Jančík: Mou chybou je, že držím slovo. Mé ano je ano

09.01.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Kdybych měl Milana Jančíka umístit na jídelní lístek tradiční české restaurace, dal bych ho někam doprostřed mezi tzv. „Hotová jídla". Je pro mě taková chutně připravená svíčková na smetaně. Žádný slabý předkrm nebo polévka s játrovou rýží, ani pořádný krvavý biftek. Kdysi mi vyprávěl jeden slavný kuchař, že právě svíčková je jídlo, které každý zná, ale v každé restauraci chutná jinak...

Jančík: Mou chybou je, že držím slovo. Mé ano je ano

Rozhovor s Milanem Jančíkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Poslední dobou z vás mám pocit, že jste nezanevřel na ODS?

Já jsem kdysi prohlásil, že v ODS jsem se narodil a v ODS zemřu. Myslím si, že ODS je v jisté tematické krizi, nemáme témata, kterými bychom oslovili voliče tak, abychom vyhráli přesvědčivě volby. Trend byl takový, že voliči odmítli volit ty dvě velké strany, ODS a ČSSD, proto ten výsledek byl takový, jaký byl. Projevuje se to i v komunálních volbách. Je vidět touha po změně obličejů.


Což je i váš případ?

Do jisté míry se to dotklo i mě. My jsme byli garnitura, která tam byla 12 let, to je pro komunálního politika moc.


Je Milan Jančík enfant terrible ODS?

Já myslím, že ne. Jednou mi Topolánek řekl, že jsem mediální monstrum. Nejsem ani monstrum, ani zlobivé dítě.


Když se podíváte zpátky na tu dobu, kdy jste byl v komunální politice, udělal jste zásadní chybu?

Mou zásadní chybou bylo, že umím držet slovo, mé ano je ano, mé ne je ne.


Co je to za chybu, když držíte slovo?

To slovo, které dáte, držíte i ve chvíli, kdy vám to může způsobit osobní újmu. Jedná se třeba o ty uměle vytvořené kauzy. Dobrý politik se pozná podle toho, že umí držet slovo, které dá. Měl by dělat, co říká.


Máte tzv. hroší kůži?

Do jisté míry ano, když jdete do politiky, musíte mít hroší kůži, jestliže na vás může podat trestní oznámení kdokoliv z jakékoliv příčiny, pak musíte mít hroší kůži, já jsem si na to zvykl, zvykla si na to i moje rodina, moji přátelé.


Ve světle událostí posledních dní, jste připraven jít do vězení?

To vůbec nepřipouštím, na tiskové konferenci jsem všechny aspekty týkající se agentury pro vymáhání pohledávek vysvětlil. Neříkám, že to byl šťastný krok, s najmutím té agentury, ale byl to krok v dobré víře. Tento krok přinesl peníze do rozpočtu městské části. To, že z toho zase udělal někdo hegemon, to je, myslím si, druhá stránka věci. Primárně prostředky do rozpočtu městské části byly přineseny, vůbec nepřipouštím, že bych já nebo někdo z mých kolegů ze zastupitelstva měl za něco pykat. Agentura teď dluží městské části peníze a my jsme podali civilní žalobu k obvodnímu soudu.


Kdo tedy schválil to rozhodnutí, najmout tuto konkrétní agenturu?

