Sobotka: Poctivec Kalousek. Zalepil díry zvýšením daní

08.09.2011 9:12

ČSSD nepodpoří státní rozpočet pro příští rok. ParlamentnímListům.cz to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Ten zkritizoval ministra financí Miroslava Kalouska, že peníze získané zvýšením DPH nedá na důchodovou reformu jak slíbil, ale na schodek v běžném důchodovém účtu, prý podle systému chytré horákyně.

Sobotka: Poctivec Kalousek. Zalepil díry zvýšením daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Zatím ještě návrh zákona o státním rozpočtu schválen nebyl, což v tuto chvíli můžeme říct, že vládu zachraňuje jediná věc, a to je zvýšení daně z přidané hodnoty. Tím si ministr Kalousek vylepší příjmy v příštím roce o téměř třicet miliard korun, aniž by ty peníze ještě v příštím roce musel použít na financování druhého důchodového pilíře. Takže to je taková roční úleva pro vládu z hlediska příjmů a výdajů státního rozpočtu," zhodnotil Sobotka pro ParlamentníListy.cz, jak v obecných rysech vidí vládou připravovaný rozpočet.

Rozpočet nepodpoříme, Kalousek se jen tváří jako poctivec

Je nicméně už teď jisté, ČSSD pro vládní rozpočet ruku nezvedne. „Já myslím, že v tuto chvíli už se dá říci, že státní rozpočet pro příští rok nepodpoříme, protože je založen na krocích, které mi odmítáme. Jednou z nich je zvýšení daně z přidané hodnoty," konstatoval Sobotka.

SLEDUJEME téma důchodová reforma

Podle něj výnosy ze zvýšení DPH nepůjdou, kam byly původně určeny. „Kdyby ministr financí Kalousek byl poctivec, jak se velmi často tváří, dal by takto vybrané peníze stranou, ale on je zapojí oproti stávajícímu schodku na běžném důchodovém účtu. To znamená, že ten slib, že takto získané peníze půjdou na důchod sice bude formálně splněn, ale ve skutečnosti je to systém chytré horákyně," dodal lídr ČSSD.

K tématu:
Sobotka (ČSSD): Premiér Nečas by měl přestat tolerovat neschopnost ministra Kalouska vybrat daně
Kalousek nevyloučil další škrty. Odborář úpí. Jen se posadil k číslům
ČSSD: Peníze z fondů vrátíme lidem. Kalouskův muž: To neuděláte

Výběr daní je možná horší než loni

Za slabinu rozpočtu pro příští rok vidí Sobotka schopnost odhadu daňových příjmů. „Velmi důležité je to, zda se ministerstvo financí tentokrát trefí, pokud jde o odhad daňových příjmů. V letošním roce se to hodně nepovedlo a zdá se, že bude problém dodržet rozpočtové cíle," míní Sobotka.

Podle něj srpnová čísla bilance státního rozpočtu byla hodně špatná. „Byla stejně špatná jako loni, možná ještě horší. V prvních dvou čtvrtletích česká ekonomika začala zpomalovat, takže bude hodně záležet na tom, jestli se státu povede dovýběr daně, když se to nepovedlo v prvním pololetí," popsal pro ParlamentníListy.cz problém předseda sociální demokracie.

K tématu:
Sobotka (ČSSD): Reformy jde dělat i tak, aby nelikvidovaly základní sociální jistoty
Horké jednání vlády. Bude se hovořit o rozpočtu
Dobešové možná nepodpoří rozpočet. Když nedostanou víc peněz

Kalousek možná ani nechce daně pořádně vybírat

Ten odmítá, v případě, že dovýběr daní nebude v plánované výši, aby Kalousek doháněl rozpočtové cíle dalšími škrty. „Pokud se dovýběr povede, pak si myslím, že bude všechno v pořádku. Byla by ale velká chyba, kdyby vláda souhlasila s tím, že ministr Kalousek bude zakrývat neschopnost vybrat daně nějakým dalším kolem škrtů těsně před koncem letošního roku tak, aby splnil rozpočtové cíle.

„Určitě je důležité dodržet plánovaný deficit. Vláda by ale neměla tolerovat, že ministr Kalousek nemá schopnost, nebo možná dokonce nemá ochotu daně pořádně vybrat," prohlásil Bohuslav Sobotka.

