LDN jinak, aneb návrat zpět do běžného života

10.05.2014 16:00

LDN jinak, aneb návrat zpět do běžného života
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

LDN neboli léčebny dlouhodobě nemocných jsou u nás vnímány bohužel spíše negativně. U veřejnosti panuje názor, že slouží k dožití starých a nemocných lidí a péče o seniory je v nich mnohdy zanedbávána. Skutečnost je však často úplně jiná a i daleko příznivější. LDN totiž slouží k uzdravení či rozrehabilitování pacienta, který se vrací zpět do svého přirozeného života a do prostředí, které je mu milé - tedy domů. I během krátké hospitalizace je totiž možné pacienta vrátit v lepší psychickém i zdravotním stavu, plného optimismu, radosti a nových zážitků.

Aktivní život v LDN

LDN už dávno nejsou jen nemocnice sloužící k poklidnému dožití. Ale lze je nazvat zařízeními následné péče. Pacienti sice potřebují léčbu dle diagnózy, která je jim stanovena, ale také rozptýlení a aktivity, které pomáhají jejich psychice.

„Není nic horšího než zavřít starého člověka mezi čtyři stěny, kde je odkázán jen na pomoc druhých, nemá si s kým co říct a je trýzněn svými myšlenkami na poslední roky života a často i na smrt,“ řekl primář Vysočinských nemocnic MUDr. Leoš Abrt.

Bylo zjištěno, že pacient, který nemá žádné zájmy, aktivity a na nic se netěší, mnohem rychleji stárne, a u seniorů to platí mnohonásobně. Během několika měsíců tak může zestárnout prakticky i o několik let, což je v pokročilém věku velmi nežádoucí. A právě Vysočinské nemocnice kladnou za cíl toto změnit a zajistit pacientům kvalitní léčbu s kvalitními podpůrnými aktivizačními činnostmi.

Pobyt v LDN

Pacienti tak během svého pobytu v LDN chodí na nejrůznější kroužky ručních prací, účastní se besídek, hovoří se spolubydlícími i ošetřovateli. V letním období jsou jim zajištěny i činnosti ve venkovním prostředí nemocnice, kde třeba opékají buřty apod. Vysočinské nemocnice pro ně pravidelně pořádají ranní hromadná rehabilitační cvičení, ergoterapii, sváteční posezení, například před Velikonocemi nebo Vánocemi.

V naší nemocnici zabezpečujeme pro pacienty ergoterapii, kde se jim věnuje zkušený pracovník, který různými pracovními činnostmi  u pacientů rozvíjí jemnou motoriku. Nezapomíná se ani na dobrou psychickou pohodu a proto je při těchto činnostech slyšet zpěv i smích našich pacientů. Vše je směřováno k tomu, aby pacient nebyl pouze umístěn na lůžku, ale aby se plně zapojil do života v naší LDN. V našem zažízení je možná i krátkodobá hospitalizace. Vše je podmíněno zdravotním stavem pacienta a jeho schopností vrátit se zpět do svého přirozeného prostředí, tedy domů“ vysvětluje primář MUDr. Leoš Abrt.

Řada pacientů se snaží si pobyt co nejvíce užít a načerpat spoustu podnětů. Rodinám se pak vrací rodiče nebo prarodiče plní energie, dobré nálady a pozitivních myšlenek, což je přínosem i pro samotné rodiny.

LDN nejsou za trest

Každý, kdo někdy pečoval o staršího člověka, ví, že se rozhodně nejedná o jednoduchou práci. Taková péče vyžaduje velkou zodpovědnost i pečlivost a často není v silách rodiny ji seniorovi poskytnout na 100%. Po čase přichází psychické i fyzické vyčerpání z náročné péče o svého blízkého člena rodiny a mnohdy hraje roli i finanční stránka.

Vysočinské nemocnice přesně tyto situace řeší. Nabídnou rodinám alternativu ve formě sociálního lůžka v  péči o jejich blízké, zázemí a profesionální péči. Rodiny tak mají jistotu, že své blízké svěřili do dobrých rukou a že rozhodně nebudou strádat. Navíc mají po náročné péči čas sami na sebe, mohou si odpočinout, vyrazit na výlet nebo se věnovat dětem. A pak už se jen těšit na seniora a jeho zážitky z pobytu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …