Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko

13.09.2011 19:20

Tomio Okamura již delší čas vyslovoval na svých blozích i ve svých vyjádřeních varování, že v lidech může vybublat nespokojenost s jakoukoli nerovností, se kterou se musí denně potýkat. A tak podle něj současné problémy na Šluknovsku mají stejnou příčinu jako většina ostatních, se kterými se dnes potýkáme. "Je to naprostá neodpovědnost odpovědných. Policie, státní zástupci, stát i vedení měst naprosto selhává. A není to jen problém Šluknovska - takových míst - časovaných bomb - je v ČR přes 400," vyslovuje opět pro ParlamentníListy.cz tvrdou kritiku Okamura.

Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

Podle prezidenta Václav Klause, který se poprvé k situaci na severu Čech vyjádřil v pondělí, musí stát nekompromisně zasáhnout. Dodal však také, že zásah státu je jen krátkodobým řešením, v první řadě je třeba zabránit vzniku ghett.

„Stát musí nemilosrdně zasáhnout, zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily. To je naprosto evidentní věc," řekl Klaus s tím, že je to neštěstí a něco, čemu by nevěřil, že si budeme schopni importovat odkudsi ze světa k nám.

Čtěte také:


"Ale bohužel, je to tady. Co s tím dělat, též není jasné. V každém případě odlišme velmi striktně dlouhodobé řešení od krátkodobého," dodal prezident k tomu, že se v Čechách vytváří ghetta s občany, kteří nejsou zapojeni do normálního života. Jisté je jedno, pro všechny zúčastněné a zainteresované to bude velmi trvdý oříšek.

Přitom podle Tomia Okamury šel možná rozlousknout podstatně dříve, než narostl do těchto rozměrů.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové


"To, že lidé někde kradou, přepadají v tak vysoké míře, je prostě proto, že je nikdo nechytí za ruku a neodvede do vězení nebo na nucené práce. To, že tam děti chodí do heren, kouří, fetují a flákají školu, je dané tím, že rodiče opět nikdo nechytne pod krk a neodsoudí třeba k nuceným pracem," řekl pro ParlamentníListy.cz podnikatel, úspěšný bloger a jeden ze spolutvůrců novely cizineckého zákona.

A zdůraznil, že nucené práce zdaleka nesmí být jen nějakým zametáním nebo kopáním. "Vůbec ne. Ať slouží třeba jako pořádkové hlídky ve své čtvrti. Ať ráno burcují ostatní a vodí děti do škol. A samozřejmostí jsou také práce ve svém okolí - úklid a opravy. Jen tak Romové získají pocit odpovědnosti. To, že Romové nepracují a berou dávky, je dané tím, že je to nikdo nenaučil. Ano, mnoho zaměstnavatelů se totiž bojí Roma zaměstnat. Jenže zaměstnat nepřizpůsobivého Roma, je jasně zvýšené riziko krádeží. Romové sice umí pracovat, ale potřebují prostě jiný přístup. Nemají stejné hodnoty jako většina z nás," upozorňuje dále Okamura.

Čtěte také:

A připomíná fakt, že rodiče své (romské) děti řádně vychovat nemohli, protože to neuměli, a stát na to podle něj kašle.

"To, že je na Šluknovsku tolik nepřizpůsobivých, je dané naprosto chybějíci koncepcí státu. Část nepřizpůsobivých Romů je ze Slovenska. Proto by při prvním přestupku měl následovat zákaz pobytu a nucený odsun do mateřské země. Na příkladech ze západní Evropy víme, že tato metoda je proveditelná, podívejme se na Francii. V případě českého Roma do místa trvalého pobytu. V místě pobytu pak musí bezvýhradně Romové dodržovat pravidla a zákony. Po sebemenším výstřelku musí následovat okamžitá reakce státu. Na tohle všechno všichni kašlali. Na straně jedné to zdvíhá odpor bílých vůči Romům, na straně druhé se z nepřizpůsobivých Romů stává skutečně společenské nebezpečí," pokračuje dál v komentáři pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Čtěte také:

A dodává, že mezi dlouhodobě usedlými českými Romy je i mnoho slušných a pracujících. Ovšem má to podle něj háček.

"Ti slušní či vzdělaní Romové by měli veřejně vystoupit a začít s problémovými Romy pracovat. Problém Romů totiž Gadžo (bílý) nevyřeší. Slušní Romové až na výjimky dělají, že problémy v Romech neexistují. Jsou to podle nich jen problémy bílé majority," uzavírá Okamura připomínkou fakt, který je zřejmě třeba brát při hledání způsobů řešení.

Horký víkend, který nemusí být posledním

Shrneme-li si fakta, tak připoměňme, že o uplynulém víkendu ve třech městech na severu Čech - Novém Boru, Varnsdorfu a Rumburku - protestovali místní občané a také Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) proti násilným útokům Romů. Situace se vyhrotila přitom už v polovině prázdnin, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku obyvatel v Rumburku.

Byla to přitom právě DSSS, která se proti prezidentovým slovům ohledně silového řešení ohradila.


Čtěte také:


"Podle Václava Klause by měl stát v této lokalitě nemilosrdně zasáhnout silou. Něco podobného jsme již viděli v sobotu ve Varnsdorfu, kde policie brutálně rozehnala a napadla demonstranty, bez ohledu na věk a pohlaví," zlobí se představitelé DSSS ve svém tiskovém prohlášení.

Klidnými nezůstávají ani starostové měst a obcí ve Šluknovském výběžku. Ti již před časem napsali otevřený dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS). V listu jej jednak obvinili z nečinnosti a nezájmu o problémy severních Čech. Zároveň ho žádali, aby přijel a pomohl jim.

"Vaše mlčení v nás vzbuzuje obavy, že naše problémy buď nechcete, nebo neumíte řešit, anebo v horším případě, že nemáte zájem je řešit," napsali starostové premiérovi.

"Nemůžeme se ubránit dojmu, že Vám nezáleží ani na problémech starostů měst a obcí Šluknovského výběžku, ani na občanech tohoto státu, zejména těch, na které nedohlédnete z oken Strakovy akademie," stálo uvedeno mimo jiné dopise Petru Nečasovi.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …