ČSSD v Senátu chce do protikomunistické komise adepty ze sněmovny

15.01.2012 17:01

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier nominoval do etické komise pro protikomunistické odbojáře stejné kandidáty, s nimiž jeho strana neuspěla ve sněmovně. Jsou to ústavní právník Jan Kudrna spolu s evangelickým farářem a bývalým mluvčím Charty 77 Milošem Rejchrtem.

ČSSD v Senátu chce do protikomunistické komise adepty ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

I když sněmovna loni v prosinci obsadila jen jedno ze svých dvou míst v komisi, kandidáti ČSSD dostali v tajných volbách nejméně hlasů. Ze 146 možných získal Rejchrt 36 hlasů, Kudrna o hlas méně. Historikovi Prokopu Tomkovi, kterého nominovala TOP 09, chyběl i díky neplatným hlasům ke zvolení jen jeden hlas. Poslanci do komise vybrali pouze kandidáta ODS, advokáta a bývalého disidenta Stanislava Devátého.

Výročí 17. listopadu

Exministr vnitra František Bublan (ČSSD) prosazoval, aby sněmovna do komise vybrala po jednom kandidátovi z každého tábora. Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) ale namítl, že opozice může prosadit své kandidáty díky své převaze v Senátu. S adepty ČSSD budou soupeřit někdejší místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS), který se podílel na vzniku a prosazení zákona o protikomunistickém odboji, a za KDU-ČSL kněz Jiří Florian, bývalý předseda rady Českého rozhlasu.

První dva z devíti členů komise zvolila už loni v listopadu rada Ústavu pro studium totalitních režimů. Stali se jimi Milan Nerad, kterého v 50. letech pronásledoval komunistický režim a byl vězněn za údajnou špionáž, a Marie Rút Křížková, někdejší mluvčí Charty 77. Komise vznikla na základě zákona o třetím odboji, který začal platit symbolicky v den 22. výročí 17. listopadu 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …