Milouš Jakeš: Když politika vlády bude pokračovat, přijdou rychlé změny

25.09.2011 7:29

REPORTÁŽ Své 20. výročí na trhu oslavil v sobotu na pražském Výstavišti komunistický deník Haló noviny. Oslav se zúčastnili politici Komunistické strany Čech a Moravy, mezi hosty však ParlamentníListy.cz objevily také Milouše Jakeše, bývalého předsedu ÚV KSČ a Jana Fojtíka, hlavního stranického ideologa, ale také šéfredaktora deníku Rudé právo. Slavilo se, ale i kritizovalo. Vláda i tentokrát dostala od komunistických poslanců co proto.

Milouš Jakeš: Když politika vlády bude pokračovat, přijdou rychlé změny

S úvodním slovem vystoupil předseda Ústředního výboru KSČM poslanec Vojtěch Filip. Pozdravil všechny přítomné, včetně těch, kdo prý dělají svou práci na pokyn ministra vnitra Jana Kubiceho, tedy pozorně sledují, zda se nevyskytne nějaký důvod k tomu, aby mohla být činnost KSČM pozastavena. Následně připomněl první zprávu ministerstva vnitra, konstatující, že z pohledu českého právního řádu není možné právně zrušit činnost ústavně působící komunistické strany, která je součástí krajů, obcí, parlamentu, evropského parlamentu. „Ale to víte", konstatoval Filip, ta chuť vládnout, jako podle knihy „jak chutí moc" Ladislava Mňačka, je velká. A oni k tomu potřebují vyřadit kus opozice", dodal Filip. fvice se prý o to bude všemožně snažit i „lhát, až se jí bude od pusy prášit". Jeho projev se setkával s pochopením přítomných a projevy nevole vůči vládě.

„Víte, pravda je jednoduchá. Oni nám říkají, že jsme rozkradli tento stát, ale není snad pravdou, že některé zprivatizované podniky nebyly nikdy zaplaceny?," zlobil se Filip. „Vyčítají nám, že nejsme přátelé zahraničního kapitálu. Copak není pravda, co je ve zprávě ČNB, že vývoz kapitálu, vývoz zisku z ČR činí 100 miliard ročně? Těch 100 miliard je rozdíl státního rozpočtu, který je deficitní," připomínal Filip. Ve svém projevu Vojtěch Filip také důrazně kritizoval reformní kroky vlády, které, jak uvedl, tvrdě dopadnou na ty nejslabší.

SLEDUJEME téma zákaz KSČM
Vedení KSČM tajně: Musíme mezi lidi. Jinak nám utečou k "fašistům"
Hádka u Jílkové: Stalin že nikoho nezabil? Je mi z vás zle
Zákaz komunistů: Tolik dostane zaplaceno syn disidenta
Lanďák: Komunisti? Je to banda kurev. A na nácky mám zbraň

Copak si nepamatují svůj slib daný Abbásovi? - zlobil se Filip

Předseda komunistů kritizoval vládu i za to, že nedodržela slovo dané palestinskému vůdci Mahmudu Abbásovi, dané mu při jeho návštěvě v Praze. „On nás přišel požádat o podporu „Cestovní mapy" a my jsme mu to v parlamentu slíbili, bez rozdílu politických stran", připomněl Filip. „Copak si nepamatují, že to tak bylo?," ptal se za souhlasného pokyvování přítomných návštěvníků.

Poslankyně Marta Semelová při moderování

Blahopřál Haló novinám, které navázaly na svou prvorepublikovou tradici a podle předsedy Filipa zůstal list věren svým hodnotám z tehdejší doby i ve své současné historii.

Nový šéfredaktor Haló novin Petr Kojzar poděkoval přítomným za podporu a zároveň se jim omluvil za chyby, které v minulosti vznikly i ty, které vzniknou v budoucnu, jak už to u novin bývá.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Došlo i na udílení ceny Jana Švermy, kterou každoročně uděluje Výbor Spolku českých novinářů. Tentokrát ji převzal Karel Muška za „výrazné a působivé zpravodajství a publicistiku".

Oslavu s úsměvem moderovala Marta Semelová, která v tuto chvíli vůbec nepřipomínala vášnivou bojovnici na parlamentní půdě. Po předsedovi strany pozvala k mikrofonu místopředsedu ÚV KSČM Stanislava Grospiče.

Čtěte také:
Další z průzkumů opakuje: Volby by vyhrála levice
KSČM: Jak stabilizovat českou ekonomiku
Grospič (KSČM): Jak vrahové Mašíni přispěli k obraně České republiky?
Semelová (KSČM): Mnozí občané se díky vám dostávají do situace, kdy nemají za co žít

Ani Grospič nenechal na vládě nit suchou.

Také on blahopřál Haló novinám k jejich jubileu. Následně připomněl shromážděným, že TOP09 chce kandidovat na post prezidenta republiky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, což vyvolalo u přítomných značnou dávku nevole, kterou dávali zřetelně najevo. Také Grospič upozornil na negativní dopady kroků vlády. Konstatoval mimo jiné, že 20 procent rodin žije na hranici hmotné nouze, 67 procent rodin neví, zda bude schopno vůbec něco uspořit a 62 procenta mají vážné obavy, zda vůbec s rozpočtem vyjdou.

K rozmlouvání byl určen debatní stan

Stanislav Grospič také připomněl výroky některých odborových předáků, že „odbory se nebojí jít do střetu s vládou, ale že necítí podporu lidí: „Pak je to výrazný důvod k zamyšlení, pro nás všechny i pro komunistickou stranu," řekl Grospič... Konstatoval dále, že se české vládě daří stále více stavět sociální a jiné rozpory mezi občany, štvát je proti sobě a vyhrocovat takovou situaci v České republice, „že se novodobý fašismus stal realitou každodenního života".

Kubánskému diplomatovi se slavnost líbila. Ocenil i podporu listu, že bojuje i za jejich věc

Oslav se zúčastnili i zahraniční hosté, mezi jinými i zástupce Strany evropské levice Evropského parlamentu z Portugalského levého bloku, který přítomné z pódia pozdravil, nebo nový chargé d´affaires Kuby Fermin Gabriel Quinones Sanches. Ten ParlamentnímListům.cz řekl, že se mu svátek velmi líbí, a že rád přijal pozvání na oslavu Haló novin. „Především jsem chtěl vzdát dík Haló novinám, jak bojují za naši věc," řekl Sanches.

Místopředseda KSČM Grospič, poslankyně Semelová a předseda Vojtěch Filip

Sanches vyzdvihl činnost listu také pokud jde o podporu kubánského boje za osvobození pěti hrdinů a v boji proti blokádě, kterou na Kubu uvalily Spojené státy americké. „Chtěl jsem také pozdravit své přátelé, významné osobnosti, které se těchto akcí pravidelně zúčastňují", řekl diplomat. Zároveň vyslovil předpoklad, že se v dohledné době setká i s českými poslanci na půdě parlamentu.

Bývalý generální tajemník a hlavní ideolog KSČ se na slavnosti dobře bavili

Mezi hosty byli přítomni i politici minulého režimu. Byl zde přítomen také bývalý hlavní stranický ideolog KSČ, ale i šéfredaktor Rudého práva - Jan Fojtík, který diskutoval s přítomnými účastníky oslavy různých věkových kategorií.

Mezi hosty objevily ParlamentníListy.cz také Milouše Jakeše, bývalého generálního tajemníka KSČ. „Počasí tomu přeje, slavnost je báječná," řekl redakci Jakeš. Potvrdil také, že se na tomto fóru rád setkává s řadou známých. Je to vždycky příležitost setkat se nejen s těmi, kteří jsou v Praze, ale i s těmi, kteří žijí mimo Prahu", dodal.

Psali jsme o MILOUŠI JAKEŠOVI:
Pohřeb Švorcové: Jakeš se Štěpánem vzpomínali na minulost. Bylo lépe
Jak žijí soudruzi Jakeš a Štěpán? Budete se divit
Tolik lidí bez práce? To by za socialismu nebylo, zlobí se Jakeš
Jakeš věří v návrat socialismu. Soudruzi se jeho slov nebojí

Stav a směřování země hodnotí prý Milouš Jakeš shodně s předsedou Filipem a místopředsedou Grospičem. „Jestli bude vláda pokračovat v takové politice, kterou dělá, tak jen urychlí vývoj velkých změn v naší zemi", shrnul svůj postoj Milouš Jakeš. Vyjádřil se i ke snaze některých politiků pozastavit činnost KSČM. „Myslím, že je to spíš účelový strašák. A kdyby to udělali, asi by jim to neprospělo", dodal pro ParlamentniListy.cz s úsměvem.

Pod červenými stanovými stříškami se diskutovalo. Debat se účastnili současní i bývalí poslanci. Do objektivu nám vesele zamával také poslanec Miroslav Grebeníček. Všichni oslovení hodnotili slavnost jako úspěšnou, se skvělou náladou.

Na slavnosti se objevil i šéf předlistopadové cenzury Jan Fojtík (vpravo)

Za název „Haló noviny" může prý tiskař Václav Malina

Haló noviny jsou přímými pokračovateli prvorepublikového deníku stejného jména. Tento list začal vycházet v září 1933 poté, co bylo úřady zastaveno vydávání Rudého práva a Rudého večerníku. Podle Haló novin může za jejich název sazeč jménem Václav Malina. Když na začátku října roku 1933 byl zakázán veškerý komunistický tisk, dostal pan Malina povolení vydávat Haló noviny. Vycházel z praktického hlediska tehdejší doby a chtěl se přizpůsobit situaci. „Často jsem ráno při jízdě do tiskárny slyšel na nástupištích elektrické dráhy hlasy kamelotů a nedočkavých čtenářů: Haló, noviny! Haló, noviny! Tož, prosadil jsem název Haló noviny. Také proto, abychom u policejních orgánů vyvolali mylný dojem, že jde o další bulvární časopis," vzpomínal Václav Kalina. První Haló noviny vyšly 23. října 1933.

Foto: Radmila Zemanová-Kopecká


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…