Jsou arogantní a trapní. Vláda lidi podvedla. Podpora stávky zazněla už i od Piráta

27.11.2023 20:33 | Komentář

Stávkovat, nebo nestávkovat? V den patrně nejmasovějšího protivládního protestu do roku 1989, kdy do stávky podle odborů vstoupil milion lidí, se ozvali někteří vládní politici s tím, že vláda s odbory jedná a ke stávce není důvod. Mnozí politici to vidí jinak. Kabinet toho prý nechápe mnohem víc než důvody nespokojenosti občanů. Slovo arogance při hodnocení Fialovy vlády zaznělo snad nejčastěji.

Jsou arogantní a trapní. Vláda lidi podvedla. Podpora stávky zazněla už i od Piráta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protesty odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Pondělí je spojeno se stávkou zaměstnanců více než sedmi tisíc škol, ale i dalších mnoha podniků, úřadů a státní zařízení. Podle odborů vstoupil do největší stávky od listopadu 1989 až milion lidí. 

Vládním politikům se požadavky stávkujících ani odborářů nelíbí a tvrdí, že k demonstracím není důvod. Anebo že prý organizátoři protestů chtějí zneužít nálady obyvatelstva k zisku vlastních politických bodů.

Jak se na dnešní vlnu stávek a protestů dívají politici nejen vládních stran, ale i představitelé opozice? Zeptali jsme se politiků parlamentních i mimoparlamentních stran.

„Já a celá SPD protesty a stávku plně podporujeme – je třeba Fialově vládě ukázat, že skutečně velká část země je proti jejich cestě do katastrofy. A argumenty vládních činitelů? Ty přece žádné fakticky nejsou  – pokud jako argument neberete fakt, že oni zřejmě skutečně nechápou, jakých zločinů proti ekonomice a své zemi se svým jednáním dopouštějí.  Ta nebetyčná hloupost vládní pětikoalice je hlavně v tom, že opakují už dávno vyzkoušené chyby Kalouska a Nečase, kteří nás dostali jako jediné v Evropě do propadů po bankovní krizi a teď jejich rekordy se snaží překonat Fiala. Premiér Fiala a jeho ministři nejsou schopní vést Českou republiku a měli by podle mého názoru podat demisi,“ uvedl předseda hnutí SPD a poslanec Tomio Okamura.

Podle předsedy pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka je dobře, že lidé tlačí na zvyšování mezd. „Je potřeba, aby jejich předáci vyjednávali a podíleli se na změnách. Jsem pro navýšení minimální mzdy. A jsem pro, aby byly odbory partnery a podílely se na systémových změnách, které školství potřebuje, tj. je tam 40 tisíc lidí navíc, některé školy jsou poloprázdné a náklady jsou neúnosné. Toto se musí vyřešit a spolu s tím lze zvyšovat platy,“ odpověděl.

„V plné míře podporujeme demonstrace a stávky pracujících, které neschopnost Fialovy vlády jen v loňském roce připravila o 10 % jejich výdělku, což byl mimochodem nejvyšší pokles z téměř 40 zemí OECD. Se svými prohlášeními, v nichž se snižují jen k útokům na organizátory, jsou trapní. A navíc to svědčí o tom, že nemají argumenty k vedení věcné diskuse! Já dnes budu mezi odboráři, vládní činitelé by to měli zkusit taky!“ reagovala europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Poslanec ODS Karel Krejza uvádí, že stávka je silný nástroj. „Finančně k ní není racionální důvod. Pokud něco asi pedagogy frustruje, je množství žáků s různými dis-, kteří samozřejmě práci učitele komplikují. České speciální školství bylo příkladem pro svět. Pokud jde o nepedagogické pracovníky, má ředitel školy nástroj mimořádných odměn, a věřte, že takových prostředků má opravdu dost,“ řekl Krejza.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A je to tu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 27.11.2023 21:52:03
První krysy začaly nenápadně otáčet,,Dokonce piratek,, Pár senátorů,, A černoprdelnik zdechlina vyziva jen kecama ke kecum,, Těch už bylo a kde nic tu nic,,

|  16 |  0

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…