Měli jsme dva velké prezidenty: Masaryka a Havla, říká Špaček

18.12.2011 14:20

Dlouholetý spolupracovník exprezidenta Václava Havla Ladislav Špaček přiznal, že Havlovo úmrtí se očekávalo. Jeho zdravotní stav totiž nebyl v poslední době vůbec dobrý. Špaček je ale vděčný, že Havla mohl poznat. Byl to podle něj jeden ze dvou velkých prezidentů české historie.

Měli jsme dva velké prezidenty: Masaryka a Havla, říká Špaček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

"Navzdory tomu, že jsme to všichni očekávali, je ta zpráva zdrcující," přiznal Špaček České televizi. "Musíme si ovšem vzpomenout na to, že už v roce 96 mu lékaři předpovídali nanejvýš několik let života. A dnes je rok 2011."

Podle Špačka Havlova duše vždy ovládala jeho tělo - když se cítil dobře, neměl zdravotní problémy, naopak když byl v depresích, navalovaly se na to i různé nemoci a obtíže. "Prožili jsme spolu nejdramatičtější období, kdy Česká republika vznikala, strávil jsem s ním jedenáct let téměř denně. Jsem vděčný za to, že jsem mohl strávit část života s tak úžasnou osobností."

Špaček konstatoval, že český stát měl v historii jen dva velké prezidenty. A Havel byl mezi nimi. "Měli jsme dva velké prezidenty v historii – Masaryka a Havla. Václav Havel ale doma nikdy nezažíval takovou úctu jako v zahraničí. Byl uctíván v Indii, v USA, na Filipínách a vůbec všude, kam jsme přijeli. A to jsme navštívili něco přes 50 států."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…