Tejc „píchal“ do sporného balíčku. Chtěl hlasování co nejdřív, aby vláda padla

23.10.2012 16:50

Předseda poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc zřejmě chce, aby kabinet Petra Nečase padl co nejdříve. Proto dnes poslance žádal, aby se druhé čtení daňového balíčku do programu schůze sněmovny zařadilo už na dnes a konečné schvalování pak již na pátek. To mu ale neprošlo.

 Tejc „píchal“ do sporného balíčku. Chtěl hlasování co nejdřív, aby vláda padla
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Jak to bylo dnes ve sněmovně s daňovým balíčkem? Rozčísl to šéf poslanců za ČSSD Jeroným Tejc. Požadoval, aby se druhé čtení daňového balíčku uskutečnilo již dnes, aby se to konečné, tedy třetí čtení, stihlo odhlasovat v pátek.

Tejc totiž dobře ví, že v případě zamítnutí by pak kvůli rebelujícím poslancům z ODS, kteří stále nemají kolem daní jasno, padla vláda. Záměr ale Tejcovi nevyšel. Pro jeho návrh bylo jen 91 opozičních ze 192 přítomných poslanců. Návrh nepodpořil žádný z nynějších ani bývalých poslanců současných vládních stran.

Připomeňme, že nespokojenci z ODS se zatím neshodli s vedením strany na kompromisních úpravách. Sněmovna se k navrhovaní předpokládaných úprav balíčku dostane tak nejdříve ve středu, ke schvalování až příští týden.

Zvýšení má být o jeden procentní bod

Vládní balíček počítá se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Předseda vlády a ODS Petr Nečas už nabídl kompromis, podle něhož by se zvýšila jen spodní sazba. Šestici nespokojenců ze své strany, kteří odmítají zvyšování daní, tím ale neuspokojil.

Tejc připomněl, že rozpočtový výbor doporučil sazby DPH ponechat na současných 14 a 20 procentech. "Sociální demokraté to podpoří, pro balíček ale hlasovat nebudou," uvedl Tejc.

„Pokud Sněmovna tento daňový balíček odmítne, ne díky sociální demokracii, ale díky tomu, že ani vláda pro něj nenajde důvěru ve vlastních řadách, pak platí jediné - vláda Petra Nečase končí. Myslím, že bychom tuto agónii, toto trápení neměli prodlužovat," dodal Tejc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…