Kandidát aby se neřeklo. Podle politologů je Fuksa bez šance

04.11.2012 10:02

Ohlášená kandidatura exministra zemědělství Ivana Fuksy proti Petrovi Nečasovi v boji o předsednictví v ODS nemá podle politologa Lukáše Jelínka sebemenší naději na úspěch. Skupina rebelů k ní sáhla jen proto, aby se neřeklo, že nejsou schopni proti dosavadnímu šéfovi strany nikoho postavit.

Kandidát aby se neřeklo. Podle politologů je Fuksa bez šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

V sobotu pozdě večer ohlášená kandidatura exministra zemědělství na šéfa strany neznamená, že by měl Ivan Fuksa reálné naděje na to postavit se do čela ODS. „Šance Ivana Fuksy na zvolení předsedou ODS jsou mizivé. Jeho kandidatura přišla jen proto, aby se neřeklo, že rebelové nejsou proti Petru Nečasovi schopni postavit vlastního kandidáta,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

„Při té bezmoci, která v řadách Nečasových protivníků panuje se tato kandidatura jeví jako východisko z nouze. Trochu mi to připomíná situaci z roku 2003, kdy na sjezdu sociální demokracie kandidoval proti Vladimíru Špidlovi Jiří Rusnok, kterého také tehdejší premiér chvíli předtím vyhodil z vlády. Samozřejmě neuspěl,“ připomíná Lukáš Jelínek devět let starou paralelu.

Proti Nečasovi jde politik regionálního formátu

I tak je ale přesvědčen, že probíhající kongres ODS nepřinese vůbec žádný posun a ani posílení pozice jejího předsedy. „Nečasova autorita je hodně podlomena, ale teď ještě uspěje a možná hned v prvním kole. Do několika měsíců bude ale muset stejně skončit,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

„Čekal bych, že kandidaturu přijme někdo, kdo bude mít alespoň částečně dojednanou podporu a zrovna u Ivana Fuksy si nemyslím, že to bude platit. Velké šance nemá, protože to je člověk poměrně dost konfliktní, který navíc není v celostátní politice ani příliš známý. Je to spíš regionální politik,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Kubera by se stal předsedou hned v prvním kole

„Může jít o snahu Nečase nějakým způsobem potrápit nebo si otestovat, kolik je těch, kteří budou chtít hlasovat proti Nečasovi přímo. Je to příliš malá postava na to, aby mohla zaujmout většinu delegátů. Navíc v politice nepředvedl žádné zázraky. Není tím vyzyvatelem, který má proti Nečasovi šanci. Myslím, že kdyby se ODS rozhodla pro Fuksu jako šéfa strany, tak ani veřejnost ho nebude vnímat jako výraznou osobnost,“ podotýká Jan Bureš.

„Logiku nasazení Fuksy jako kandidáta má, ale ti delegáti měli šanci, i kdyby Nečas kandidoval sám, pro něj nehlasoval. Paradoxně by víc delegátů bylo podle mě ochotno nevhodit lístek Nečasovi než ho hodit Fuksovi. Kdyby to udělal někdo z celostátně známých politiků jako třeba Pospíšil, tak bychom se mohli třeba dočkat i nějakého překvapení. Kdyby se přihlásil senátor Kubera, tak vyhraje v prvním kole a bude předsedou ODS hned. Ale Fuksa není takovou personou,“ dodává politolog Jan Bureš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …