Spurný z Respektu o Zemanovi: Říká nesmysly, plete se, či přímo lže

30.06.2021 11:47

Podle Ústavního soudu nepostupoval prezident Miloš Zeman u daňového balíčku v souladu s ústavou, zákon tak nakonec platí i bez jeho podpisu. Rozhodnutí ve svém článku glosuje komentátor Jaroslav Spurný z Respektu. „Ani prezident Zeman nemůže být zároveň oblečený a nahý,“ píše.

Spurný z Respektu o Zemanovi: Říká nesmysly, plete se, či přímo lže
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Podle Ústavního soudu nesmí Zeman vracet Sněmovně zákon, aniž ho vetoval. Zákon tedy vyšel ve sbírce a platí. „Jinými slovy, Ústavní soud prezidenta napomenul a připomněl mu, že se musí ve věci zákonů vyslovit vždy zcela jasně. Buď podepsat, nebo vetovat. Žádné „nelíbí se mi to, ještě s tím něco udělejte‘,“ dodává komentátor.

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

Miloš Zeman ve svých běžných vystoupeních prý často překrucuje fakta: „Říká nesmysly, plete se, či přímo lže. Jako prezident by to neměl dělat a z jiných rozhodnutí soudu už víme, že některým jeho lžím se dá bránit soudně,“ pokračuje Spurný.

Původní zdroj ZDE.

Následně připomíná, že schvalování zákonů je v demokracii specifická disciplína, která má svůj řád. „Aby bylo naprosto zřejmé, že je nová norma ‚kovaná‘ a nikdo ji nemůže při aplikaci zpochybnit – tedy kromě Ústavního soudu. Miloš Zeman se ovšem snažil i tento zaběhlý proces inovovat a vnést do něj svůj vlastní názor a přístup,“ dodává.

Tedy se pak snadno stane, že prezident vymyslí takovou „druhou verzi“ ústavou schváleného postupu. „Verzi, která ze všeho nejvíce připomíná pohádku Chytrá horákyně, která vyřešila problém, jak být zároveň nahá i oblečená. Miloš Zeman se ji pokusil následovat, ale Ústavní soud mu tenhle přístup ke schvalování zákonů zatrhl,“ shrnul Spurný závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …