Naši voliči věděli, do čeho jdou. Nenechají nás padnout, věří si TOPka

01.12.2011 8:34

Podle posledního průzkumu agentury Sanep klesly voličské preference TOP 09 na 13,5 procenta, tedy nejnižší úroveň za celý letošní rok. Zda hrozí razantnější pokles s dopadem škrtů a reformních zákonů začátkem příštího roku, je podle ředitele agentury složité říci, protože lidé si podle něho potřebu omezení státních výdajů uvědomují. To potvrzují i někteří poslanci TOPky, kteří prý mají od voličů vesměs pozitivní reakce.

Naši voliči věděli, do čeho jdou. Nenechají nás padnout, věří si TOPka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek před Úřadem vlády

Ministerstvo financí v lednu zveřejní nový odhad růstu ekonomiky, přičemž se předpokládá, že odhad bude z dnešních 2,5 procent snížen na pouhé jedno procento. Tím by schodek státního rozpočtu narostl o dalších zhruba 22 miliard korun. Podle některých ekonomů se může stát, že růst nebude vůbec žádný, případně by ekonomika mohla upadnout i do recese. Proč tedy vláda operuje s nereálnými čísly, není příliš jasné, sama to ale zdůvodňuje tím, že se jedná o zavedenou praxi.

K tématu: Reformy jsou sociálně šetrné, míní Drábek


Preference TOP 09 klesají sice pravidelně, ale nijak výrazně

Začátkem příštího roku se proto dají očekávat další návrhy úsporných opatření, což potvrzuje i rétorika ministra financí Kalouska, podle kterého nás čeká velmi těžký rok. Samotní poslanci Kalouskovy strany však většinou tvrdí, že jejich voliči úsporná opatření chápou a proto patrně nehrozí nějaký masivní odliv příznivců a do dalších parlamentních voleb zbývají ještě více než dva roky.

Preference vládní TOP 09 od ledna každý měsíc jen klesají a to v průměru od půlky do zhruba jednoho procenta, což by se dalo pravděpodobně přisoudit právě razantnějšímu přístupu ke hledání úspor, nicméně se na druhou stranu nejedná o žádný masivní odliv, rozdíl mezi lednem a listopadem dělá 4,8 procenta. Výsledky průzkumů tak de facto odpovídají jak reakcím oslovených poslanců, tak především úvaze sociologa a ředitele Sanepu Oldřicha Zajíce.

Čtete také:

Horší než za Topolánka. Vlastně nejhorší. To je rekord, vládo


Ani samotný ministr financí Miroslav Kalousek neskončil v dalším listopadovém průzkumu Sanepu, který zkoumal důvěru občanů v politiky, výrazně špatně. Umístil se na šestém místě a v průzkumu mu důvěřuje 19,5 procenta respondentů. Jeho stranický kolega a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek na tom byl o něco hůře, skončil osmý s osmnácti procenty.

Související: Pospíšil a kníže. Ministři, kterým nejvíc věříte, tvrdí SANEP


Naši voliči nám rozumí

Na oblibu strany u vlastních voličů se ParlamentníListy.cz zeptaly i poslanců z TOP 09. Ti, kteří svoji odpověď zaslali do publikování tohoto článku, vyjádřili prakticky stejný názor.

Poslanec z TOP 09 Václav Kubata je sice přesvědčen, že lidé vyjadřují obavy, ale prý hlavně v souvislosti s celkovým stupňováním krize. Na druhou stranu podle něho rozumí nutnosti nastartování procesu změn.

Kubatova kolegyně Helena Langšádlová je podobného mínění. „V rámci výjezdů do kraje se týdně setkávám s desítkami voličů a naprostá většina reformy chápe a akceptuje," napsala ParlamentnímListům.cz Langšádlová.

Další z poslanců TOP 09 Daniel Korte má názor také velmi podobný, nicméně zdůrazňuje, že jeho ohlasy od voličů nemusí vypovídat o celorepublikové náladě: „Vzhledem k tomu, že jsem z Prahy, kde je to voličstvo jiné než v menších městech nebo třeba na Ostravsku, tak já osobně žádné špatné reakce na reformní politiku vlády nemám, lidé si spíše uvědomují, že je potřeba současnou situaci řešit," řekl redakci Korte.

Psali jsme: STEM: Zásadní reformy jsou potřeba, uznávají tři čtvrtiny dotázaných


Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek se naopak ve vyjádření po nedávném sněmu strany podivoval nad tím, že se preference nepropadly ještě níž. „Já osobně jsem čekal daleko větší propad v tuto chvíli, kdy jsou schváleny některé reformy. Z mediálního hlediska vidí lidé jen škrtat, škrtat, škrtat," uvedl tehdy Ženíšek.

Strana škrty slibovala, proto nepadá nijak výrazně

Podle sociologa a zároveň šéfa agentury Sanep Oldřicha Zajíce za tím může stát jistá míra uvědomělosti voličského elektorátu této strany, jelikož její voliči dali TOPce hlas většinou právě na základě „předvolebního slibu" škrtů a masivních reforem.

„Obecně vzato voliči, kteří dali TOP 09 hlas, se tím v podstatě přihlásili k jejímu programu a předvolebním heslům, která mohla působit velmi nepopulárně, ale paradoxně rétorika úspor, škrtů a nutnosti reforem zabrala a lidé je právě proto volili. Spíše se dá říci, že se jednalo o více vzdělanější občany a také studenty, kteří sledují současný vývoj a chápou určitou nutnost úsporných opatření," komentoval pro server ParlamentníListy.cz Zajíc.

Podle něho samozřejmě existuje určitý počet voličů, kteří se rozhodují na základě pocitů a nikoliv na základě analýzy aktuálního vývoje a objektivního posouzení, jaké kroky je nevyhnutelné učinit, nicméně takoví lidé spíše volí jiné strany. „Dalo by se říci, že preference mohou kolísat o zhruba 3-4 procenta, což je vidět i na základě pravidelných průzkumů, kdy si TOP 09 vede relativně stejně nebo s těmi zmíněnými rozdíly," pokračuje sociolog.

Čtěte také: Keller: Chudý reformy zaplatí a boháč ne? Naprostý skandál


„Nemyslím si ovšem, že by šlo ten problém nějak zobecňovat, například, že se zvednou daně a TOPka přijde o deset procent. Pořád tu jsou významné skupiny, třeba vysokoškolští studenti, kteří situaci sledují nebo i studují v zahraničí a mohou sledovat celkový vývoj a ti si řeknou, ano, jsme ve špatné situaci, je to nepříjemné, ale jinak to prostě nejde," dodává Oldřich Zajíc.

Za cizince načerno pokuta až 5 milionů

Situace se ale podle jeho slov mění takřka každým dnem a nelze proto vývoj odhadovat příliš dopředu.

K hlavním novinkám, které s počátkem příštího roku vejdou v platnost, patří například navýšení snížené sazby DPH z deseti na čtrnáct procent, přičemž v příštím roce vláda premiéra Petra Nečase plánuje daň z přidané hodnoty sjednotit na 17,5 procent. Dále klesne snížení státní podpory stavebního spoření na maximálně dva tisíce korun ročně.

Mimo jiné také lidé, kteří přijdou o práci, budou muset po dvou měsících přijmout takzvanou veřejnou službu, aby jim mohla být i nadále vyplácena podpora v nezaměstnanosti. V opačném případě nedostanou od státu ani korunu. V posledních dnech však ministr Drábek opatření krotí a podle něho se bude opatření týkat především lidí, kteří se práci dlouhodobě vyhýbají.

Zásadně se také zpřísní postihy za práci na černo, kdy bude hrozit pokuta až ve výši sto tisíc korun. Firmy, které nelegálně zaměstnají cizince, se tak nově vystaví riziku pokuty až pět milionů korun a zákazu čerpání dotací a přijímaní veřejných zakázek.

Podívejte se na vývoj stranických preferencí v našem archivu:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


K tématu:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…