Nejsme mafiáni, tvrdí ruský podnikatel. Žít v Čechách prý není žádný med

16.10.2011 17:54

Ruský ekonom Kamil Magomedov (1958) se již před čtrnácti lety natrvalo usídlil v KarlovýchVarech. Tak dokonale se zde domestikoval, že vydává publikace, v nichž svým krajanům radí, jak žít v Čechách. Svého osudového rozhodnutí nelituje ani na okamžik, i když situace u nás není rozhodně ideální. Hlavní problém vidí ve vízové politice, za pravdu mu dávají odborníci i senátor Jan Horník.

Nejsme mafiáni, tvrdí ruský podnikatel. Žít v Čechách prý není žádný med
Foto: Archiv
Popisek: Kamil Magomedov

Jaký to je pocit, odejít z vlasti a začít úplně jinde?

Není to opravdu jednoduché. Když jsem se ocitl v Karlových Varech, neznal jsem řeč, neměl jsem byt. Tak jsem se napřed naučil alespoň trochu mluvit česky, bydlel u známých a pomalu začal podnikat. Až jsem se prokousal těmi složitými začátky, napadlo mne, že bych mohl pomáhat svým krajanům, kteří učinili stejné rozhodnutí jako já, abych jim ulehčil situaci. Vydal jsem publikaci Jak žít v Čechách, kde radím, jak zajistit vízum, jak koupit nemovitost, založit firmu, účet, jak přihlásit děti do školy, apod. Je natolik vyhledávaná, že již vyšla po páté.

O Karlových Varech se mluví jako o ruské gubernii, o městě plném mafiánů. Nevadí Vám to?

Vadí a hodně, protože to vůbec není pravda. Lidé si často pletou Rusy s Ukrajinci, kterých je zde opravdu hodně a dalšími rusky hovořícími imigranty. Jde ale o rozdílné země. Co se údajných mafiánů týče, tak to se musím ohradit. V Karlových Varech se usadila převážně ruská inteligence, která zde legálně žije a podniká. Všimněte si, že s námi zde není spojena žádná kriminalita, na rozdíl od jiných.

Přesto některé okolnosti vzbuzují pochybnosti? Jak je možné, že si členové ruské střední třídy mohou dovolit kupovat zde nemovitosti, platit vysoké nájmy v obchodech a vůbec žít na tak vysoké noze?

Na to je jednoduchá odpověď. Ceny nemovitostí v Moskvě, ale i jiných velkých ruských městech jsou mnohem vyšší než zde. Stačí, abyste prodali byt v panelovém domě a získáte dostatek peněz na koupi kvalitního bytu v Čechách.

Více o Karlovarském kraji

Dá se tedy počítat s tím, že počet ruských občanů u nás bude stále narůstat?

Naopak, začal prudce klesat, na vině je totiž problém se získáváním víz. V Česku panuje absurdní situace, že majitel nemovitosti, cizinec, má problém získat vízum. Dovede se vžít do situace, že někde vlastníte dům nebo byt a nemůžete v něm pobývat? Tak to je přesně situace v Čechách. Rusové proto začali prodávat nemovitosti, já nestačím zadávat nabídky do realitních kanceláři. A odchází jinam, například do Bulharska, Španělska, Řecka. Myslím si jako ekonom, že to poškozuje českou ekonomiku, nechápu to. Vždyť tady cizinci udělali obrovské investice, stačí se jen porozhlédnout po Karlových Varech. Ale nové byty, kteří zde postavili zahraniční investoři, zejí prázdnotou. Kvůli vízům!

Ale na první pohled jsou Rusové v Karlových Varech opravdu na každém kroku, potkáte je nejen na kolonádách, ale také v obchodech, bankách, v divadle a na koncertech.

