Klaus: Sčítání lidu je k ničemu

20.04.2011 9:22

VÍME PRVNÍ Podle prezidenta Václava Klause je sčítání lidu k ničemu. Řekl to dnes při debatě se studenty Technické univerzity Liberec, což redakci ParlamentníchListů.cz sdělil jeden ze studentů.

Klaus: Sčítání lidu je k ničemu

„Prezident na návštěvě univerzity na dotaz jednoho studenta odpověděl, že sčítání lidu je k ničemu. Že jako člověk se vždy zajímal o sociiometrii a mnohá data by ho zajímala, ale že si snad nikdy nevšiml, že by s daty ze sčítání lidu někdo opravdu užitečně nakládal," prozradil ParlamentnímListům.cz student z liberecké univerzity.

Klausovci proti 

Prezident republiky Václav Klaus dnes uzavírá třídenní návštěvu Libereckého kraje. Tento den ještě navštíví například obce Raspenava, Hejnice či Oldřichov v Hájích.

Sčítání lidu odmítá i Klausův bývalý poradce Petr Mach, který již avizoval, že formulář nevyplní, i když za nevyplnění hrozí pokuta 10 tisíc korun. Mach je český ekonom a politik, blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Po založení strany Strany svobodných občanů opustil funkci ředitele Klausova Centra pro ekonomiku a politiku a prezidentova poradce.

více zde: Nechci sečíst! Sčítání vrcholí, Klausův muž odmítá vyplnit

Na sčítání lidu, domů a bytů podala ústavní stížnost advokátní kancelář Kláry Samkové. Vyřizuje tím tak stížnost soukromé osoby, studentky Kláry Burešové z Kunovic.

Ústavní stížnost

Ta se domnívá, že tím, že je povinná pravdivě a úplně, vyjma dvou dobrovolných položek, vyplnit sčítací formuláře pro účely sčítání, je zasaženo do několika jejích základních práv. Klára Burešová má na mysli právo na soukromí, právo na rodinný a soukromý život, právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů a právo vlastnit majetek.

Upozorňuje rovněž na fakt, že již při minulém sčítání v roce 2001 se našlo několik vyplněných formulářů u popelnic.

Proti sčítání ekonomové. Je drahé

Proti sčítání lidu je i řada ekonomů. Shodují se, že data lze často získat i jinde, sčítání je drahé a navíc výrazně zasahuje do soukromí lidí a je pobídkou ke státnímu plánování.

více: Nechci být sečten! píší lidé státu. Ekonomové kývají 

Ze sčítací akce státu nejsou nadšeni i někteří politici. Například europoslanec Ivo Strejček považuje sčítání za zbytečný a drahý projekt. „Zejména však znamená nepochopitelně pronikání státu do soukromí občanů. Pokud připočtu všechny organizační problémy, získaná data budou nedůvěryhodná," uvedl europoslanec.

„Vyhazujeme miliardy v době, kdy bychom měli šetřit. Stát může všechny tyto údaje získat a má je k dispozici z jiných zdrojů. Jedná se o zbytečnou socialistickou buzeraci občanů," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Petr Pakosta.

více: Sčítání lidu je zbytečná, blbá a drahá buzerace, zlobí se část ODS

Dvě a půl miliardy v době utahování opasků

Lidé měli vyplnit sčítací formulář 26. března a mezi tímto dnem a 14. dubnem je odevzdat. Proti sčítání vznikly i stránky nechcisecist.cz na nichž svůj odpor ke státní akci vyjádřilo již 16 349 lidí. Objevila se řada případů, kdy sčítací komisaři nedorazili v určený čas a lidé na ně čekali zbytečně.

Sčítání lidu bude celkem stát 2,5 miliardy korun a jeho propagace 25 milionů. Například ale v Čínské lidové republice se náklady na census odhadují na 700 milionů čínských jüanů, což je přibližně 1,85 miliardy korun.

více k tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…