Krize nahrává totalitě. Hlavně komunismu

05.11.2011 21:03

Komunismus je stále významný fenomén, zvláště v časech krize k němu mohou lidé inklinovat. Mnozí totiž na totalitu vzpomínají jako na dobu sociálních jistot. Na závěr třídenní konference o devadesátileté historii českého a slovenského komunismu to ČTK řekl zástupce ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Jiří Kocian.

Krize nahrává totalitě. Hlavně komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Dodal také, že nové poznatky o komunismu je potřeba dostat i do učebnic a musí se stále zdůrazňovat, že komunismus je hrozba.

Odezva na komunistické teze je větší

"Komunistická strana se samozřejmě dostává více do zřetele obyvatel v momentě, kdy ten stát se vyrovnává s jakýmsi krizovým jevem," upozornil Jan Kalous z Ústavu pro studium totalitních režimů, který třídenní pražskou konferenci pořádal spolu s Ústavem pro soudobé dějiny a Českým rozhlasem.

Jako příklad uvedl 30. léta a velkou hospodářskou krizi. "Rázem zjistíte, že ta odezva na ty komunistické teze je vyšší než v momentě, kdy ten stát funguje a v podstatě jede na jakési sociální harmonii, sociálním smíru," dodal. Konference byla jedním z prvních velkých odborných setkání od pádu železné opony. "Chybělo tady to historické bádání, byla jiná situace z hlediska přístupnosti k archivům," uvedl Kocian.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…