Maturity mají mít jednu úroveň, rozhodli poslanci

26.09.2012 11:59

Maturity pravděpodobně budou mít v příštích dvou letech pouze jednu základní úroveň. Povinné předměty zůstanou místo plánovaných tří jen dva - z češtiny a cizího jazyka či matematiky. Nepovinné předměty budou také jen dva. Počítá s tím novela školského zákona, kterou schválili poslanci.

Maturity mají mít jednu úroveň, rozhodli poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath seděl u stolečku zpravodajů

Novelu zákona upravující státní maturity nyní dostane k posouzení Senát. Na její definitivní přijetí zbývá zhruba půldruhého měsíce, aby pozměněná pravidla platila před 15. listopadem. Do tohoto termínu totiž středoškoláci odevzdávají přihlášku ke zkoušce z dospělosti.

S úpravami kolem maturit se dohodli poslanci s ministrem školství Petrem Fialou proto, že se na podobu letošních maturit snesla kritika. Zkoušky podle mnohých totiž byly obtížné, kritiku si pak vysloužilo hodnocení písemných prací. Neuspělo v nich přes 21 procent studentů, což je o 1,7 procentního bodu více oproti loňsku.

Předloha počítá například s tím, že by písemné slohové práce z češtiny opět hodnotili učitelé jmenovaní ředitelem školy. Dosud sloh známkovali anonymní hodnotitelé, které vybralo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, tedy CERMAT. Pro maturity v příštím a přespříštím kalendářním roce mají být použity nyní platné katalogy požadavků "pro základní úroveň obtížnosti".

Bárta: Je to ta největší prasárna

„Je to řešení na dva roky," zdůraznil dnes ve sněmovně ministr Fiala. Během této doby by měla expertní komise připravit koncepční změny v podobě státních maturit. "Je to kompromisní řešení mezi chtěným a možným cílem," dodala předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09).

 

Zamítnutí novely požadoval Vít Bárta (VV). Podle něho povede k propadu konkurenceschopnosti ČR kvůli tomu, že povinným maturitním předmětem nebude matematika. Fialu nazval hrobařem českého školství mimo jiné kvůli tomu, že novela ruší těžší úroveň maturity, s níž se počítalo jako s náhradou za přijímací zkoušky na vysoké školy.

 

"To je to svinstvo, to je ta největší prasárna," prohlásil Bárta za nesouhlasných výkřiků, který již minulý týden do sněmovny přinesl na protest proti maturitám pohřební urnu, aby názorně ukázal, kam české školství míří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…