David Rath u soudu natírá prokurátorku Bradáčovou

07.08.2013 12:44

David Rath nechává u Krajského soudu v Praze vzpomenout na svá dřívější vystoupení v Poslaneckého sněmovně. Už více než hodinu vypovídá v kauze, v níž je spolu s deseti dalšími obžalovanými viněn z korupce v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek.

David Rath u soudu natírá prokurátorku Bradáčovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath byl na svou výpověď u Krajského soudu v Praze brilantně připraven. Měl ji sice napsanou, ale během řeči se do papírů podíval jen minimálně. Přesto mluvil plynule s logicky poskládanými argumenty. Anonymní trestní oznámení, které kauzu odstartovalo, podle něj připravila pro soukromého detektiva Libora Gregora tehdejší ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Upozornil na to, že odposlechy povolili soudci, kteří to podle rozpisu neměli dělat, a policisté po celou dobu zatajovali, že jde o něj jako o člena Parlamentu. Podivil se také nad tím, že Gregorovo trestní oznámení přijal náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž. „Všichni, co někdy podávali trestní oznámení, vědí, že je to velmi nezvyklé,“ poznamenal Rath, podle něhož neexistoval důvod, aby případ Nejvyšší státní zastupitelství poslalo do Ústí nad Labem k žalobkyni Lence Bradáčové, která v tom viděla příležitost se zviditelnit a v podstatě vstoupit do politiky.

Proces má politické pozadí a údiv nad délkou vazby

„Ptám se, jestli je nutné při podezření z úplatku, aby do domu vtrhlo sto ozbrojenců. Proč tak spektakulárně? A pak média dostávají zprávy o samopalu, což byla hračka mého syna. Kauza je od začátku koncipována tak, aby to byla co nejvíce nafouklá bublina. Nevím, jestli tak, jak vozili mě, vozili i masového vraha Breivika. U nás se ale ze všeho dělá divadlo, nicméně za peníze daňových poplatníků, aby bylo vidět, že vláda koná,“ konstatoval ve své výpovědi David Rath.

„Prokurátorka Bradáčová se stala de facto političkou, jde o přesouvání center moci v zemi. Jsem vedlejším produktem toho všeho a navíc tato kauza může zahýbat příštími volbami. Proces má politické pozadí. Jsem už patnáct měsíců ve vazbě, abych neutekl. Ale neutekl bych, ani kdyby mi hrozilo dvacet let. Neměli byste mě tedy titulovat obžalovaný, ale odsouzený,“ zapochyboval David Rath o nestrannosti soudu.

Podpořit vládu Rusnoka soud Rathovi nepovolil

Připomněl, že ve vazbě si duševní kondice člověk příliš neužije a postěžoval si, že záměrem bylo ho umlčet a zamezit mu vstup do sněmovny. Byla zamítnuta i jeho žádost, aby se jako poslanec mohl zúčastnit hlasování o důvěře vládě a podpořit tak kabinet Jiřího Rusnoka. David Rath má jako bývalý hejtman zkušenost se státním zástupcem Petrem Jirátem, k němuž kdysi mířila žaloba týkající se jedné nemocnice, ale on ji jako neoprávněnou odložil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…