Půjčku na základě 4 řádek bychom dát neměli, myslí si Bárta

17.12.2011 16:10

Šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta mluví v rozhovoru pro deník Právo o tom, že půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu rozhodně není hotová věc a třeba i o tom, za co si váží prezidenta Václava Klause.

Půjčku na základě 4 řádek bychom dát neměli, myslí si Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

„Zásadní problém je, že půjčka je předávaná na základě čtyř řádek v 1,5stránkovém dokumentu. Je třeba mít velmi detailní smlouvu, která nastaví hmatatelné nástroje k tomu, aby se Evropa očistila a byla funkční. Osobně bych dal přednost tomu, aby Řecko místo půjček dostalo dotaci, ale za podmínek velmi tvrdých reforem,“ říká Bárta o půjčce.

Klausovi vděčíme, že nemáme euro

Prezident podle něj naší zemi pomohl v tom, že nejsme v eurozóně. „Klause si vážím za to, že dnes nemáme euro. Jako podnikatel, který měl řadu zahraničních zákazníků, jsem si opakovaně musel připomenout, jak moc jsem jednotnou měnu chtěl. Dnes jsem vděčný za korunu.“

Spojit svou politickou kariéru s prezidentem ale prý nechce. „Takovou otázku považuji za naprosto irelevantní. Je to jednoznačně osobnost, která se nachází zcela někde jinde než já, a proto hovořit o společném projektu je naprosto nesmyslné,“ tvrdí Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…