Poslanci rozhodnou o přímé volbě prezidenta a o rozpočtu

14.12.2011 6:50

Poslanci dnes rozhodnou o ústavní novele, která by zavedla přímou volbu prezidenta. Osud předlohy není jasný. Strany sice přímou volbu hlavy státu podporují, neshody ale panují kolem jejích pravomocí. Sněmovna bude také s konečnou platností schvalovat návrh státního rozpočtu pro příští rok. Schodek je navržen 105 miliardy korun, o 30 miliard nižší než letos.

Poslanci rozhodnou o přímé volbě prezidenta a o rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Vládní ústavní novela o přímé volbě hlavy státu popisuje způsob volby a předpokládá rozšíření výčtu důvodů pro prezidenta. Pozměňovací návrhy, o nichž budou poslanci hlasovat, podali sociální demokraté a komunisté. Týkají se hlavně pravomocí. Neshody trvají ve jmenování bankovní rady České národní banky.

Změny v řádu milionů

Sama koalice nemá sílu ve sněmovně ústavní novelu prosadit, hlasy opozice jsou nutné. K přijetí předlohy je nutných nejméně 120 hlasů. Pokud by ji sněmovna schválila, ještě složitější situace by patrně nastala vzhledem k rozložení sil v Senátu.Při hlasování o návrhu státního rozpočtu poslanci posoudí návrhy vesměs opozičních poslanců na přesuny peněz v objemu téměř 15 miliard korun. Předpokládá se, že většina z nich schválena nebude. Klíčový rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit jiné změny jen v objemu 12 milionů korun.

Návrh hospodářského plánu předpokládá, že stát by měl v příštím roce vybrat celkem 1,085 bilionu korun, utratit by měl téměř 1,19 bilionu. Počítá ale patrně s nereálným růstem ekonomiky o 2,5 procenta. Podle poslední prognózy však růst zpomalí na jedno procento, což by zkrátilo příjmy o 17 až 18 miliard korun. Ministerstvo chce ještě počkat na lednovou prognózu. V případě nepříznivého vývoje by vláda případně předstoupila před sněmovnu s novelou zákona o státním rozpočtu, která by novou situaci odrážela.

Opozice vládní předlohu kritizuje. Upozorňuje mimo jiné na to, že je postavena na nerealistických prognózách. Přestože opoziční poslanci rozpočet nepodpoří, koalice má ve sněmovně dostatek hlasů, aby byl schválen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…