To je samozřejmě pravda, nejde ale o trvale bydlící, spíše o pacienty a turisty. Těm situaci ulehčují různé cestovní kanceláře, které jim vyřizují turistická víza, to je mnohem snadnější, než získat víza dlouhodobá. Ukrajinci zde zase často pobývají na víza přes pracovní agentury Moje názory potvrzují i čeští odborníci z cestovního ruchu, například pan Okamura. Ten si velice dobře uvědomuje, že v České republice delší dobu ubývají bohatí turisté, to znamená západní a ruští a nemá to nic společného s krizí, krize jenom situaci prohloubila. Ruských turistů přijíždí ročně kolem 350 tisíc a nejvíce zde utrácí, v průměru 20 tisíc korun a jeden svůj pobyt. Stačí si to vynásobit. Důsledkem poklesu počtu turistů je snižování tržeb v hotelech, cestovní kanceláře propouští české zaměstnance, atd.

Senátor Horník: Vyháníme si bohaté klienty a turisty

Senátor Jan Horník (STAN) v plné míře potvrzuje slova Kamila Magomedova. Shodou okolnostíabsolvoval nedávno, společně s dalšími senátory, pracovní cestu do Ruska, kromě Moskvy navštívili například také velká města Omsk a Irkutsk. Parlamentním Listům sdělil:" Pan Kamil Magomedov má bohužel naprostou pravdu. V poslední době se na mne obrací stále více podnikatelů a stěžují si, že přichází kvůli vízům o klienty a nemají zde důvod dále investovat. Opouštějí proto Českou republiku a směřují na jih Evropy, nebo do sousedního Německa a Rakouska. Tam schengenské vízum získají bez problémů, což je paradox, protože jak my, tak Rakousko a Německo jsme členy jednoho schengenského prostoru. Myslím, že dostatečně vypovídajícím argumentem je fakt, že byla nedávno zřízena letecká linka Mnichov Irkutsk. Při návštěvě Ruska jsme se setkali s obrovským, pro mne až nečekaným zájmem, o naši zem. Ale zároveň tvrdou kritikou, týkající se udělování víz. Jeden podnikatel mi například vyprávěl, že jede pro vízum tři dny a potom další tři dny zpět. Další si stěžují, že jsou při opakované žádosti o vízum stejně dlouze prověřováni, jako když žádají poprvé. Budeme proto jednat s ministrem vnitra, aby se co nejrychleji situace  s udělováním víz změnila."

Ministerstvo zahraničí: zájem o víza neupadá

Poněkud jinak ale vidí problematiku ministerstvo zahraničních věcí, ale v zásadě potvrzuje předchozí slova. Podle stanoviska, které zaslal tiskový odbor ParlamentnímListům.cz, systém udělování víz nedoznal zásadních změn:" S novelizací zákona č. 326/1999 Sb. o pobytu cizinců však vyvstaly některé nové skutečnosti a požadavky, které řízení o žádosti ovlivňují. Nejmarkantnější změnou pro občany Ruské federace je skutečnost, že pokud nemají povolen dlouhodobý, či trvalý pobyt v jiné zemi, může podat žádost o dlouhodobý pobyt, či dlouhodobé vízum pouze v Ruské federaci. Tato povinnost je stanovena vyhláškou ministra vnitra č. 429. Žadatelé tak většinou musí podávat žádost o dlouhodobé vízum na zastupitelském úřadu ČR v Moskvě, respektive na generálních konzulátech v Sankt Peterburgu a Jekatěrinburgu.

V případě žádostí o dlouhodobá víza změny dále spočívají v povinnosti zastupitelského úřadu provést se žadatelem pohovor, ze kterého je učiněn záznam. Další změnou je pak nutnost ověření podpisu ubytovatele na dokladu o ubytování v případě, že žadatel dodává jako doklad potvrzení o ubytování a nikoliv nájemní smlouvu nebo doklad o vlastnictví nemovitosti. Závěrem konstatujeme, že zastupitelský úřad ČR v Ruské federaci neregistrují upadající zájem o víza do ČR, ba právě naopak. V případě krátkodobých víz činí meziroční nárůst několik desítek procent; v případě žádostí o dlouhodobá víza ZÚ ČR rovněž zaznamenaly nárůst."

Více čtěte:

Foto: Hana Čechová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …