Další úder Hanákové: Gazdík prý dělá blbého. A...

05.04.2013 9:31

Podle známého komentátora Martina Hekrdly ve vládě i v TOP 09 již všichni vědí, kam šlápli s ministryní kultury Alenou Hanákovou. Teď se jen snaží eliminovat škody. Předseda jejího hnutí Starostů Petr Gazdík raději „dělá blbého“ a TOP 09 se prý pomalu chystá předstírat, že s "královnou politické absurdity" nemá vůbec nic společného.

Další úder Hanákové: Gazdík prý dělá blbého. A...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Anketa

Co cítíte k ministryni Hanákové?

hlasovalo: 4551 lidí

Sám komentátor Hekrdla se ve sloupku na Týden.cz přiznal, že miluje veřejné výstupy paní ministryně Hanákové, z nichž některé jsou prý na úrovni absurdních her Václava Havla. Například hláška „Vyvlastníme jenom vlastnictví, které je skutečně vlastnictvím.“ Jiné jsou již dnes klasikou českého humoru, třeba proslulé „nastavování procesů“. Zajímavou perličkou pak prý je, že Hanáková nikde neřekne, že něco ví, ale raději se jistí formulací, že je „pevně přesvědčena“.  

Manažerská rozhodnutí paní ministryně a manažerů, kteří za ni stojí, prý zašla do takové absurdity, že by podle nich muselo být vypisováno řádné výběrové řízení (se všemi náležitostmi), i kdyby se narychlo sháněla na záskok baletka do Labutího jezera. „Tohle nemůže být pravda, to nesmí být z tohoto světa,“ kroutí hlavou komentátor.

Ten posléze odkázal na další pozoruhodná manažerská rozhodnutí týmu paní Hanákové, která obsáhle popsal magazín Týden. Ten líčil například peripetie kolem rekonstrukce Národního muzea. Projekt Hanákové její kolegové ve vládě již dvakrát vrátili a vše provázejí neuvěřitelné zmatky, kdy i ředitel Muzea naznačoval, že vlastně netuší, co po něm ministerstvo vlastně chce.

Zmatky se týkaly výběrového řízení na rekonstrukci historické budovy na Václavském náměstí. Původně se počítalo s otevřeným tendrem, ministryně však tři čtvrtě roku zarputile prosazovala zúžené výběrové řízení. Nakonec ustoupila a pod tlakem vlády odsouhlasila variantu, kterou podporovalo i vedení Muzea. Zbytečně se ale ztratilo tři čtvrtě roku.

Ministerstvo si však ze zdrcující kritiky, která se v časopise objevila, starosti nedělalo. „Můžeme se tomu jen zasmát, protože to opravdu bylo na hranici nejenom dobrého vkusu, ale hlavně dobré novinařiny,“ vzkázala mluvčí úřadu Markéta Ševčíková.

Kníže prý bude tvrdit, že jí v životě neviděl

Navzdory uklidňování z vedení ministerstva však podle Hekrdly už prý i ve vládě všichni vědí, že resort paní Hanákové je zcela zdevastován a v kuloárech se neustále jedná o její náhradě. Jenže zatím vizovická družinářka ve vládě sedí a toho se hrozí zejména TOP 09, která Hanákovou, reprezentující přidružené hnutí Starostů, do vlády vyslala. Zvláště teď, když vyhlásila útok na pozici lídra pravé části spektra.

Pokud jde o Schwarzenbergovu a Kalouskovu partaj, která ve vztahu k celému hnutí Starostů podle potřeby hlasitě demonstruje soudržnost či naopak nezávislost, Hekrdla soudí, že pokud to takhle půjde dál, bude muset projevit svou největší politickou dovednost. A sice schopnost schovat nepopulární obličej a přesvědčit všechny, že s ním vlastně nemají nic společného.

Když v prezidentské volbě zvládli oddělit prvního vicepremiéra od jeho vlády a strany, které předsedá, bez problémů prý zvládnou předstírat, že ministryni oficiálně spadající pod starostenské hnutí v životě neviděli.

Gazdík dělá blbého

Předseda STAN a zároveň společné poslanecké frakce Petr Gazdík, který se ze zodpovědnosti za Hanákovou vykroutit nemůže, se prý snaží situaci zachraňovat svým naivním úsměvem a předstíráním, že situace není zase tak katastrofální. „Petr Gazdík - řekl bych já - blbého dělá, kdykoli předstírá, že výstupy Aleny Hanákové jsou daleko lepší ve vládě nežli v médiích a na služebních cestách,“ píše k tomu Hekrdla.

Přístup bagatelizace problémů Gazdík předvedl, i když o ministryni Hanákové hovořil pro ParlamentníListy.cz. „To, že by ministerstvo neřídila paní ministryně, je nesmysl,“ uvedl. Pak dodal, že „oblast kultury je velmi problematická, lobbistických zájmů a tlaků různých kulturních skupin je skutečně hodně,“ a naznačil, že dehonestace ministryně může souviset i s těmito zájmy.

Připustil však, že veřejná prezentace jeho stranické kolegyně není optimální a měla by na ní pracovat. To jí prý sám několikrát zdůrazňoval. „Já už jsem paní ministryni Hanákové několikrát říkal, že mediální prezentaci jejích kroků považuji za velmi problematickou a žádal jsem ji, aby se obklopila lidmi, kteří budou skuteční profesionálové, kteří jí s tím pomohou,“ sdělil předseda Gazdík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …