bezcitné vůči tomu, jak žijí obyčejní lidé. Vládnoucí garnituře vzkázali, že mají dost pana Nečase i pravicových politiků,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Popelka.

Ve chvíli, kdy lidé nevidí řešení a ztrácejí zájem o politiku, by zemi pomohla jedině přímá volba prezidenta se silnými pravomocemi, který by to tady dal do pořádku. „Bylo by to dočasné opatření za přesně stanovených podmínek na určitou dobu. Vždyť už staří Římané, když byla republika ohrožena a barbaři stáli před branami Říma, tak skončili s demokracií a svěřili moc jednomu člověku. To demokratické rozhodování, jak jsem si to ověřil v posledních šesti měsících, jsou nekonečné debaty a k ničemu se nedospěje,“ myslí si Jaroslav Popelka.

Volit jen toho, kdo podporuje přímou demokracii

Hnutí za přímou demokracii, které chce odstranit extrémní koncentraci moci v rukou malé privilegované menšiny, vyzývalo občany k účasti ve volbách, i když byly formou nepřímé demokracie. „Obrátili jsme se na voliče s tím, aby volili strany a kandidáty, od nichž očekávají, že budou prosazovat přímou demokracii,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mluvčí Hnutí za přímou demokracii Milan Valach, jak znělo jedno z doporučení voličům.

Teprve tehdy, pokud by na kandidátkách nikoho takového nenašli, doporučovalo Hnutí za přímou demokracii odevzdávat neplatné volební lístky. „Počet neplatných hlasů vzrostl několikanásobně, a tak se domníváme, že to je v důsledku naší kampaně,“ podotýká Milan Valach, jenž výsledek voleb bere jako jasný vzkaz Nečasovu kabinetu. „Ukázalo se, že lidé nepřijímají vládní ideologii rozeštvávání občanů mezi sebou. Většina občanů České republiky se zcela určitě staví negativně k tomu sobeckému individualismu, který provozuje současná vláda,“ dodává mluvčí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…