Ústavní soud potvrdil, že úřady musí auta odtažená kvůli čištění vracet

21.11.2011 22:05

Ústavní soud potvrdil dřívější verdikt, podle kterého musí úřady vracet vozidla odtažená kvůli čištění komunikací zpátky na místo. Na soud se se stížností obrátila Správa služeb hlavního města Prahy, které se nezdál letošní průlomový rozsudek Nejvyššího soudu – správa označila stanovenou povinnost jako neuskutečnitelnou a prakticky nemožnou. Ústavní soud ale nenašel žádný důvod k zásahu.

Ústavní soud potvrdil, že úřady musí auta odtažená kvůli čištění vracet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Podle průlomového verdiktu Nejvyššího soudu mají úřady vracet auta na místo hned poté, co zmizí dopravní značení s dočasným zákazem stání. Rozhodnutí se však netýká odtahů po dopravních přestupcích spočívajících ve špatném parkování, při kterých je vozidlo překážkou v provozu.

Průlom

"Jde o situace, kdy dochází například k blokovému čištění nebo jiným stavebním úpravám, kdy je dočasně omezeno parkování na komunikaci a je to řádně označeno dopravními značkami," uvedl letos v lednu mluvčí NS Petr Knötig.   

Právo zadržet vozidlo se podle soudu vztahuje pouze na období, kdy podle silničního správního úřadu existuje nějaký zájem na přeparkování aut a uvolnění komunikace. "Dříve ani později není vlastník komunikace oprávněn vozidlo odstranit," uvedl v rozhodnutí senát s předsedou Mojmírem Putnou. 

Kam dál:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…