Dvě pětiny Čechů mladších 59 let kupují léky online

20.11.2012 0:00

Přes dvě pětiny Čechů ve věku 15 až 59 let kupují volně prodejné léky či doplňky stravy přes internet. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky máme k dispozici.

Dvě pětiny Čechů mladších 59 let kupují léky online
Foto:
Popisek:

Podíl lidí nakupujících léky online se za poslední dva roky podle srovnání průzkumů agentury zdvojnásobil.
   
Výzkumu se účastnilo 501 lidí ve věku mezi 15 a 59 lety. Volně prodejné léky a doplňky stravy kupuje alespoň někdy 97 procent z nich. A přibližně 45 procent lidí z této skupiny využívá k nákupům internet, nejčastěji lidé s vyšším vzděláním.
   
Nejčastěji Češi volí nákup léků online kvůli rychlosti a nižším cenám. Z dotázaných, kteří shánějí medikamenty po internetu, zdůvodňovaly volbu online nákupů téměř tři čtvrtiny lidí úsporou času a skoro dvě třetiny úsporou peněz. Nejméně lidí, jen 28 procent, nakupuje léky online proto, že se jim prostě nechce chodit do lékárny. Naopak lidé, kteří nakupují jen v lékárnách, si chválí hlavně možnost, na vše se zeptat a nechat si poradit.
   
Asi 58 procent příznivců nakupování online shání na internetu vitamíny a minerály. Jen zhruba třetina z nich takto kupuje přípravky na obnovu energie, podporu imunity a léky proti chřipce nebo bolesti. Pouze zhruba pětina lidí kupuje online výrobky pro kloubní a kostní výživu, zlepšení paměti, preparáty na hubnutí či produkty pro zdraví a krásu vlasů a nehtů.
   
Nejvíce účastníků průzkumu využívá internetovou lékárnu Lékárna.cz - celkem 36 procent dotázaných, kteří kupují léky po internetu. Dalších 13 procent z nich nejčastěji nakupuje prostřednictvím online obchodu řetězce Dr. Max, šest procent lidí používá e-shop Klub zdraví společnosti Walmark a čtyři procenta web DocSimon.cz.
   
Nejčastějším zdrojem informací o volně prodejných lécích a doplňcích stravy jsou pro Čechy podle STEM/MARK lékárníci nebo známí a příbuzní, od kterých si nechá poradit 39 procent lidí. Doporučením praktického lékaře či informacemi na webech zaměřených na konkrétní přípravky se řídí 34 procent lidí. Nejméně lidí hledá radu v novinách nebo časopisech a u dětských lékařů, konkrétně 15 a 14 procent.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…