Časopis zostudil ministryni. Gazdík řekl o Hanákové skutečnou pravdu

02.04.2013 20:06

Ministryně kultury Alena Hanáková není loutkou, kterou by v čele resortu někdo řídil. Tvrdí to Petr Gazdík, předseda Starostů, kteří ji do vládní funkce nominovali. Zcela tak odmítá informace časopisu Týden, podle nichž o dění v úřadu rozhoduje první místopředseda Starostů Stanislav Polčák. Některé informace v článku jsou prý zavádějící nebo přímo lživé.

Časopis zostudil ministryni. Gazdík řekl o Hanákové skutečnou pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Hodně nelichotivě pojednává o ministerstvu kultury a jeho šéfce Aleně Hanákové čtyřstránkový článek nejnovějšího vydání časopisu Týden. Píše se v něm, že úřad ve skutečnosti řídí poslanec a první místopředseda Starostů Stanislav Polčák ve spolupráci s náměstkem Martinem Sankotem. Ministerstvo kultury je prý v rozkladu, nezvládá žádný z projektů a sama ministryně předvádí jedno faux pas za druhým.

„O tom článku jsem jenom slyšel, ale z toho, co o něm vím, tak můžu říct, že je v něm celá řada mýtů a neúplných pravd. To, že by ministerstvo neřídila paní ministryně, je nesmysl. Článek pro toto tvrzení nepřinesl jediný důkaz a vše je pojato stylem ´jedna paní povídala´. Také bych mohl říct, že ten časopis řídí někdo jiný, než je tam v tiráži napsáno,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové, které Alenu Hanákovou do vládní funkce nominovalo.

Článek byl napsán proto, aby ministryni i úřad poškodil

Rezolutně pak odmítá, že by jeho poslanecký kolega a první místopředseda Starostů Stanislav Polčák byl šedou eminencí, která by resort řídila. „Pan Polčák se jako advokát už dříve profesně specializoval na autorské právo, takže ho paní ministryně mohla občas požádat o nějakou radu. To se pochopitelně může stát. Sám také občas zajdu na ministerstvo kultury za paní ministryní řešit nějakou vnitrostranickou záležitost, ale to ještě neznamená, že to ministerstvo řídím. To je nesmysl,“ prohlašuje Petr Gazdík.

Samotná šéfka resortu nehodlá článek nijak komentovat. „Paní ministryně ani nikdo jiný z ministerstva kultury se k tomu nebude vyjadřovat, protože to je snůška všeho možného od drbů až po spekulace a nejrůznější kuloární informace, které se různě šíří. Celý ten materiál je značně účelový a nemůžeme se zbavit dojmu, že byl napsán proto, aby jak ministerstvo, tak paní ministryni velice výrazně poškodil. Takže vyjadřovat se k tomu ani nemá smysl,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Ševčíková, ředitelka kabinetu ministryně a mluvčí ministerstva kultury.

Mohou za tím být lobbistické zájmy a tlaky

O tom, kdo konkrétně by mohl mít na poškozování touto cestou zájem, nechce spekulovat. „Když jsou články psány takto, tak co k tomu dodat? Nic. Můžeme se tomu jen zasmát, protože to opravdu bylo na hranici nejenom dobrého vkusu, ale hlavně dobré novinařiny. Takže se k tomu paní ministryně určitě vyjadřovat nebude,“ konstatuje Markéta Ševčíková.

Podle Petra Gazdíka není ministryně Alena Hanáková člověkem, který by se nechal řídit, a nikdy z ní ani neměl pocit, že by tomu tak bylo. „Nicméně oblast kultury je velmi problematická, lobbistických zájmů a tlaků různých kulturních skupin je skutečně hodně a znemožnit kteréhokoli ministra tendenčním článkem, to se také může zkusit. Kdyby se uvedl nějaký skutečný důkaz, ale takové s prominutím plky, že to ministerstvo řídí někdo jiný, na tom se nedá stavět,“ podotýká šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Časopis si zgustnul na slovních perlách ministryně

Týdeník s velkým gustem připomíná, že samostatnou kapitolou je projev ministryně na veřejnosti. Její televizní vystoupení k církevním restitucím či výměně ředitele Národního divadla jsou vděčným předmětem zájmu vtipálků a hláška o „chybně nastavených procesech“, kterou v několikaminutovém televizním rozhovoru zopakovala téměř dvacetkrát, již zlidověla.

Časopis Týden ovšem přináší i další perličky z jejích výroků. Například, když konsternovaným německým novinářům bez zaváhání svěřila, že z německých velikánů nejvíce obdivuje Wolfganga Amadea Mozarta. Zajímavou epizodou je rovněž její návštěva Jižní Koreje, kde překvapila hostitele a šokovala český doprovod přáním, že by ráda poznala život v Severní Koreji.

Než popsat problém do hloubky, vytasí se média raději s negativní banalitou

Petr Gazdík ale namítá, že takový článek je schopný napsat kdokoli o komkoli. „U každého politika se najdou nějaké nešťastné výroky. Já už jsem paní ministryni Hanákové několikrát říkal, že mediální prezentaci jejích kroků považuji za velmi problematickou a žádal jsem ji, aby se obklopila lidmi, kteří budou skuteční profesionálové, kteří jí s tím pomohou,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Zároveň si ale uvědomuje, že její mediální obraz Starostům neprospívá. „Tu situaci sleduji stejně jako předseda Schwarzenberg. Kdyby nás to poškozovalo nějakým závažným způsobem, tak to budeme ihned řešit. Na druhou stranu naše média, zvláště ten konkrétní časopis, ráda píšou to negativní a méně už to pozitivní. Z toho, co konzultuji s paní ministryní, tak vím, že odvádí hodně práce. O tom se málo ví, protože média raději napíší nějakou negativní banalitu, než by popsala nějakou problematickou situaci a jak ji paní ministryně řešila,“ dodává Petr Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…