Romové to mají prý snadné. Média jim poradí, jak páchat zlo

08.10.2011 16:14

O tom, že roztržky mezi nepřizpůsobivými a "běžnými" občany sílí kromě severu Čech i v dalších částech republiky, není pochyb. Ač se politici, policie i sociální pracovníci snaží nepokoje klidnit, Romové a další sociálně slabí s útoky, zdá se, nepřestávají. Důvod? Mimo jiné i média, tvrdí vedení postižených obcí. Mediální analytik Jiří Mikeš souhlasí s tím, že právě sdělovací prostředky poskytují násilníkům rady. "Návody tam jsou. To nelze popřít," řekl redakci.

Romové to mají prý snadné. Média jim poradí, jak páchat zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Třeba podle Jiřího Svobody, starosty Jesenice u Rakovníka, kterou násilnické incidenty také zasáhly, mohou být všechny způsoby, jak násilí předejít, zbytečné. Důvod? Média. České sdělovací prostředky totiž podle něho poskytují přímo návody, jak páchat násilí.

Psali jsme:
Romové obsadili i Rakovnicko. Lidé chodí ven s pistolí, nebo raději vůbec

Problémoví to mají lehké. Média jim poradí

"Romové a sociálně nepřizpůsobiví dostávají návody z médií, že si mohou něco dovolit. Média posilují problémové lidi," sdělil ParlamentnímListům.cz Svoboda.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové

"Myslím si, že média obecně situaci spíše dramatizují, než aby ji uklidňovala a případně hledala cesty ke zlepšení současného stavu," dodal starosta nepokoji postižené obce s tím, že zásadní problém reflexe sdělovacích prostředků je ten, že nedávají příliš prostoru samotným starostům a dalším členům vedení obcí ani zástupcům policejních složek.

Napětí stoupá. I kvůli médiím

"Způsob a intenzita podávání informací například z nepokoji postiženého Šluknovska v médiích napomáhá eskalaci problému obecně, ale i u nás," posteskl si starosta Jesenice.

Jedna lahev. A průšvih je na světě

Podobný názor sdílí i místostarosta obce Krty ve Středočeském kraji. Podle něho média incidenty zbytečně nafukují a přehánějí. "Je to mediálně zatraceně nafouklé. Jedna babička u nás v obci řekne, že má obavy, a titulek v deníku je pak v tom smyslu, že celé vesnici hrozí smrt," řekl Jan Brda redakci.

Právě v jím vedené obci přitom před nedávnem došlo k dramatickému incidentu. Do zdejšího drážního domku obývaného právě Romy vletěla zápalná lahev. Byť média z útoku prý udělala rozsáhlý incident, vůbec tomu tak nebylo. "Šlo o ojedinělý případ, jinak je u nás naprostý klid," sdělil místostarosta.

Čtěte také: Kocáb: Stát pracuje pro bílé. Romové mají strach chodit do škol

Mediální analytik Jiří Mikeš se však nedomnívá, že by regionální politici měli v souvislosti se zobrazením tematiky násilí důvod ke stížnostem. Připouští ale, že problematické osoby mohou z médií dostávat návody, jak páchat zlo.

Násilí je moc. Ale lidé ho chtějí

"Návody tam jsou, to nelze popřít," řekl ParlamentnímListům.cz. "Vzhledem k bulvarizaci české mediální scény se ale nelze divit. Kdyby se na věci nahlíželo pozitivně, lidé by si noviny nekupovali," vysvětlil Mikeš redakci. Sám ale připustil, že v mediální reflexi šluknovské a obecně násilí plné problematiky často názory regionálních politiků chybí. "Více hlasů ze strany starostů by určitě neškodilo," dodal mediální odborník.

Reflexi ze strany českých sdělovacích prostředků nevnímá ale jako nijak výjimečnou. "Tento způsob medializace je obvyklý i v jiných zemích," uvedl Mikeš. Snad jen skandinávské země jsou podle něho výjimkou. V těch prý média fungují vyváženě a nebulvárně.

Média jako inspirace. Pro násilníky

Za tendenční povazuje pojetí tématu násilí ze strany Romů a sociálně nepřizpůsobivých i mediální analytik Jan Jirák z Metropolitní univerzity v Praze. "Média skutečně zdůrazňují konfliktní stránku celé věci. Mohou sloužit i jako inspirace," varoval odborník na sdělovací prostředky.

Čtěte také:
Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc
Foldyna varuje. Další Romové. A nikdo je nebude potřebovat

Politolog Jan Bureš ale tak jednoznačně, jako regionální politik nebo mediální analytik nehovoří. V případě mediální reflexe útoků upozorňuje zejména na to, že se téměř všichni chtějí zbavovat odpovědnosti.

Politici jsou neschopní. Vinu svádí na média

"Regionální politici se kritikou médií snaží přenést na média vlastní neschopnost celý problém řešit. To je vidět i z toho, že místo hledání řešení byli tito politici schopní pouze svolávat protiromské demonstrace," sdělil pro ParlamentníListy.cz s tím, že politici médiím do práce nemají mluvit.

Spory mezi nepřizpůsobivými, často romskými občany, a "běžnými" obyvateli,  začaly v několika městech Šluknovského výběžku už počátkem léta.

Čtěte také: Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne

K incidentům, ať už napadedení mačetami v Novém Boru, nebo násilným útokům v Rumburku či Varnsdorfu, v této oblasti dochází opakovaně. Lidé, kteří jsou se zdejší situací nespokojení, zde v důsledku toho pravidelně pořádají demonstrace a akce, v nichž lobbují zejména za vyšší zaměstnanost Romů a zavedení pořádku.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…