Tomio Okamura odvážně o Zemanovi, Fischerovi i knížeti

09.01.2013 4:45

Ústavní soud má ve čtvrtek oznámit své rozhodnutí ve věci stížnosti vyřazeného prezidentského kandidáta Tomia Okamury, ale do médií už unikly informace, že všechny její body zamítl. Senátor by v případě takového rozhodnutí zvážil žalobu k mezinárodní instanci. Od volby, do níž už zasáhnout nemůže, čekal, že se ve druhém kole utká s Milošem Zemanem.

Tomio Okamura odvážně o Zemanovi, Fischerovi i knížeti
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Senátor Tomio Okamura nechce předjímat svou reakci na čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu ve věci jeho stížnosti, i když se už objevily informace, že ji soudci zamítli ve všech zbývajících bodech. „V případě porušení práv mých voličů, kteří podepsali petici na podporu mé kandidatury, a mých práv bych zvážil žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva. Už teď se mi ozvali zástupci mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a žádají můj názor na regulérnost voleb,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Připomíná zásadní problém, že podpisy jeho voličů byly zpochybněny na základě protiústavního zákona, na základě nekontrolovatelného výběru a také na základě velmi pochybných odhadů. „Jsem si jistý, že jsem potřebný počet podpisů měl, ale ministerstvo provedlo nenáhodný výběr vzorků a vyřadilo mi mimo jiné i podpisy skutečné existujících a ztotožněných občanů,“ konstatuje zlínský senátor.

Občané protestují proti porušení práva volit svého kandidáta

Nechápe, že Nejvyšší správní soud odmítl překontrolovat postup Ministerstva vnitra, i když se už prokázalo, že výběr vzorků se odehrál jinak než původně ministerstvo deklarovalo. „Nejvyšší správní soud také odmítl překontrolovat, zda mám, či nemám skutečně 50 tisíc podpisů, a spokojil se také s velmi pochybným a statisticky nereálným odhadem. Z celé republiky se ozývají občané, kteří protestují proti tomu, že jejich podpisy byly vyřazeny, i proti porušení práva volit svého kandidáta,“ podotýká Tomio Okamura.

Podle senátora je zakopaný pes v tom, že prezidentský kandidát ve skutečnosti nikdy neví, kolik má nasbírat podpisů, protože nemá šanci zkontrolovat zákonem vyžadovanou formální spávnost údajů. „Mnozí mi vyčítají, že se ozývám až po vyhlášení kandidatury. Sice jsem tohle kritizoval už dříve, ale co je zásadní, drtivá většina problémů se objevila až v průběhu sběru a kontroly podpisů,“ vysvětluje senátor.

Fischer byl protežován, pokles jeho podpory nemůže překvapit

Toho vůbec nepřekvapuje, že dva největší favorité prezidentské volby zaznamenávají opačný vývoj podpory. „Miloš Zeman byl zpočátku natolik outsider a neoblíbený, že mohl jen získávat. Pan Fischer naopak. Bez nějakého opodstatnění byl extrémně protežován a my jsme ho už předloni v prosinci nebrali jako těžkého soupeře, čekali jsme, že jeho podpora bude klesat v čase, jak se lidé začnou s jeho osobností seznamovat. Přiznám, že jsem počítal, že při troše dobré práce bude druhé kolo Miloš Zeman a já,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Mezi devíti prezidentskými kandidáty vidí vesměs slušné lidi. „Mnozí jsou velmi slušní a čestní a nikdo z nich není vyložený nepřítel státu. Ale samozřejmě každý z nich má nějakou kontroverzi či nedostatek, tak jako jsem je v očích mnoha lidí měl i já,“ komentuje zlínský senátor sestavu, z níž si jednoho uchazeče vybereme jako nástupce končícího Václava Klause. Největší podpoře známých osobností se z nich těší předseda TOP 09.

Být Schwarzenberg mladší, tak by si to s Kalouskem a Severou jinak vyřešil

„Pan Schwarzenberg je, bohužel, omezován věkem. Myslím, že před pár lety by neměl problém si vztahy s lidmi typu pan Kalousek nebo Severa a spol. dokázat nějak srovnat a vyřešit. Dnes budí neštastný dojem, že je v jejich vleku. A to mu neprospívá. Já cítím k panu Schwarzenbergovi vděk za to, že mě v případě umělé kauzy s Romským státem v podstatě podpořil. Tohle gesto má u mě, je to člověk, který nepodléhá mediálním vlnám a čas od času umí říct politicky nekorektní názor,“ poznamenává Tomio Okamura.

Na podzim vstoupil do politiky, protože to považoval za jediný způsob, jak naplňovat své protikorupční vize. Nyní může přemýšlet, se kterým prezidentem by se mu na nich jako nezávislému senátorovi lépe spolupracovalo. „Když to řeknu politicky, tak s každým z kandidátů. Stačilo by, myslím, abych je ve volbách podpořil, výměnou za slib spolupráce na konkrétních pozitivních změnách,“ domnívá se senátor.

Podporou kteréhokoli kandidáta by přišel o své příznivce

„Teď je na zvážení úvaha, zda podpořit v tomto ohledu kandidáta, který je nejblíž mému srdci, nebo toho, kdo má nejreálnější šanci na zvolení, protože pak s jeho pomocí udělám více práce na prosazení svého programu. Je to krutá otázka, protože mí voliči mě chtěli volit právě proto, že nechtějí jiného kandidáta. A podporou kohokoli bezpochyby ztratím část svých příznivců,“ obává se Tomio Okamura.

Mezi jeho příznivci se jako lavina šíří výzvy, aby lidé psali na lístek jeho jméno, nebo dokonce celou větu „Chtěl jsem volit Tomia Okamuru“. Vyřazený prezidentský kandidát však jim asi žádné doporučení nenabídne. „Jak už jsem říkal, je to těžká volba. Nevím, zda ji vůbec podstupovat, a pokud ano, tak za jakou cenu,“ přemítá senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…