Rada rozhoduje o této veřejné zakázce, podepisuje se smlouva, my jsme se obrátili na advokátní kancelář, ta nám sdělila, že tu jednu smlouvu by bylo výhodnější rozdělit na dvě části, bude to složité vysvětlit - zpráva, mandát na spolupráci. Toto odsouhlasila rada. Vždy bylo rozhodnutí komise, rady a následně zastupitelstva. Jestli teď někdo říká, že něco neprošlo rozhodovacím procesem rady, je to zavádějící a je to nepravda. Starosta si to nemůže dovolit, já jsem nemohl udělat takovou pošetilou chybu, bez toho kroku rady nebo zastupitelstva prostě starosta nic podepsat nemůže a nepodepisuje už proto, že tu pravomoc nemá, rozumný starosta, blbec ano. To, že to opozice od začátku kritizovala, ano, ale nikdo si neuvědomil - vzpomenu třeba jednu z televizí, která prodala své pohledávky za 15 procent nominální hodnoty, ze stovky dostali 15 korun, je to problém, není to problém? My jsme šli cestou, kterou navrhla agentura, že se to rozdělí, 40 pct. pro agenturu, 60 pro městskou část. V těch 40 procentech byla veškerá agenda spojená s vymáháním, to považuji za velmi důležité.


Kolik to tedy přineslo peněz?

Celkem vymoženo 28 milionů 987 korun. Ukažte mi v této zemi agenturu, která se zabývá vymáháním pohledávek, která by vymohla více jak 50 procent ze svěřené části. Toto se dělilo - 60 procent městská část, 40 procent agentura. Přínos pro městskou část je 15 milionů 440 Kč.


To jsou peníze, které už jsou fyzicky na účtu?

To jsou peníze na účtech městské části. Nejen, že dlužník je tak drzý, že dluží, někdo platil městské části, někdo agentuře, někdo správní firmě... Platby chodily na tři účty, byl v tom guláš.


Kde jsou peníze?

Muselo proběhnout započtení pohledávek, na základě toho bylo zřejmé, kam tyto prostředky byly uhrazeny. Ale ty peníze prostě přišly na účet, došlo k vypořádání. Agentura měla zaplatit za další období vymáhání 6 milionů korun, to nezaplatila; znervózněl jsem a podal jsem na ni trestní oznámení, policejní orgán to odložil s tím, že trestný čin spáchán nebyl, agentura poté přestala komunikovat. Doslechl jsem se, že má být na ni prohlášeno insolvenční řízení, nakonec prohlášeno nebylo. Já jsem prý spáchal trestný čin tím, že jsem zadal trestní oznámení na agenturu.


Já se tu a tam v médiích dočtu, že Milan Jančík je symbolem korupce, jak to je?

Někdo vytvořil tento hegemon, nevím, jednak kolegové z opozice...jestliže já vyzývám zelené, komunisty atd., máte-li podezření z korupce, oznamte -  Jančík dostal to a to... To učiněno bylo, policie to prošetřila a zjistila, že korupce spáchána nebyla. Když už to policie odložila, tak pan Gál, můj kolega, do médií řekne, že jsem podplatil policii. Když už nemá možnost mě do toho zadku opravdu kopnout, tak aspoň udělá toto. Příklad: srazil jsem strážníka, strážník napsal dopis, že k tomu nedošlo, že se bál o místo, proto to nahlásil. Pan Kasl stoupne před kameru a řekne, že jsem ho podplatil. Dovedete si představit, že dojdu za strážníkem, vrazím mu prachy a řeknu, ať drží hubu? To by si asi myslel, že jsem se zbláznil.


Mě vás začíná být líto, když se vám dějí takové křivdy... kdo se vás snaží zničit a proč?

Nezlehčujte to... Dva aspekty: jednak si hřejou svou polívčičku, vědí o mých schopnostech, jsem dobrý manažer, podívejte se na Prahu 5, jak vypadá a jak vypadala, lidi nám děkujou za ty možnosti, které mají, i přesto, že jsme vedli souboje o ten Carrefour, Anděl City, nebo jestli tam bude ta cikánka, Sloní noha, která tam votravovala a smrděla na 50 km. Praha 5 má dneska jen poctivé romy, dříve se na Andělu lidé báli po 18. hodině vstoupit do metra, ta proměna, která tady proběhla, je nad všechny ty aspekty.


Takže jeden aspekt je, že jste dobrým manažerem, což už leckomu leží v žaludku...

