Programovou konferenci ČSSD zakončila znělka ze seriálu Sanitka

13.03.2010 18:56

Programová konference ČSSD v Teplicích přinesla oficiální představení priorit strany pro nadcházející volby. Předseda Paroubek zároveň představil "jádro budoucí vlády", jak sám označil tým svých nejbližších poradců. Mezi hosty vystoupili mimo jiné slovenský premiér Robert Fico či expředseda ČSSD Vladimír Špidla.

Programovou konferenci ČSSD zakončila znělka ze seriálu Sanitka



Programová konference ČSSD minutu po minutě


16:28 - Oficiální část programové konference ČSSD skončila 


16:19-16:25 - Závěrečný proslov předsedy ČSSD Jiřího Paroubka

Dámy a pánové, chtěl bych vám poděkovat za trpělivost, vám v sále za účast. Děkuji i stovkám lidí za to, že se na tvorbě programu podíleli. Čeká nás těžký boj, ODS se boje nevzdá, jak ukázali, jde jim jen o moc, ale kašlou na lidi," zakončil celou akci předseda strany a lídr zdejší, ústecké kandidátky, Jiří Paroubek. Zcela nezvykle pak lídr ČSSD poděkoval i novinářům za objektivní zpravodajství. „Měl jsem pocit vzájemné interakce, dialogu," dodal Paroubek.

 

  • Šídlo pro ČT: Michal David léta patří do stáje sociálních demokratů, bylo by zvláštní, kdyby na akcích ČSSD hrála skupina Garage. Je to jen otázka vkusu sociálních demokratů.

 

16:14 - Podle moderátora celé akce, jihomoravského hejtmana Michala Haška, je hudba naprosto symbolická. „Tito lidé přicházejí, stejně jako sanitka, zachránit celou českou společnost," uvedl Hašek. Na pódiu se kromě čtrnácti kandidátů, manželky Jiřího Paroubka a Michala Haška a mladých sociálních demokratů objevila i normalizační hvězda Michal David. Delegátům zapěl píseň Správný tým spolu s kandidátem v Ústeckém kraji a bývalým hokejistou Jiřím Šlégrem.

Zatímco oranžové sanitky českou společnost zachrání, ty modré budou v kampani ČSSD představovat zlo v podobě ODS a TOP 09. Před teplickým Krušnohorským divadlem je proti odpůrcům strany chrání sedmero policistů, čtyři státní a tři městští. Divadlo je tak suverénně nejchráněnějším objektem v severočeském lázeňském městě.

Fotogalerie: Sociální demokraté zpívají s Michalem Davidem

         

 

Sliby krajských lídrů

Jednotliví krajští lidři sociální demokracie v bloku, který byl na programové konferenci ČSSD určen specielně pro ně, zopakovali ve zkratce programové body strany. Představujeme některé z nich.

Zaorálek připomněl, že výhodou sociálních demokratů je jejich členství ve svazku dalších evropských socialistických stran, se kterými mohou prosazovat sociální zákonodárství v Evropě. Lídr Libereckého kraje Ploc slíbil větší finanční podporu sportu, Miloslav Vlček prohlásil, že bude bojovat za zdanění náhrad poslanců.

Vítězslav Jandák přislíbil za jihočeskou ČSSD vyšší podporu venkovu. Lídr Pardubického kraje Váňa přislíbil ochranu nájemníkům a zavedení výhodných půjček pro novomanžele. Votava za Plzeňský kraj přislíbil vytvoření nových pracovních míst. Defilé krajských lídrů Uzavřel Jiří Paroubek prohlášením, že bude bojovat s nezaměstnaností v Ústeckém kraji.

Na závěr vystoupení krajských lídrů a na závěr celé konference Jiří Paroubek poděkoval účastníkům za to, že vydrželi až do konce. Zároveň jim poděkoval za jejich ukázku toho, že ČSSD má nejkomplexnější volební program. Poděkoval dokonce i médiím za korektní přístup a skutečnou diskusi bez postranních úmyslů.

Ani ve svých posledních větách na konferenci Paroubek neopomněl zaútočit na pravici, když prohlásil, že „jejím politikům jde jen a pouze o moc."

Související: ČSSD vyrukuje s antikampaní. Po Česku budou jezdit modré sanitky

 

15:54-16:09 - Projev Radko Martínka  

15:47-15:52 - Projev expedsedy ČSSD a bývalého eurokomisaře Vladimír Špidla

Finsko má vynikající školství i dobrou ochranu pracovníků na pracovním trhu. ČR by se měla na úroveň Finska dostat co nejrychleji, míní Vladimír Špidla, který jako hostující eurokomisař vystoupil na programové konferenci ČSSD v Teplicích.

Špidla nabádal diváky, aby šli k volbám a jasně rozhodli, jakou cestou se má vydat naše země. Sám by si podle svých slov přál, abychom se vydali finskou cestou, protože Finsko je dnes ekonomicky velmi úspěšnou zemí. Zda se to podaří, záleží především na míře volební účasti a výši sociálně demokratického volebního výsledku.

Špidla končí v pozici eurokomisaře a s podporou ČSSD bude usilovat o post v Senátu. Michal Hašek slíbil Špidlovi maximální podporu. 

 

  • Předseda Mladých konzervativců (MK) Jiří Fremr pro ČT: Projevy ho nepřekvapily, politika ČSSD svým populismem vede ke stále většímu zadlužení a přitom říká, že není třeba se uskromňovat . Návrhy ČSSD (např. 13. důchody) se podle něj možná neprojeví v deficitu rozpočtu teď, dlouhodobě ovšem dopad mít budou, především na mladou generaci. Fremr neví, kde chce ČSSD vzít peníze na své sliby.
  • Předseda Mladých sociálních demokratů (MSD) Petr Dolínek pro ČT: nevidí důvod k polemice s programem ČSSD, snad jen v oblasti ekologie. MSD se podle něj podílejí na tvorbě programu ČSSD a je spokojen, že řada jejich podnětů je zapracována.

Fotogalerie: Střípky z konference ČSSD

         



14:22 - Konference byla přerušena (pauza na oběd)

 

  • Podle profesora Martina Potůčka, který dlouhodobě spolupracuje na programu ČSSD, je sociální demokracie nejlépe programově vybavená ze všech stran - po vnitrostranické diskusi nad programem přichází i veřejná diskuse, třeba prostřednictvím internetu. Program je věcný, oproti Vizi 2020, a nabízí konkrétnější opatření, uvedl Potůček.
  • Místopředseda Svobodných prof. Miloslav Bednář v ČT tvrzení Potůčka odmítl. Například dokument ČSSD ,,Cesta z krize‘‘ je podle něj založen na demagogických tvrzeních.
    Potůček oponoval prohlášením, že dnešní projevy dobře kalkulují s výdaji a příjmy státního rozpočtu, pochválil rovněž varování Paroubka, podle něhož političtí představitelé ztratili důvěru občanů. Je tedy třeba nová politická reprezentace, myslí si Potáček.
    Bednář oproti tomu připomněl slib Škromacha z roku 2002 o zvýšení důchodů na 15 000 Kč do roku 2014, kdy se měsíc po volbách místopředseda ČSSD pohoršoval nad tím, že slib byl voliči brán vážně.
     ČSSD by podle jeho slov měla mluvit o tom, co v době vládnutí dělala v zahraniční politice. Připomíná extempore Jana Kavana ,,Jak se z NATO vystupuje‘‘ či ,,propagandistickou mašinerii‘‘ před vstupem do EU.

 

14:02-14:17 - Projev Lubomíra Zaorálka

Zaorálek představil pohled evropských politiků na Českou republiku. "Prý jsme buď mazaní a v Bruselu odhalí naše záměry až časem nebo jsme prý trotli."

Zaorálek ve svém projevu na tiskové konferenci prohlásil, že musíme dělat politiku důstojnou a sebevědomou, na kterou bychom mohli být hrdí. Dodal ovšem, že na zahraniční politiku poslední doby nemůžeme být příliš hrdí. Česká politika nesmí zůstávat na okraji evropského dění.

Ve svém projevu termín trotli používal opakovaně. Ve svém projevu se odvolal i na výroky slovenského sociálně demokratického premiéra, když připomínal, že nemůžeme dělat odpovědnou ekonomickou diplomacii tam, kde by stát nebyl opravdovým hospodářem. Zaorálek ovšem slovenského premiéra překřtil, když prohlásil, že „na naší konferenci promluvil Roberto Fico."

Více ZDE

  • Šídlo pro ČT: Ke kritice zdravotnické reformy na Slovensku připomněl výroky Davida Ratha z roku 2005:  na Slovensku po zavedení poplatků nastal 30procentní pokles návštěv u lékaře, kdy byli spokojeni i lékaři, kteří měli více času na vážné případy.
    Šídlo k tomu dodal, že spoluúčast bude nutná ve zdravotnictví i školství. Sociální demokraté podle komentátora ČT vědí, že poplatky a školné bude nutné zavést, ostatně v západní Evropě tyto věci zavádějí i levicové vlády, připomněl.
    Rath si prý uzmul pozici jediného mluvčího ČSSD pro zdravotnictví, nenechal nikoho vyrůst. Ministrem zdravotnictví ale může být někdo z koaliční strany, nebo jiný sociální demokrat, například Jaroslav Krákora nebo nějaký ekonom.
  • Kováčik (KSČM) pro ČT  zkritizoval,,zábavné pořady‘‘ jako je konference socialistů či Vize 2020 z dílny ODS. Přiznal, ze je rád, že za tokové akce komunisté nemusí utrácet peníze. ČSSD podle něho v Agendě 2010 (pozn. red.: zveřejněna v listopadu 2006) souhlasila s poplatky, nyní to popírá, řekl Kováčik. Dále přiznal, že KSČM může být jazýčkem na vahách po volbách, proto se odmítl vyjadřovat k variantám koalic po volbách. Paroubek ,,kope příkopy mezi ČSSD a KSČM‘‘ a pokud bude chtít hlasy k vládě, budou chtít komunisté zrušit Bohumínské usnesení - i v případě tiché podpory, uzavřel komentář Kováčik (čtěte také: Kováčik (KSČM): Žádná spolupráce bez zrušení Bohumína)


 

13:16-13:45 - Projev hejtmana Středočeského kraje David Ratha (Kompletní znění jeho prezentace exkluzivně ZDE)

Systematická kritika ODS a zdravotních pojišťoven, ne soukromému zdravotnictví, ne zastaralým lazaretům místo nemocnic. Tak si představuje ČSSD zdravotnictví zlý muž ČSSD David Rath. Spíše než o vlastní koncepci ale hovořil o tom, jak se podle něj zdravotnictví spravovat nemá.

Projev Davida Ratha k situaci a řešení problémů v jeho resortu patřil k nejočekávanějším z celé programové konference. Stejně jako se čekalo, zda Rath tentokrát přistoupí místo kritiky k prezentaci konkrétních kroků budoucí oranžové vlády. Nezklamal, nejčastěji jím vysloveným slovem bylo „Šnajdr."

Privatizační projekty, za kterými údajně stojí náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, jsou hlavním Rathovým tématem už několik týdnů, jinak tomu nebylo ani dnes. Hovořilo se o středočeských lázních Toušeň i brněnské tkáňové bance. „ODS tady systematicky rozkládá to, co tu naši předkové několik desetiletí budovali," rozohnil se Rath uprostřed projevu.

S pečlivostí připomněl všechny kroky ODS v oblasti zdravotnictví. Prezentoval je podle svého zvyku ne jako chyby, ale přímo záměr ODS a Julínka přiživit se na českém zdravotnictví. „Tady je jasně vidět, jak ODS doslova dojí zdravotní sektor a pak říká, že tento sektor neumí hospodařit," konstatoval Rath.

A co sama ČSSD chystá v resortu údajně stále ovládaném ODS? Prvním krokem bude samozřejmě splnění hlavního volebního taháku, kterým je konec poplatků u lékaře, v lékárně nebo v nemocnici. Dalším Rathovým cílem pak jsou logicky zdravotní pojišťovny. „Je třeba racionalizace provozu pojišťoven, musí skončit obrovské paláce a zahraniční výlety," prohlásil Rath. Do systému zdravotních pojišťoven je prý třeba znovu razantně šlápnout. „Jste pouze platebnami, s luxusem je konec," vzkázal Rath.

Zdravotní pojišťovny se také musí, pod Rathovým vedením, zbavit nevýhodných zakázek uzavřených bývalými či současnými managementy. Při té příležitosti připomněl i časopis VZP, spojovaný sociálními demokraty s lídrem Věcí Veřejných Radkem Johnem. „Pojišťovna vám nedá sto tisíc na vozík, proč, můžete sedět doma a koukat z okna. A abyste se nenudili, pošlou vám časopis za 100 milionů," perlil zlý muž ČSSD.

Socialisté chtějí také snížit počet pojišťoven. Inspiraci vidí u Slováků. Ti se podle Roberta Fica chystají dosáhnout modelu tří pojišťoven-jedné velké státní, jedné velké soukromé a jedné menší jako jakési alternativy k oběma.

V oblasti modernizace samotných zdravotních zařízení chtějí socialisté zmenšit plýtvání s léky. ČR prý díky Julínkově a Šnajdrově lékové politice čeká velké množství žalob, které spadnou do klína příští vládě. U nemocnic je pak třeba opustit myšlenku zdravotnictví, kde převažují soukromí poskytovatelé péče. „Zastavíme ten trend privatizace nemocnic, páteří systému zdravotní péče musí být síť neziskových nemocnic," myslí si Rath. Ty je třeba modernizovat na úroveň jednadvacátého století. Rath přislíbil, že se pokusí co nejdříve zrušit čtyř a vícelůžkové pokoje ve zdravotních zařízeních. „Musíme se zbavit takových nedůstojných lazaretů," avizoval Rath.


13:03-13:14 - Projev ministra vnitra a kandidáta ČSSD za Prahu
Martina Peciny

Pecina ve svém projevu na programové konferenci opakovaně sliboval důslednější boj s korupcí všeho druhu. Neopomněl přitom zdůraznit, že jeho předchůdce Langer boj s korupcí nezvládal.

Současný ministr vnitra a lídr sociálně demokratické kandidátky v hlavním městě Pecina ve svém projevu na programové konferenci strany řekl, že „navzdory špatné personální situaci v policii, se  daří bojovat s extremismem a s korupcí." V této souvislosti slíbil, že ČSSD po volbách zavede institut korunního svědka, což je podle Peciny klíčový nástroj v boji s organizovaným zločinem. „Musíme opětovně zavést také finanční policii, kterou zrušil bývalý ministr Langer, která ovšem představuje nezbytný nástroj v boji s korupcí."

„Musíme zprůhlednit zadávání veřejných zakázek a to především prostřednictvím veřejně přístupných internetových aukcí. Zrušíme také akcie na majitele. Zamezíme legalizaci výnosů z této trestné činnosti."

Pecina se dále zavázal, že pokud se stane ministrem vnitra, zajistí vyšší nezávislost státního zastupitelství. ČSSD navrhuje pětileté funkční období vrchního státního zástupce s tím, že by ho bylo možné odvolat jen za velmi specifických situací

Více ZDE


12:46-13:00 - Projev hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška

„Za současnou situaci můžeme poděkovat Petru Gandalovičovi," uvedl Hašek. S příchodem socialistů prý nastane doba, „kdy bylo české zemědělství plánováno s ohledem na velrybáře a lobbisty." Pravice prý také vůbec neřešila vztah výrobců potravin k obchodním řetězcům. I to chtějí socialisté změnit. „To, co si české obchodní řetězce dovolovaly k českým zemědělcům a potravinářům, si nedovolily nikde jinde v Evropě," konstatoval Hašek.

Pokud socialisté získají ve volbách vládní zodpovědnost, chystají v zemědělství vytvoření nové agrární koncepce. „Musí vyřešit, zda budeme státem potravinářsky soběstačným. Úkolem je mobilizace finančních zdrojů pro výrobce potravin. Ti mají díky finančním ústavům k investicím ztížený přístup," nastínil jednu z priorit Hašek. Peníze pro zemědělství chce ČSSD hledat v Evropě. Nesmíří se prý se situací, kdy čeští zemědělci nemají v rámci Evropy rovnoprávné postavení.

ČSSD také bude bránit potravinový trh před globálními produkty. „Současná evropská potravina nacestuje tisíce kilometrů, než dorazí ke spotřebiteli. „Chceme podpořit kvalitní a čerstvé české potraviny a to, aby spotřebitelé dávali českým výrobkům přednost," slíbil Hašek. Socialisté jsou také striktně proti privatizaci státních zemědělských podniků. „Sociální demokracie by měla chránit zemědělský půdní fond. Připraví zákon, který bude chránit kvalitní zemědělskou půdu. Dále chystáme novou koncepci fungování Lesů ČR. Naše vláda nezprivatizuje ani Lesy ČR, ani Budvar, ani Povodí českých řek," dodal jihomoravský hejtman a stínový ministr zemědělství za ČSSD.

Více ZDE

Fotogalerie: Podoby Jiřího Paroubka

         
 


12:21-12:45 - Projev místopředsedy Zdeňka Škromacha
 

V úvodu svého projevu na programové konferenci ČSSD Škromach politoval odbory. „Ani odbory to nemají jednoduché, protože jejich vedení je pod velkým tlakem svých členů." Většinu svého projevu však Škromach věnoval otázce důchodové reformy.

Stínový ministr sociálních věcí připustil potřebu úprav důchodového systému, ale jasně odmítl tzv. „opt-out" prosazovaný pravicovými stranami za předpokladu, že nebudou důsledně odděleny úspory občanů od prostředků, které fondy používají na svůj běžný chod.

ČSSD najde peníze na udržení sociálního státu a to i na úkor vysílání misí do Afghanistanu či jiné nadbytečné projekty. „Je to otázka priorit," říká Škromach.„Pravice se nás ptá, kde chceme vzít peníze na naše třinácté důchody. My se vás ptáme, kde chcete vzít 50 mld. korun na svou verzi důchodové reformy? Na tomto příkladu se ukazuje, kdo myslí na lidi. V pravicovém modelu by bylo na důchody možná za 20 let, když si sami naspoříte." Škromach se dále zavázal ke každoroční valorizaci důchodů. ČSSD podle jeho slov najde vždy dostatek peněz na důchody.   

Více ZDE


11:58-12:18 -
 Projev Milana Urbana, místopředsedy strany

Stínový ministr ČSSD průmyslu Milan Urban se na programové konferenci strany pozastavoval nad tím, že za elektřinu platí český občan víc, než se platí například v Paříži. Urban v této věci slíbil jemný chirurgický řez.

Urban ve svém projevu zkritizoval ČEZ i telefonní operátory, když se delegátů např. ptal na to, jak je možné, že tu máme jedny z nejvyšších poplatků mobilních operátorů v EU přesto, že na našem území máme hned 3 mobilní operátory. Aby se vyhnul nařčení z podpory zestátňování, nazval kroky, které je třeba učinit, jemným chirurgickým řezem.

Tento řez spočívá především v tom, že ČSSD bude po regulačních úřadech vyžadovat, aby důsledně využívaly svých pravomocí.Slíbil také zprůhlednění státních zakázek, především v oblasti výstavby dopravních komunikací, které jsou pro další zdárný hospodářský rozvoj země nezbytné. V této souvislosti občanům slíbil, že vláda ČSSD nebude stavět hladové zdi a bude investovat jen do potřebných projektů. 

Více ZDE

 

  • Svoboda (KDU-ČSL) pro ČT: K plánované síti neziskových zdravotnických zařízení - akciové společnosti nemůžete nutit, aby se staly neziskovými. Nelze to slibovat, aniž by to udělali násilím.
  • Gandalovič (ODS) pro ČT: řada slibů ČSSD z krajských voleb je nesplněna, například převedení nemocnic - akciových  společností na neziskové nemocnice. Paroubek si  prý nyní naopak pochvaluje, jak v Ústeckém kraji dobře fungují akciové krajské nemocnice.

Nepřehlédněte: Paroubek chce být ředitelem zeměkoule, tvrdí Svoboda

 

11:11-11:37 - Projev místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka na teplické programové konferenci představil základní ekonomické priority ČSSD na následující volební období. Základním kamenem zůstává zavedení progresivního zdanění. Ve svém vystoupení neopomněl připomenout, že Topolánkova vláda vedla tragickou rozpočtovou politiku.

První prioritou bude zachování deficitu státního rozpočtu ve výši 163 mld. Korun na rok 2010, tak, jak to navrhla Fišerova vláda. Sobotka se zavázal, že každý výdaj, který by vedl k překročení této sumy bude na druhé straně kompenzován konkrétním příjmem. Varoval ovšem, že vláda ČSSD nesáhne ke snížení daní, pokud nebude jasně vědět, čím bude případný výpadek příjmů kompenzovat.

ČSSD prý také dodrží konvergenční program schválený ještě Fišerovou vládou. Podle tohoto plánu by měla země přijmout EURO mezi lety 2015-16. V této souvislosti se Sobotka zavázal snížit tempo zadlužování země do roku 2013 o celou polovinu, to znamená ze současných zhruba 6 na 3 procenta.

Sobotka dále uvedl, že zadlužení země lze zastavit jen vedením aktivní rozpočtové politiky, což podle něj znamená především nastartování a udržení hospodářského růstu. Státní rozpočet nelze zachránit jen škrty na výdajové straně, které hlásá pravice. ČSSD také slibuje úspory na straně státní zprávy, ovšem s tím, že kvalita služeb poskytovaných státem zůstane zachována.

Ve svém projevu na programové konferenci ČSSD v Teplicích stínový ministr financí ČSSD Sobotka odmítl, že by naší zemi hrozil státní bankrot.

Podle Sobotky se země nachází v neutěšené ekonomické situaci, která je způsobena dvěma katastrofami z poslední doby. První katastrofou byla ekonomická politika poslední pravicové vlády. V této souvislosti prohlásil, že rozpočtová politika sociálně demokratické vlády z let 2003-6 zemi prospívala. Druhou katastrofou byla světová hospodářská krize.

„Po hospodářských reformách Topolánkovy vlády se ekonomika země výrazně zpomalila a to ještě před začátkem světové hospodářské krize.Přesto dnes odmítáme strašení státním bankrotem. Českou republiku nelze srovnávat se zeměmi, které jsou v hluboké ekonomické krizi. Nelze nás srovnávat s některými asijskými či africkými státy.  Dále platí, že nejsme a nebudeme Řecko. Podobné výroky naší zemi jen poškozují v očích investorů," prohlásil Sobotka

Více ZDE 

  • Jelínek pro ČT: Fico je vynikající řečník bez papíru, používá příměry a vtipy. Srozumitelné poselství: silný stát v krizi i konjunktuře, silné veřejné instituce, například zdravotní pojišťovny. Slovenští politici mají nad českými řečnicky navrch.
  • Šídlo pro ČT: Regulace bankovních poplatků sociální demokracii už jednou nevyšla. Takto to vypadalo i na projevech ODS - Dzurinda byl také lepší než Topolánek. Smer může být pro Paroubka inspirací - Fico ze začátku nedělal velké změny, růst byl po Dzurindovi 9 procent. Ponechal rovnou daň, okamžitě ale zrušil poplatky u lékaře.

 

10:44-11:09Projev slovenského premiéra Roberta Fica 

Příběh ČSSD nyní připomíná cestu slovenskéhom SMERu, byla jedna z prvních slov Roberta Fica.

„Každé ráno si pročtu dva české deníky. Ty deníky vám a vaší politice nejsou nakloněné. A uznávám, že Mirek Topoláneka jeho lidé zde musí mít snadnou práci," prohlásil úvodem Fico. Sám prý slovenské noviny raději nečte, chrání si prý zdraví neboť vztah tisku k levici je na Slovensku stejný.

Čeští sociální demokraté prý stojí na počátku stejné cesty, jako stála jeho strana před převzetím vládní zodpovědnosti po koalici pravicových stran. Střídají si tak navzájem pozice, ČSSD byla prý pro SMER v době své vlády vzorem pro prosazování sociálně-demokratické myšlenky na Slovensku.

„Museli jsme vrátit slovenský zákoník práce zpět na evropský standart. Vysoká pracovně právní ochrana lidí jde ruku v ruce s hospodářským růstem, ten kdo spojuje větší výkonnost s menší pracovněprávní ochranou, je otrokář," uvedl Fico k plánovaným změnám pracovního práva z dílny Topolánkovy vlády.

Fico v souvislosti s krizí také hovořil o úlohách socialistů jako takových. „Naše úloha je nezastupitelná proto, že chráníme lidi před důsledky krize. Chráníme pracovně právní vztahy. Uvolnit ruce zaměstnavatelům? Chraň bůh před tímto vývojem," uvedl Fico.

Zmínil se i o spolupráci bývalého ministra zdravotnictví Slovenska Rudolfa Zajaca s občanskými demokraty. „Zakažte Rudolfu Zajacovi navštěvovat ČR, to co radí, je katastrofa. Prvním krokem naší vlády bylo zrušení poplatků. Omezili jsme počet pojišťoven, cílem je jedna velká veřejná, jedna velká soukromá, a jedna menší," popsal rekonstrukční práce svého kabinetu Fico.

V obou zemích je podle slovenského premiéra nejlepší prostor pro nástup sociálně demokratické politiky. Jak závěrem dodal k aplaudujícímu sálu, věří, že v létě bude moci svému levicovému partnerovi v ČR poblahopřát k úspěchu a odvrácení hrozby pravicových reforem.

  • Šídlo pro ČT: Paroubek nikdy nebyl strhující řečník. Když zde byla akce evropských socialistů, bylo vidět, že čeští politici nemají lehkost předsedy PES Rasmussena.  Pro voliče je ale důležitý obsah. Konkrétně, že první zasedání vlády ČSSD bude nabité - vyjmenovávání konkrétních ekonomických opatření ČSSD, což je v době krize odvaha. Připomíná slova ekonomického experta ČSSD Mládka, že po volbách bude každá vláda muset seškrtat 40 miliard. Něco jiného znamenají sliby před volbami a ekonomická realita. ČSSD má stabilně šanci na 35 až 40 procent voličů. Paroubek chce oslovit další skupiny, nicméně ty jsou široko od sebe: liberální voliči v Praze a voliči na pomezí s komunisty. Jak prý říkají sociální demokraté: ,,Je to trochu schizofrenie, ale musíme to uválcovat‘‘.

 

9:50-10:29 - Úvodní projev předsedy ČSSD Jiřího Paroubka (Kompletní znění ZDE)

Přineseme změnu. Lidé ztratili důvěru v politiku uskutečňovanou na terasách toskánských vil, vzkázal předseda ČSSD.

Paroubek varoval, že podle předvolebních průzkumů ČSSD vede, ale nesmí usnout na vavřínech. Jinak by se mohlo stát, že sice vyhraje volby, ale vládu by mohl sestavovat někdo jiný.

Ostře kritizoval Topolánkovu vládu. Slíbil, že jeho vláda nezavede školné, zastaví privatizaci nemocnic a nesáhne k výpovědím ze zaměstnání bez udání důvodu. Zopakoval většinu stěžejních bodů sociálně demokratického programu v čele s opětovným zavedením progresivního zdanění. Slíbil také, že pod jeho vedením regulační úřady plně využijí své možnosti k potírání kartelů či korupce.

„Víra v čirý ekonomický liberalismus a trh, který nesnese regulaci, přinesla do naší nevelké ekonomiky krizi. Největší dopady krize nesou ti, kteří ji nezpůsobili. Mnohým občanům každým dnem hrozí propad do chudoby. Na tomto faktu nedokáží změnit nic ani vtípky, ve kterých jsem srovnáván s Che Gevarou," prohlásil Paroubek.

Předseda ČSSD také občany „varoval", že ODS jde do nových voleb opět s programem „katastrofální Modré šance." ODS vede drobnou guerilovou válku. ODS straší státním bankrotem ve chvíli, kdy jejich vlastní vláda spolu s panem Kalouskem zvýšila státní dluh o 300 mld. Korun. ČSSD naproti tomu přivedla ČR do Nato, EU.

V tomto roce vyplatíme důchodcům mimořádný 13 důchod a mimořádný kompenzační příspěvek ve výši 2400 kč, slíbil Paroubek.

Více ZDE

 

  • Lukáš Jelínek pro ČT: Pecina potáhne kandidátku, jde v podstatě o dělení o první a druhé místo. Nástup Peciny je přiznáním, že ČSSD nemá v Praze krajské osobnosti, které  by byly schopny konkurovat osobnostem ODS a TOP 09. Zubová tři čtvrtě roku nebyla vidět, nebyla nositelkou zelených témat. Poté, co jí opustil Soukup, přestala být zajímavá.

Čtěte také: TZ Demokratické strany zelených ke změnám na pražské kandidátce ČSSD

 

9:43 - Programovou konferenci oficiálně zahájil předseda ústecké ČSSD Petr Benda krátkým proslovem. Vystřídal ho předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

9:34 - Avizovaný začátek konference se opožďuje. Delegáti se teprve scházejí do sálu divadla, kam ovšem nemají přístup novináři. Mezi řečníky by měl jako první vystoupit předseda Jiří Paroubek, kterého za řečnickým pultem vystřídá slovenský premiér a předseda strany Smer Robert Fico. Krátce před 11:15 by měl stihnout promluvit i místopředseda Bohuslav Sobotka.

9:03 - Do Krušnohorského divadla v severočeských Teplicích se sjely špičky ČSSD a zahájily svou programovou konferenci. Představovat budou mimo jiné své volební lídry v jednotlivých krajích a názory zahraničních hostů. Jako host vystoupí již tradičně slovenský premiér Robert Fico.

8:50 - Před divadlem se k protestu proti politice ČSSD shromáždilo několik desítek příznivců Greenpeace. Bojují za zachování těžebních limitů. Na divadlo vyvěsili transparent s nápisem "Pomůžete Tykačovi zbourat Horní Jiřetín?". Místní policie budovu hlídá, ovšem nějaké zvláštní akce na posílení bezpečnostního dozoru nepřipravila.

Nepřehlédněte: Ekologové "přátelsky varovali" ČSSD. Protestním transparentem


U vstupu do divadla stojí najaté hostesky a rozdávají kolemjdoucím oranžové růže. Vše doplňují i volební mikrobusy a nákladní auta s billboardy ČSSD. 

Souvislosti: ČSSD možná pomůže s problémy i Fico 

 

Fotogalerie: ČSSD v Teplicích - růže a koláčky

         

Primátora nepozvali „Pro město je to obrovská reklama, protože desítky televizních štábů určitě pořídí záběry na krásy našeho města," uvedl již v pátek teplický primátor Jaroslav Kubera. Jelikož však on je členem ODS, pak se ani nediví, že právě jeho socialisté nepozvali. „Kdyby mne pozvali, přivítal bych je u nás, když tak neučinili, nic se neděje," dodal k tomu Kubera.

Plán konference 

Účastníci konference rovněž vyslechnou informaci o změnách na volebních kandidátkách a mají potvrdit ministra vnitra úřednické vlády Martina Pecinu v čele pražské kandidátky a hejtmana Michala Haška na 11. místě jihomoravské kandidátky. 

Souvislosti: Pecina nahradí na pražské kandidátce ČSSD Zubovou


Nejvýraznější změnou je nestraník Martin Pecina. Volební kampaň v hlavním městě povede společně s předsedou pražských sociálních demokratů Petrem Hulinským, který se odsunul na kandidátce na druhou pozici. 

ČSSD momentálně připadla role favorita voleb, několik průzkumů ukázalo, že před svým největším rivalem - ODS - má zřetelný náskok.

Porovnání výsledků ČSSD a ODS v Ústeckém kraji

 Ústecký kraj        
   2002  2006  2008 (kr. volby)  2010 (Sanep, 23.2)
 ČSSD  29,18  35,46  32,78  36,9
 ODS  24,21  34,78  20,57  22,2


Oranžová kniha ČSSD - Zdravotnictví

Program ČSSD v oblasti zdravotnictví z roku 2006


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …