Barack Obama: Václav Havel byl můj vzor

18.12.2011 17:21

Také osobnosti světové politiky zasáhla zpráva o úmrtí bývalého českého prezidenta Václava Havla. Americký prezident Barack Obama uvedl, že pro něj byl velkou inspirací a německá kancléřka Angela Merkelová ho označila za velkého Evropana. Její předchůdce Helmut Kohl nazval Havla velkým mužem, bez něhož by nebylo svobody, a polský exprezident Lech Walesa je přesvědčen, že si Havel zasloužil Nobelovu cenu míru.

Barack Obama: Václav Havel byl můj vzor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Americký prezident Barack Obama uvedl, že jej smrt Václava Havla hluboce zarmoutila. Dodal, že stejně jako miliony ostatních lidí na světě i jeho inspirovala slova bývalého českého prezidenta a jeho schopnost vést. Šéf Bílého domu zároveň vyjádřil soustrast Havlově rodině i všem lidem v České republice.

Světová média mají zprávu o skonu bývalého českého prezidenta Václava Havla na prvním místě. CNN bývalého prezidenta přirovnala k vytrvalému uchazeči o Nobelovu cenu, které se ale nikdy nedočkal. BBC uvádí, že byl prezidentem, který přivedl Československo k demokracii a svobodné tržní ekonomice. Německý Der Spiegel napsal: „Až do svého příchodu do prezidentského úřadu byl také světoznámým autorem a divadelníkem. A po odchodu z úřadu se jím stal opět.“

Vše k tématu skon Václava Havla

Německá kancléřka Angela Merkelová je přesvědčena, že politik a dramatik Havel zůstane nezapomenut za své prosazování svobody a demokracie i za svou velkou lidskost. „Společně s Vámi truchlíme nad ztrátou velkého Evropana,“ napsala Merkelová v kondolenci Havlovu nástupci Václavu Klausovi. Podle kancléřky mají i Němci být českému exprezidentovi za co vděčni.

Velký zastánce svobody a demokracie

Zármutek vyjádřil i její předchůdce ve funkci. „Václav Havel byl velký muž, bez něhož by nebylo svobody,“ prohlásil bývalý německý kancléř Helmut Kohl, který stál v roce 1990 u sjednocení Německa. Kohl byl vůbec prvním zahraničním politikem, se kterým Havel jako prezident na začátku roku 1990 jednal.

Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka byl exprezident osobností představující sametovou revoluci a sjednocení Evropy. „Václav Havel byl a zůstane hrdinou,“ zdůraznil polský šéf evropského zákonodárného sboru. V podobném duchu se vyjádřil i předseda Evropské komise José Barroso: „Havel byl velkým zastáncem demokracie a svobody, skutečným Evropanem.“

Československu otevřel brány do světa

„Václav Havel otevřel Československu brány do světa,“ poukázala slovenská premiérka Iveta Radičová, která se zúčastnila posledního Havlova veřejného vystoupení, když před týdnem převzal cenu slovenské Nadace Jána Langoše. Také bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar zprávu o Havlově úmrtí přijal s hlubokým zármutkem.

„Havel byl velkým a zasloužilým člověkem, který by si zasloužil Nobelovu cenu míru,“ prohlásil v reakci na úmrtí českého exprezidenta Lech Walesa, někdejší vůdce polské demokratické opozice a bývalý polský prezident. Za „duši revoluce v Česku“ a průkopníka znovusjednocení Evropy, bez něhož by cesta k demokracii ve střední a východní Evropě nebyla možná, pokládá Havla ministr zahraničí sousedního Německa Guido Westerwelle.

Pro běloruskou Chartu 97 byl zosobněním cti celého světa

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt označil Havla za jednoho z největších Evropanů naší doby. Havlův hlas volající po svobodě podle něj vydláždil cestu jednotné a svobodné Evropě. V Rusku truchlí nad Havlovou smrtí především opozice. Například šéf ruské liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij ho označil za čestného muže a statečného bojovníka

V Bělorusku se k Havlově úmrtí vyjádřila jedna z hlavních disidentských skupin, která odvozuje svůj název od Charty 77, jejímž byl český exprezident zakladatelem. „Odešel člověk, kterého bylo možné označit nejen za svědomí národa, ale za zosobnění cti celého světa,“ napsala na svém webu běloruská Charta 97.

Havel byl nejlepším vývozním artiklem Česka

„Václav Havel byl nejlepším exportním artiklem Česka,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz americký novinář Erik Best, který v naší zemi žije od roku 1991. „Většina cizinců zná Českou republiku přes Václava Havla, proto bych se nedivil, kdyby zájem o ni poklesl,“ dodává ještě vystudovaný politolog Best.

Podle amerického žurnalisty je těžké odhadnout, zda na exprezidentovo poselství někdo naváže. „Václav Havel nebyl už několik let aktivní a přesto se nikdo takového významu s podobnými názory neobjevil. Pokračovatelem jeho myšlenek by mohl být Karel Schwarzenberg. U něj bude ale hodně záležet na tom, jak dlouho zůstane v politice, a také zda bude více čerpat z pozitivních myšlenek Václava Havla a více potlačovat negativní Kalouskovy,“ domnívá se americký novinář.

Bude chybět Havlova starost o druhé i o jejich svobodu

„Pro Českou republiku je to obrovská ztráta, nejen proto, že byl vůbec nejznámějším Čechem, ale i proto, že hodně lidí vnímalo Českou republiku přes jeho vidění světa. Byl nejen symbolem, ale zároveň svými postoji ukazoval, jak se k celosvětovým problémům staví Česká republika,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz zpravodaj francouzského deníku Le Monde Martin Fabrice Plichta, který žije v Praze od roku 1989.

Z vnitropolitického pohledu nedojde podle novináře k renesanci Havlových myšlenek na politické scéně. „Politické tendence nepůjdou tímto směrem. Budou proto chybět jeho angažovanost, starost o druhé i jejich svobodu. Ale snad začnou lidé po jeho odchodu objektivněji hodnotit to, co představoval, včetně jeho politicko-filosofických názorů, když už tu nebude,“ poznamenává Plichta.

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…