...a že jsem člověk, který se umí dohodnout. Jednou jsem zavtipkoval, že chci být primátorem, byl to vtip, někdo to už upravené donesl na správné místo, pak se rozjela taková masírka, že si to neumíte představit, a byl to jeden vtípek. Někdo se bál neschopnosti se dohodnout.


Co dělá teď Milan Jančík?

Můžu ještě k té chybě? Chybou bylo, že jsem přijal funkci místopředsedy pražské ODS. Měl jsem jistou satisfakci za to, že kdysi jsem do té funkce zvolen nebyl, tehdy to byl Tomáš Chalupa, můj přítel, kterému fandím, chtěl jsem se rehabilitovat sám před sebou. Měl jsem se na to po té volbě vykašlat - to tam nemusíte dávat :-)


A co teď, máme začátek roku 2011?

Se synem máme dvě firmy, začal jsem se zabývat kosmetikou, s kolegyní máme firmu na dovoz kosmetiky, zároveň působím ve vzdělávacím oboru, v jedné vzdělávací firmě.


Chybí vám politika?

Vůbec, člověk tam sice strávil 12 či 14 let, ale když jdu kolem radnice, tak se tam ani nepodívám. Ale samozřejmě, atmosféra politiky člověku chybí, je to droga, přesto že to byla šílená masírka, já jsem se těšil na tu tiskovku, tam 40 novinářů, 12 kamer, mně to dělalo dobře, ale politika jako taková mi neschází, ztrácí glanc a noblesu.


Díky komu?

(Smích, dlouhý smích...)

Myslím si, že je dobře, že došlo k politické obměně tváří. Je ale špatně, že přišli slabší za silnější. Lidé potřebovali nové tváře, měli plné zuby dinosaurů. Myslím si ale, že teď do té vysoké politiky skočili lidi, kteří nemají zkušenosti z té komunální politiky a neprošli tím ohněm setkávání s veřejností.


Hrozí v dohledné době, že byste se vrátil do politiky?

Nikdy neříkej nikdy, ale nehodlám se v příštích letech více angažovat. Já jsem si to užil, udělal jsem spoustu dobré práce, udělal jsem ale také jisté chyby, že bych teď intenzivně uvažoval o návratu, to ne. Jsem sice předseda místního sdružení ODS na Smíchově, ale to je tak asi všechno. Nemám žádné ambice, ať ukážou mladší schopnější, trvanlivější.


A poslední otázka, co je pro vás, pane Jančíku, v životě nejdůležitější?

Já vím, je to fráze, ale je to zdraví... a ještě svoboda.


Viděl jste Sochu svobody?

Ano, měl jsem slavnostní pocit.


To mě napadlo, že bychom mohli udělat, tady v Čechách, Sochu korupce  - a vy byste stál modelem...

Smích. Měl jsem fakt slavnostní pocit, když jsem k Soše svobody jel tou lodí a vzpomněl si na krásnou větu Woodyho Allena, který řekl, že naposledy byl v ženě, když navštívil Sochu svobody. Je to opravdu slavnostní pocit, než se nalodíte, sundají vám bundu, kalhoty, boty, ponožky, tam ten pocit svobody je narušen. Samozřejmě je to absurdní, kdyby chtěl někdo Sochu svobody sestřelit, tak tam přiletí a udělá bác a je po ní. Vy pak jedete na Liberty Island a stojíte tam v trenýrkách, což je trochu paradox té Sochy svobody. Ale Sochu korupce... to bysme měli... jenže stát modelem by měl opravdu někdo jiný...

JUDr. Milan Jančík MBA (nar. 1959 v Prostějově) v minulosti byl operním pěvcem, managerem, kulisákem, starostou Prahy 5, místopředsedou pražské ODS, nyní se věnuje soukromému podnikání a návrat do veřejných funkcí zatím neplánuje.

Více čtěte:

Policie se chystá na Jančíka. Padne už příští sobotu

Jančík k obvinění: Jsem vytažen jako králík z klobouku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…