Letošní odhad vlády ekonomického růstu je mylný

Předseda ČSSD zatím nevidí příliš optimisticky ani vývoj ekonomiky a tedy i finanční situace České republiky v příštím roce. „Samozřejmě, velká část daní letošního roku souvisí s růstem loňského roku. To znamená, že úspěch či neúspěch v roce 2012 do značné míry ovlivní vývoj české ekonomiky v letošní druhém pololetí," připomněl s tím, že naše ekonomika je závislá na pohybech ekonomiky Německa.

Více k Bohuslavu Sobotkovi ZDE
Sobotka: Druhý pilíř je výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy
Oranžový Sobotka vzkazuje Nečasovi: Reformu ti zrušíme
ČSSD představuje nový program. Rok před volbami

„My jsme hodně závislí na Německu a tady se zdá, že vývoj německé ekonomiky, růst německého průmyslu se pohybuje v jakýchsi vlnovkách. Nedá se hovořit o nějakém prudkém pádu, nedá se hovořit o zrychlení růstu a nevíme, jakým způsobem se bude ubírat koncem roku. A to asi předurčí úspěch vlády. Každopádně mi na straně ministra Kalouska a premiéra Nečase považujeme odhad růstu HDP v letošním roce ve výši 2,5 procenta za přílišný optimismus. Realističtější je cílit růst ekonomiky pod dvě procenta," dodal.

Tempo snižování deficitů sedí, ale...

Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připustil, že kdyby vládla sociální demokracie, tak by postupovala zhruba stejným tempem, pokud jde o snižování deficitů veřejných rozpočtů, jak to dělá dnešní koalice.

„My bychom ale větší důraz položili na stabilizaci příjmové strany rozpočtu a nedělali bychom žádnou reformu, která by připravila stát byť o jedinou korunu daňových příjmů. To si prostě v době, kdy máte schodky více jak sto miliard ročně, nemůžete dovolit. Tím že vláda nezrušila rovnou daň, pokračuje ve snaze snížit odvody firem, tak je nucena škrtat víc, než je pro ekonomiku a sociální stabilitu zdrávo," myslí si sociálnědemokratický lídr.

SLEDUJEME téma DPH 

Dlužíme veřejnosti vlastní program

Ten v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připustil, že jakkoliv by si to ČSSD přála, nemá za stávající situace šanci vyvolat předčasné volby. „V této Poslanecké sněmovně nás koalice přehlasuje ve všech případech," uznal Sobotka. Šance tak podle něj skýtá jedině to, že se některý z koaličních partnerů rozhodně spolupráci na vládě ukončit.

Proto je podle něj v tuto chvíli důležité, aby sociální demokracie představila už teď svůj vlastní pozitivní program. Aby tak byla připravena vstoupit do volebního klání v podstatě kdykoliv. „Vlastní pozitivní program, to je myslím něco, co vedle kritiky vládních postupů sociální demokracii občanům dluží a my jsme se do toho na podzim intenzivně pustili," řekl Sobotka s tím, že představen by tento program měl jako celek být na začátku listopadu.

Program sociální demokracie by měl být odpovědí na reformní kroky stávající vlády a jednou z jeho priorit by měly být i daně, jako zdroj příjmů pro státní rozpočet.

Zdražení rozeštve lidi. Nic to nepřinese, zlobí se ekonomka

Dvě pásma daní - plán ČSSD

„Jedna z věcí, o které velmi intenzivně přemýšlíme, je otázka druhého pásma u daní z příjmů právnických osob. To je věc, kterou jsme zatím v programu neměli. Naše představa taková, že by velké, dominantní, monopolní firmy, které těží z toho, že se například v privatizaci dostaly u nás k nějaké stabilní infrastruktuře, ať už třeba energetické nebo finanční, tak by platily vyšší sazbu z daně příjmů právnických osob ve výši třiceti procent," nastínil Sobotka, kudy by se ČSSD chtěla ubírat.

„To by znamenalo, že u menších firem by se ta sazba zvýšila o jeden o dva procentní body, ale velké firmy, které byly v zisku i navzdory krizi, jako jsou například banky, tak by platily vyšší tu třicetiprocentní sazbu. Tím pádem bychom byli schopni mobilizovat reálné příjmy do veřejných rozpočtů," vysvětlil Bohuslav Sobotka.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…