Gazdík nabádá ODS i ČSSD. Otevřete účty jako my, topka

30.09.2011 20:29

Předseda TOP09 Karel Schwarzenberg v nedávném rozhovoru uvedl, že státní podnik ČEZ za éry bývalého šéfa Martina Romana sponzoroval tuzemské politické strany. Důkazy pro to prý však nemá.

Gazdík nabádá ODS i ČSSD. Otevřete účty jako my, topka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík sleduje Miroslava Kalouska

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tvrdí, že se jedná o veřejné tajemství. Jenže obvinění ministra zahraničí je natolik vážné, než aby se obešlo bez reakcí, a to nejen ze strany ČSSD a ODS. Na reakci možná pracuje nebo už pracovala i Bezpečnostní informační služba.

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala," uvedl Schwarzenberg a jedním dechem dodal, že Romanův odchod z čela společnosti bude mít obrovské dopady na domácí politiku. Opatrnější ve stanovisku je místopředseda strany Petr Gazdík.

"Nemohu potvrdit slova pana Schwarzneberga, nemám proto důkazy, ale když on říká, že je to veřejné tajemství, tak to asi bude veřejné tajemství," uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík. Podle něj by si ČSSD i ODS měly zavést transparentní účet jako má TOP09 a předejít tak neprůhlednému financování kampaní. Nezapomeňme že se v případě ČEZ jedná o státní podnik a jeho finančnictví by měla monitorovat BIS," uzavřel Gazdík.

Podívejte se do zprávy. Černé na bílém

"Já nemohu říct, kým se Bezpečnostní informační služba zabývá, ale obecně sledujeme strategicky významné podniky, aby zde nedocházelo k nekalému nakládání se státním majetkem a financemi," sdělil redakci ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí BIS Jan Šubrt a odkázal na výroční zprávu, která právě na podobné praktiky v hospodaření strategicky významných společností se státní účastí poukazuje.

Související: BIS kritizuje justici, politici bezpečnostní službu podpořili

"Dlouhodobým jevem, který negativně ovlivňuje tyto společnosti, je relativně slabá pozice vlastníka usnadňující nehospodárné chování managementu. Vedení některých společností cíleně omezovalo kontrolní a řídící roli státu. Využívalo k tomu např. zkreslené a neúplné informování dozorčí rady, osobních vazeb mezi managementem a představiteli kontrolních a regulačních orgánů. Nedůsledná role státu jako vlastníka je pak rozhodujícím faktorem, který dává relativně široký prostor pro možné poškozování státem ovládaných společností ve prospěch soukromých subjektů," stojí ve výroční zprávě BIS.

Více o ČEZu ZDE

Myslel jsem to jinak

Ve čtvrtek v České televizi potvrdil tyto praktiky i předseda Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan, ale vzápětí svá slova mírnil. "Myslel jsem, že ČEZ sponzoruje nejrůznější kulturně-politické akce, konkrétní události a vedení firmy je lhostejné, který starosta sedí na radnici, aby zasponzorovali třeba Hasičské závody," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Bublan.

ČEZ podle Bublana chce mít dobré jméno ve společnosti a proto se snaží všemožně přičinit na společenském životě. "Já bydlím kus od Dukovan a ČEZ zde dotuje celou řadu slavností a kulturních akcí, které jsou navázané na radnici. Tak to prostě je. Stejně jako Karel Schwazenberg ani já nedisponuji důkazy, že by ČEZ sponzoroval někomu kampaň," uzavřel Bublan.

Podle politologa Bohumila Doležala může být za slovy knížete snaha o zviditelnění jeho strany. "Je evidentní, že TOP 09 klesají preference, padá někam k podobným číslům, jakých dosahovala kdysi Unie svobody," sdělil ParlamentnímListům.cz. Pro TOPku tak může být informace, že právě ona jediná je čistá a od ČEZu nic nedostávala, velmi pozitivní formou propagace.

Psali jsme:
Kníže vysvětluje k ČEZu: Veřejné tajemství, že sponzorují strany

Omláceno knížeti o hlavu: ČEZ nám nic nedal, to vás platí Bakala
John: Věci veřejné společnost ČEZ nesponzoruje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…