Notebooky nečekejte, pozvu vás jen na pivo a kafe, říká senátor Kubera

12.09.2012 23:23

Senátor Jaroslav Kubera (ODS), který se bude opětovně ucházet o post v horní parlamentní komoře, v rámci volební kampaně jezdí za svými voliči na kole. „Lidem rozhodně nechci dávat notebooky. Daleko cennější je si s nimi popovídat ,“ řekl Kubera ParlamentnímListům.cz, který své oddané zve i na "kafíčko se senátorem".

Notebooky nečekejte, pozvu vás jen na pivo a kafe, říká senátor Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Krajské volby a volby do jedné třetiny Senátu se kvapem blíží – proběhnou totiž již za měsíc, přesněji 12. a 13. října 2012. Jak se na ně připravují budoucí politici? Je mezi nimi někdo, kdo chce ve své kampani vyloženě upoutat něčím novým, neokoukaným a netradičním?

„Já jezdím na kole, ale dnes jsem to vynechal, neboť tady bylo hnusné počasí. Musel bych pak to kolo čistit a to se dělá hodně blbě,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Jaroslav Kubera, který se bude opětovně ucházet o křeslo v Senátu. Dlouhodobě je primátorem Teplic a od roku 2000 dosud je senátorem za volební obvod Teplice.

„Jezdím ale na tom kole jen když je hezké počasí. Mám na něm připevněné oboustranné poutače, rozměru A3, je to takový trojúhelník, a každý den na něm můžu měnit hesla. Teď mám na jedné straně svůj portrét a na druhé straně mám básničku, která zní: ´Vaše volby, to je morda, kandidátů celá horda. Častá změna nepomůže, starý praktik ví, co zmůže´,“ zmínil Kubera. Podle něj se ale celá kampaň nedá vydržet v průběhu celých dvou měsíců.

„Takovou tu ostřejší kampań spustím až někdy kolem 22. září. „Ten měsíc jsem při práci schopný vydržet,“ uvedl.

„Nemám až tak velký rádius, jezdím totiž na elektrickém kole s malými kolečkami. Do těch vzálených míst proto nejezdím, jen po našem městě, tedy jen po Teplicích. Vždy se zastavím a lidé obyčejně za mnou přijdou sami, neboť mne poznávají. Už jsem tady u nás hodně známý, skoro každého znám i osobně. Lidé mne mohou poznat hlavně už proto, že nenosím helmu, dokonce jezdím někdy i v saku a normálních kalhotech, i když mám samozřejmě cyklistický dress, ale ten je doma ve skříni,“ svěřil se senátor a uvedl, že víc než ochranné helmě věří totiž zpětnému zrcátku.

Hospody,  to je to nejhezčí....

„Nemyslím, že by lidé byli nějak význačně naštvaný na nynější vládu a situaci, alespoň mne to skoro nikdo neříká. Nenadávají dokonce ani v hospodě, kam chodím již za svými voliči tradičně. Hospody – to je na té kampani to nejhezčí, co dělám. Nemám problém s tím chodit do hospod, i když se to někdy o nás politicích píše, že se tam bojíme,“ pronesl a naznačil, že ´panáčka´ by rozhodně nikomu teď v hospodě nenabízel.

Kubera připravuje dokonce další novinku a to kafíčko se senátorem. „Mám pod radnicí už takovou svou kavárnu, kde lidem kupuji kafe a pokecám si s nimi tam stejně dobře, jako v hospodě. Klasické mítinky - to nemá v dnešní době skoro význam,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Kubera.

„Tady jsou strany, které pro své voliče budou dávat IPady nebo Fabie či notebooky, ale podle mého se volič nedá koupit. Já si takhle testuji, jestli se ta kampaň dá koupit, nebo ne. Už v komunálkách jsem to ´udělal´ za 200 tisíc a protikandidáti to udělali přitom až za deset miliónů a stejně se nikam nedostali,“ uzavřel senátor ODS.

Komunista chodí za dětmi

Naopak na klasickou kampaň sází první místopředseda KSČM Petr Šimůnek. „Co je asi u mne na kampani nejzajímavější je to, že dělám kampaň pro děti, pro někoho je to ale možná obligátní a fádní,“ poznamenal Šimůnek, jehož ParlamentníListy.cz zastihly na letiští v Lisabonu. „Pokud se ty akce opakují na stejných místech, tak tam chodí poměrně hodně lidi a samozřejmě i těch dětí, i když právě oni voliči nejsou. Máme pro ně přichystané vždy nějaké ty pamlsky,“ dodal Šimůnek, jenž do Senátu kandiduje v obvodu Prahy 12. Již má ale s prací v parlamentu zkušenosti. Jako poslanec zasedl v dolní parlamentní komoře totiž v roce 1996. V poslanecké lavici ale nakonec pobyl jen do roku 1998.

