Komunističtí odbojáři se odškodnění možná nedočkají, V zákoně schází lhůty

17.12.2011 8:16

Symbolicky 17.listopadu 2011 začal platit zákon o třetím odboji, o který v Poslanecké sněmovně svedla levice s pravicí nejeden slovní souboj. Přestože se odpůrci komunistických vládců konečně dočkali legislativní satisfakce, na finanční odškodnění mohou čekat ještě léta. Zákon totiž nestanovuje lhůty, do kdy musí být o žádostech o odškodné rozhodnuto. Zdá se navíc, že ministerstvo obrany, pod které agenda spadá, zatím příliš nespěchá.

Komunističtí odbojáři se odškodnění možná nedočkají, V zákoně schází lhůty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Účastníkům protikomunistického odboje svitla naděje ve chvíli, kdy poslanci schválili zákon o třetím odboji, na jehož základě lze občany v minulosti bojující proti komunistické zvůli označit za odbojáře a vyplatit jim odškodné za utrpěná příkoří. Má to ale háček, v zákoně nejsou stanoveny časové lhůty, do kdy musí být žadateli o odškodné vyhověno. Odbojáři tak mohou marně čekat celá léta. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Komunisté mu vymlátili zuby

Jiřího Wolfa zavřeli komunisté za podvracení republiky na tři roky do vězení, psal se rok 1978. Po propuštění na Západě knižně vyšly Wolfovy vzpomínky na kriminál a to komunisté nemohli strpět. Zavřeli ho na dalších šest let. V kriminále mu mimo jiné zničili zuby, takže když se dozvěděl o možnosti zažádat o odškodné, učinil tak, právě proto, aby si chrup nechal za sto tisíc spravit, jinak by na to neměl. Jenže může čekat věčně.

Tuto skutečnost potvrzuje i Čestmír Čejka z vedení Konfederace politických vězňů. „Přišel mi dopis s tím, že mé řízení se přerušuje do doby, než věc posoudí odborné orgány,“ říká. Ministerstvo obrany, které má projekt odškodnění odbojářů na starosti, se ovšem brání a tvrdí, že peníze bude bez zbytečných průtahů posílat každému, o němž bude rozhodnuto, že si peníze zaslouží.

Ministerstvo nekoná

Pavel Žáček z Ústavu pro studium totalitních režimů, který má žádosti posuzovat, však tvrdí, že dosud z ministerstva neobdrželi žádné podklady a on tedy nemá o čem rozhodnout. Zákon o třetím odboji začal platit 17. listopadu tohoto roku, ale žádosti o odškodné zatím leží na ministerstvu.

"Žádná jména zatím nedorazila. Ministerstvo nám ještě žádné žádosti nepostoupilo. My jsme na něm v tomto stoprocentně závislí,“ tvrdí Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…