Řápková s Kubatou to mají spočítané. Do dvou let na vás dojde

09.09.2011 14:43

Poslanci ODS představili legislativní změny, které mají zatočit se sociálně nepřizpůsobivými občany. Do dvou let.

Řápková s Kubatou to mají spočítané. Do dvou let na vás dojde
Foto: Archiv
Popisek: Ivana Řápková

Změny zákonů na pomoc Šluknovsku i jiným lokalitám, které řeší podobné problémy s nepřizpůsobivými, mohou být podle poslance Jana Kubaty (ODS) hotové do dvou let. Dřív mohou poslanci schválit exekuci dávek či zákaz pobytu, které navrhuje poslankyně Jana Řápková (ODS). Řápková a Kubata to řekli na tiskové konferenci k jednání Dobrovolného svazku obcí Sever ve Šluknově.

Psali jsme:
Dusno u Jílkové. Řápková vyřídila Romy, pak šéfa pro jejich začleňování
Smrtící půjčky pro chudé. Čtěte o blahobytu lichvářů v Čechách

Starostové ze Šluknovska už minulý týden sestavili desítku požadavků na změny zákonů, chtějí například centrální evidenci přestupků, více peněz na veřejně prospěšné práce a posuzování některých opakovaných přestupků jako trestný čin.

Podle Kubaty mají požadavky starostů reálnou možnost dostat se až do sněmovny. "Pokud do toho nebudou sahat politické emoce a bude snaha o řešení faktů, tak jsem přesvědčen, že bychom se do dvou let těch zákonů mohli dočkat," řekl Kubata.

Psali jsme o návrhu Řápkové:
Řápková táhne do boje za exekuce dávek. Opozice už čeká
Nekompromisní Řápková na semináři: Příspěvky na živobytí zabavit

Dříve se podle něj starostové mohou dočkat například možnosti zabavovat dávky nebo zakázat pobyt osoby v určité části obce nebo celé obci. "Návrh na změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi, který by exekuci dávek umožnil, je již ve druhém čtení," dodal Kubata.

Řápková vysvětlila, že nový návrh by umožnil exekuci dávek z příspěvku na živobytí. Tuto možnost by navíc města měla až poté, co dlužník nebude souhlasit s uzavřením smlouvy o splátkách. Šlo by prý především o vymáhání pokut. "Nevymožení si pokuty vede k narůstání další a další drobné kriminality," domnívá se Řápková.

SLEDUJEME téma Romové 

Jako další změnu poslanci navrhují novou sankci do přestupkového zákona. Až na tři měsíce by umožnila starostům vykázat osobu z obce nebo jen její konkrétní části. "Podmínkou by bylo opakování stejného přestupku, který zvlášť závažným způsobem narušuje občanské soužití," řekla Řápková s tím, že by šlo například o ublížení na zdraví.

Na sobotu do Nového Boru, Varnsdorfu i Rumburku svolala setkání Dělnická strana sociální spravedlnosti. Policie očekává nepokoje, v pohotovosti tak budou stovky příslušníků.

Související: Oživte Hitlera, vyzývala žena při pochodu Varnsdorfem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…