Okamura boduje se svou talk show

Jenže před dveřmi nejsou jen krajské a senátní volby. Příští rok si v přímé volbě budeme také vybírat českého prezidenta. A mezi těmi, co by mohli útočit na Pražský hrad je i Tomio Okamura. Ten se ale ještě předtím také pokusí dostat do horní komory - kandiduje na post senátora ve Zlínském kraji. Do přímé prezidentské volby pak půjde, když takzvaně při volbách do Senátu zaboduje.

„Tomio se stále drží v preferencích prezidentských kandidátů na třetím, čtvrtém místě, tak proto si myslíme, že to má smysl. Kdyby ale byl někde na chvostu, tak se do toho nepouštíme,“ informovala tento týden ParlamentníListy.cz Veronika Rýcová, která pro Okamuru bude získávat potřebných 50 tisíc podpisů a to přes jeho fanoušky, kteří jsou ochotni vyjít v tričkách s jeho podobiznou do ulic, aby nasbírali podpisy od občanů.

I když jakoukoli souvislost s budoucími volbami Tomio Okamura nepřipouští, jeho úspěšná talk show, se kterou putuje napříč celým Českem, je také vlastně nedílnou součástí jeho předvolební kampaně. A dokonce podnikatelsky velmi šikovně promyšleným záměrem. Průměrná cena vstupenky na jeho pořad je totiž 100 korun. Příjem z těchto akcí pak sám Okamura nedávno pro televizi vyčíslil v rozpětí třicet až sto tisíc korun měsíčně. Že by však šlo o vyloženě předvolební tah, odmítá.

„Na přednášky, besedy, autorská čtení a vystoupení se svoji talkshow jsem zván organizátory, městy či obcemi z celé ČR již několik let. Nemá to tedy nic společného s aktivní politikou. Jsem zvyklý říkat na rovinu, co si myslím, nehledě na jakoukoli kampaň. A znovu připomínám, že já osobně jsem žádnou kandidaturu nevyhlásil," reagoval pro ParlamentníListy.cz nedávno sám Okamura na dotaz, zda jde o čistou kampaň.

Navíc podle některých lidí na těchto svých talk show i vydělává a to vzhledem k tomu, že jeho program vystoupení čítá skoro devadesát představení.

Dlouhý běhá a sbírá podpisy

Ani další prezidentský kandidát ale nezůstává pozadu. Bývalý ministr průmyslu a obchodu a nynější člen vládního NERV Vladinír Dlouhý zahájil třeba „běžeckou kampaň“ a rozběhl se napříč republikou. „Jsem rád, že o tomto mém běhu píšete i vy,“ pochválil pak Dlouhý ParlamentníListy.cz.

„Prezident by měl udržovat dobrou náladu občanů,“ řekl o poslání hlavy státu Dlouhý, když v červenci v pražské Stromovce zahájil svou kampaň prvním věřejným během. Z Dlouhého přátel jej přišel tehdy podpořit i fotbalista Karel Poborský, do předvolebních akcí se ale prý zapojí i jeho manželka Eliška.

V duchu sportování se ponese vlastně celá jeho kampaň, během níž chce získat podpisy pro svou kandidaturu. „Věřím, že jich získám hodně přes padesát tisíc," vyjádřil Dlouhý touhu po opravdu silném mandátu od občanů. Sbírat je bude po větších i menších městech a vždy bude jeho akce spojená s kratším či delším během.

"Nepoběžíme přes celou ČR, to bych ve svém věku asi nezvládl, budou to jednotlivé trasy, na kterých mě, doufám, doprovodí přátelé. Chtěl bych touto cestou prezentovat občanům své myšlenky a dostat jim je tak nějak pod kůži," dodal.

Partnery na běžeckých trasách mu prý budou i zkušení běžci. Na jeho kampani se totiž podílí i Pražský mezinárodní maratón. Dodejme jen, že v dobách zlaté éry tehdejšího premiéra Václava Klause patřil Vladimír Dlouhý k nejvýraznějším členům kabinetu, kterému další ze současných prezidentských kandidátů, Miloš Zeman, slíbil jít kvůli jeho výsledkům pěkně po krku.

Příští volby do Senátu připadají již na podzim roku 2012, po dvou letech se tak obmění další třetina senátorů. Voliči z obvodů, ve kterých budou letos volby probíhat, mohou vybírat z kandidátek politických stran, ale hlas mohou dát i nezávislým uchazečům. Úspěšný kandidát musí získat v obvodu minimálně 50 procent všech hlasů, pokud většiny nedosáhne žádný z kandidátů, koná se druhé kolo voleb. Do něj postupují dva uchazeči s nejvyšší podporou voličů.

Přímá volba prezidenta proběhne 22. února 2012. Bude dvoukolová, na území ČR bude probíhat v pátek od 14,00 do 22,00 hod a v sobotu od 8,00 do 14,00 hod. Pro volbu prezidenta tvoří území České republiky jeden volební obvod. Kandidátní listinu může podat nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů, anebo občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci občany oprávněnými volit prezidenta republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…