Nečas v ohrožení. Fuksa bude kandidovat proti němu na předsedu ODS

04.11.2012 0:15

AKTUALIZOVÁNO Na kongresu ODS se hraje o přežití Petra Nečase. V kuloárech kolují různé zkazky a teorie, jak to s Petrem Nečasem dopadne. Ještě před půlnocí se zrodila jedna jistota, a to v podobě exministra zemědělství a revoltujícího poslance Ivana Fuksy. Ten se přihlásil do kandidatury na předsedu ODS proti Petru Nečasovi.

Nečas v ohrožení. Fuksa bude kandidovat proti němu na předsedu ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Nikdo neumí výsledek hlasování odhadnout. Ještě v sobotu pozdě odpoledne se hovořilo o tom, že by Petr Nečas mohl být zvolen již v prvním kole, i když ne zrovna výrazně. O pár hodin později se ale situace změnila. Před novináře vystoupil Ivan Fuksa s tím, že se rozhodl kandidovat a v nedělní volbě se postaví Petru Nečasovi.

"Rozhodl jsem se tu hozenou rukavici, která se tady neustále zmiňovala na dnešním jednání, zvednout," řekl Fuksa. Nečas podle něj "natlačil" poslance ODS do slepé uličky, protože mají v jednom balíčku hlasovat o zvýšení daní i důvěře vládě.

Od Nečase prý Fuksa očekával ústupek od zvýšení DPH v daňovém balíčku, když ho nenabídl, bude s ním soupeřit o předsednické křeslo. Věří prý, že v tajné holbě je schopen získat většinu. Dosavadní podpora Nečase v regionech byla podle něj totiž většinou vyjádřena ve veřejném hlasování.

Středočeský politik Fuksa patří mezi pětici poslanců ODS, kteří odmítli vládní verzi daňových změn a dále proti vládnímu balíčku protestují. Nečas si Fuksu vybral do vlády jako ministra zemědělství, později ho ale z kabinetu odvolal i kvůli střetu se skupinou středočeských občanských demokratů kolem poslance Petra Tluchoře. Před nynějším kongresem Fuksa získal od středočeské organizace nominaci na místopředsedu strany. V jiných regionech neměl podporu na lídra strany, ani jejího místopředsedu.

Rebelové proti daňovému balíčku

A další osud vlády po kongresu ODS? Je otázka, zda se vládní kabinet udrží nebo padne. Podle všech signálů budou rebelové hlasovat proti daňovému balíčku, se kterým je existence vlády spojen. „Je možné, že Nečas bude zvolen předsedou, ale pak padne vláda a pak se bude konat další kongres či potenciálního premiéra bude muset nominovat Výkonná rada ODS,“ řekl pro ParlamentníListy.cz jeden vysoce postavený delegát.

Delegáti často ocenili Nečasovu sebereflexi v jeho projevu, a rovněž přiznání vlastních chyb. Na druhou stranu řada delegátů postrádala východisko a vizi, jak vyvést ODS z krize, což byl případ i Ivana Fuksy.

Možná budou hlasy pro balíček, i když rebelové budou proti

Podle další verze ale dostatek hlasů pro daňový balíček bude.  Prý se seženou nějakou formou u poslanců VV. Vláda by tak ani přes hlasování rebelů proti balíčku nepadla. Otázka pak ale je, jak by taková vláda prosazovala další zákony. Hovoří se i o tom, že se Nečas bude snažit, aby se rebelové nedostali do výkonné rady.

Předpokládá se, že velkou šanci být místopředsedy mají Pavel Blažek, Martin Kuba, Jiří Pospíšil, Tomáš Chalupa a Miroslava Němcová. Překvapit může ale i Hynek Fajmon.

Kubera kouří v baru

Jinak to hlavní se bude odehrávat na kongresu až v neděli.

Na kongresu je v suterénu bar, kam chodí kuřáci. Často zde přebývá předseda senátorského klubu Jaroslav Kubera. Venku jsou také stánky pro kuřáky. V sále bude politická debata pokračovat do večerních hodin, a stejně tak i v zázemí sjezdu. Zde si novináři již k obědu mohli pochutnat na srnčím na smetaně, řízku s bramborovým salátem, kuřecím masu v omáčce a gulášové polévce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…