Jaroslav Kravka: Proč volit ODS? Opravdu nevím proč…

10.10.2012 19:51

Ve včerejší Mladé frontě Dnes jsem objevil nákladný a velkohubý inzerát (škoda, že nebyl na stejné straně, jako článek o zatčení pana Marka Dalíka; to by mě pobavil ještě víc). Ten inzerát měl v záhlaví titulek „Desatero důvodů, proč volit Občanskou demokratickou stranu“.

Jaroslav Kravka: Proč volit ODS? Opravdu nevím proč…
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Zde jsou, čtěte se mnou, prosím:

1. ODS

Jsme zavedenou tradiční stranou na rozdíl od různých neživotaschopných experimentů a jednorázových marketingových projektů.

I když ODS existuje pouhých 20 let v kontextu současných politických stran ji snad lze se zavřenýma očima za tradiční považovat. Byť zde existují demokratické strany s daleko delší tradicí… V kontextu české politické scény tedy „nic nového pod sluncem“.

2. Garance polistopadového vývoje

Polistopadový vývoj je návratem ke svobodě a demokracii. Odmítáme nostalgii po minulém režimu a budeme bránit nástupu stále agresivnějších komunistů.

Neexistuje demokratická strana, která by podobný bod neměla v programu. V tomto bodě se tedy ODS od ostatních stran v ničem neliší… Takže zase „nic nového pod sluncem“.

3. Vyrovnání s minulostí

Vždy jsme nejvýrazněji prosazovali vyrovnání se s totalitní minulostí. Patří sem i narovnání vztahu s církvemi, které odblokuje rozvoj měst a obcí.

Jistě – každá křivda by měla být napravena. Ale nesmí být napravována další křivdou. Takových nových křivd je právě v návrhu zákona o vyrovnání se s církvemi, který ODS předložila do parlamentu, víc než dost…

4. Odpovědnost

Odmítáme podbízivou populistickou politiku s možným důsledkem destabilizace naší ekonomiky. Nechceme nechat dluhy našim dětem a vnukům.

Jaké bohulibé předsevzetí. Jen kdyby cesta k němu nebyla vroubena finančními aférami, předraženými zakázkami, podivnými platbami různým stejně podivným existencím atp. Navíc, ruku na srdce, bylo by na čase přestat démonizovat dluh. Dluh je normální bankovní institut, což jistě ví i mnozí členové a politikové ODS. Řada z nich má určitě auto na leasing, dům na hypotéku a k tomu jistě i minimálně jeden spotřebitelský úvěr…

5. Stabilita

Česká republika má díky své vyvážené rozpočtové politice dobrý zvuk v zahraničí. Jako jedné z mála zemí se jí vyhnula bankovní krize.

Při úvahách o tomto bodu je třeba vytknout před závorku skutečnost, že český bankovní sektor je zdravý především díky sanační politice, kterou i přes protesty ODS prosadila a zrealizovala vláda Miloše Zemana. Pak je nutno se podiviti nad oním „dobrým zvukem“. O něčem takovém bych se v časech, v nichž například orgány Evropské unie téměř bez přestávky poukazují na neprůhledné, často nezákonné a obecně špatné nakládání s „evropskými penězi“, doslova bál mluvit…

6. Nová pracovní místa

Našim lékem na nízkou nezaměstnanost jsou podpora podnikání a pružný pracovní trh. Pracovní místa vytvářejí firmy, kterým stát nesmí házet klacky pod nohy.

Když pomineme prostý fakt, že ODS chce „léčit nízkou nezaměstnanost“, což je formulace velmi neobratná, neboť vždy se léčí nemoc a nikoli zdraví a nízkou nezaměstnanost nelze za nemoc společnosti považovat; spíše naopak, zaráží ono tvrzení o „klacku pod nohy“ firmám. Domnívám se, že absenci investičních pobídek a neustálé zvyšování nepřímých daní, které ODS prosazuje lze totiž za onen „klacek pod nohy“ víc než úspěšně považovat.

7. Solidarita

Solidarita s potřebnými je tradiční konzervativní hodnotou. Budeme motivovat aktivní, zabráníme zneužívání sociálních dávek.

ODS má zřejmě podivný pocit, že aktivita se nejlépe podpoří neustálým snižováním sociálních dávek potřebným, nedochvilností v jejich proplácení, zdlouhavým procesem jejich přiznávání apod. – tedy vším, čím náš sociální systém „obdařila“ a „obdařuje“ současná vláda, v níž má ODS hlavní slovo…

8. Levný a efektivní stát

Našim cílem je levný a efektivní stát. Proto prosazujeme snižování veřejných výdajů, slučování a rušení agend a úřadů ve státní správě.

Opět víc než chvály hodné předsevzetí. Jen mu jaksi odporují předražené a nesmyslné projekty (za jiné třeba opecard), předražené státní zakázky (za jiné třeba causa ProMoPro) nebo nesmyslné slučování neslučitelných agend a rušení fungujících systému státní správy (za jiné například nesmyslné sloučení agendy sociálních odborů a úřadů práce). Za tím vším je také ODS…

9. Národní zájmy

Budeme sebevědomě hájit české zájmy v zahraničí. Případné přijetí eura budeme v budoucnu podporovat jen tehdy, pokud to bude výhodné pro naše občany.

Pokud pomineme další lapsus – správná je vazba „tehdy“ – „až“ a nikoli nelogické „tehdy“ – „pokud“ – za který by zřejmě student neprošel u dalšího bohulibého a předraženého vynálezu současné vlády – státních maturit, lze konstatovat, že podobný bod má ve svém programu většina našich politických stran… Takže – zase „nic nového pod sluncem“.

10. Budoucnost

Našim cílem je hrdá, konkurenceschopná země vzdělaných lidí, kteří obstojí v evropském srovnání, a kde má každý šanci na úspěch.

Dovedu si představit, že lze tento cíl ODS vyjádřit méně šroubovanou větou. Nedovedu si však představit politickou stranu, která by lákala voliče na to, že si přeje vazalskou, konkurence neschopnou zemi nevzdělanců… Opět tedy „nic nového pod sluncem“.

Jsem u konce „Desatera“ a mohu tedy sumarizovat. Když to vezmu zcela statisticky a bez touhy někoho – například voliče – obelhávat, vidím v onom volebním inzerátu – ať se namáhám sebevíc – pouhé 4 (slovy: ČTYŘI) důvody proč volit ODS. Ke škodě této politické strany jsou to ty, které v různých obměnách – a zhusta lépe formulované – najdeme v programu všech našich demokratických stran. (Pro větší přehlednost jsem si komentáře k těmto čtyřem „převratným bodům“ vždy dovolil zakončit lidovým rčením „nic nového pod sluncem“.)

Kdybych chtěl být jízlivý, mohl bych v závěru této úvahy napsat něco v tom smyslu, že ono „Desatero důvodů, proč volit Občanskou demokratickou stranu“ opravdu nepřináší nic, co bychom už od této polické strany neznali. Mohl bych napsat, že je toliko a pouze dalším důkazem, jak se ODS snaží balamutit a obelhávat veřejnost. Tohle bych mohl napsat, kdybych byl jízlivý, ale já nejsem. Věřím totiž, že voliči v nastávajících volbách našim současným vládnoucím stranám včetně ODS vystaví ten správný účet. Věřím totiž – abych použil opět lidové rčení – že: „Lež má krátké nohy“ a „Každý je štěstí svého strůjcem“.

Opravdu nevím proč volit ODS...

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …